Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Yellen: ES draudimas importuoti rusiškas dujas galėtų pakenkti ekonomikos perspektyvoms

Europos sprendimas uždrausti rusiškos naftos ir dujų importą gali turėti nenumatytų ekonominių pasekmių, ketvirtadienį pareiškė JAV iždo sekretorė Janet Yellen.
JAV Federalinio iždo banko vadovė Janet Yellen
JAV Federalinio iždo banko vadovė Janet Yellen / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Didžiosios Europos šalys, įskaitant Vokietiją, sulaukė raginimų nebepirkti energijos iš Rusijos ir tokiu būdu nebefinansuoti jos ekonomikos, atsakant į Maskvos invaziją į Ukrainą.

Dėl prasidėjusio karo iš Ukrainos išvykti buvo priversti jau daugiau nei 5 mln. žmonių.

Kalbėdama su žurnalistais po susitikimo su Ukrainos ministru pirmininku Denysu Šmyhaliu ir finansų ministru Serhijumi Marčenka Vašingtone, J.Yellen teigė, kad toks draudimas galiausiai gali padaryti daugiau žalos nei naudos.

„Europa neabejotinai turi sumažinti savo priklausomybę nuo Rusijos energetikos. Tačiau turime būti atsargūs, kai galvojame apie visišką draudimą, tarkime, naftos importo į Europą“, – pažymėjo pareigūnė.

Draudimas padidintų pasaulines naftos kainas „ir, priešingai, tai iš tikrųjų galėtų turėti labai mažai neigiamo poveikio Rusijai – nors eksportuotų mažiau, pelnas, kurį gautų už eksportą, padidėtų“.

J.Yellen, kalbėdama apie siūlomą draudimą, teigė: „Jei galėtume sugalvoti būdą, kaip tai padaryti nepakenkiant visam pasauliui aukštesnėmis energijos kainomis – būtų idealu.“

Jungtinės Valstijos jau uždraudė rusiškos naftos importą, be to, Vašingtonas paskelbė sankcijas, nukreiptas į Maskvos ekonomiką. Daugelis jų buvo suderintos su ES ir kitomis sąjungininkėmis.

ES, importuojanti apie 45 proc. reikalingų dujų iš Rusijos, siekia išplėsti savo sankcijas, įtraukdama naftos ir dujų embargą, tačiau pareigūnai praėjusią savaitę naujienų agentūrai AFP sakė, kad tokios priemonės užtruks „kelis mėnesius“.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) šią savaitę pareiškė, kad karas Ukrainoje stipriai apsunkins euro zonos ekonomikos augimą. TVF sumažino savo prognozę šiems metams nuo 3,9 proc., skelbtų sausį, iki 2,8 proc.

TVF vyriausiasis ekonomistas Pierre'as-Olivier'as Gourinchas viename interviu sakė, kad didžiausią riziką ekonomikos perspektyvoms kelia sankcijų eskalavimas ir rusiškų dujų embargas, dėl kurio per trumpą laiką tokių šalių kaip Vokietija ekonomikos augimas „smarkiai sulėtėtų“.

Jei taip atsitiktų „būtume priversti gana reikšmingai sumažinti euro zonos ekonomikos prognozes“, – kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius