-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 25 /18:45

JAV perspėja Rusiją nenaudoti savo energetinių išteklių kaip ginklų

Jungtinės Valstijos antradienį perspėjo Maskvą nenaudoti savo milžiniškos naftos ir dujų pramonės kaip ginklo prieš energiją importuojančias Europos šalis, jei Rusija įsiveržtų į Ukrainą.
Pradinis dujotieko „Nord Stream 2“ taškas Rusijos teritorijoje – kompresorinė stotis „Slavianskaja“
Pradinis dujotieko „Nord Stream 2“ taškas Rusijos teritorijoje – kompresorinė stotis „Slavianskaja“ / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

„Esame pasirengę įvesti sankcijas su didžiulėmis pasekmėmis“, smarkiai viršijančias ankstesnes priemones, paskelbtas Rusijai 2014 metais įsiveržus į Ukrainos Krymo regioną, sakė vienas JAV aukšto rango pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

„Ankstesnis laipsniškumas baigėsi“, – reporteriams sakė jis ir pridūrė, kad jei Rusija surengs naują invaziją į Ukrainą, „mes pradėsime eskalacijos kopėčių viršuje“.

Kalbėdamas apie Europoje kilusį susirūpinimą, kad Rusija į sankcijas galėtų atsakyti savo energijos eksporto, nuo kurio Europa yra labai priklausoma, apribojimu, pareigūnas sakė, kad Rusija tuo pačiu pakenktų ir sau.

„Jeigu Rusija nuspręstų kaip ginklą panaudoti savo gamtinių dujų ir naftos išteklius, tai nepraeitų be pasekmių Rusijos ekonomikai“, – žurnalistams sakė jis.

Nors Europos Sąjunga maždaug 40 proc. savo energetinių išteklių gauna iš Rusijos, Maskva ir jos biudžetas taip pat yra priklausomi nuo šių pardavimų, todėl tai yra „abipusė priklausomybė“, nurodė pareigūnas.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės Europoje ieško pasaulio rinkose alternatyvių energijos šaltinių, galinčių sušvelninti bet kokio konflikto pašalinį poveikį, Europai jau ir taip grumiantis su sunkumais dėl žiemos viduryje smarkiai išaugusių energijos kainų.

„Dirbame su šalimis, kompanijomis visame pasaulyje, kad užtikrintume tiekimo saugumą ir sušvelnintume kainų smūgius“, – sakė pareigūnas.

„Nenumatytų atvejų planavimas“ apima derybas su tiekėjais Šiaurės Afrikoje ir Azijoje dėl „laikino gamtinių dujų tiekimo padidinimo“.

Suskystintų gamtinių dujų (SGD) tanklaiviai jau pradėjo keisti maršrutus iš Azijos, darydami „reikšmingą poveikį energijos tiekimo Europoje atsparumui“, nurodė minėtas pareigūnas.

SGD srautai į jų importo terminalus žemyne šį mėnesį tikrai pasieks naują istorinį rekordą ir užtikrintai viršys 10 mlrd. kubinių metrų, rodo „Gas Infrastructure Europe“ duomenys. Ankstesnis maksimumas buvo užfiksuotas 2019 metų lapkritį – 9,1 mlrd. kubinių metrų.

Pasak amerikiečių pareigūno, rengiamos ekonominės sankcijos, kurios būtų taikomos bet kokios Rusijos invazijos į Ukrainą atveju, apimtų anksčiau netaikytus suvaržymus JAV aukštųjų technologijų įrangos eksportui.

„Kalbame apie sudėtingas mūsų kuriamas ir gaminamas technologijas“, – žurnalistams sakė pareigūnas.

Tai apimtų dirbtinį intelektą, kvantinę kompiuteriją, aerokosmines technologijas ir smarkiai paveiktų Rusijos prezidento Vladimiro Putino „strategines ambicijas gan stipriai industrializuoti savo ekonomiką“.

„Šiuos sektorius pats Putinas propaguoja kaip kelią į priekį Rusijai, siekiant diversifikuoti jos ekonomiką, kad ji neapsiribotų nafta ir dujomis“, – sakė pareigūnas.

„Daugeliu, daugeliu atvejų Rusijai, jei ji nori vystyti šiuos sektorius, reikia importuoti tik mūsų ir mūsų sąjungininkių bei partnerių kuriamas technologijas ir produktus“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius