Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip Europa taupo elektrą: anksčiau išjungia Eifelio bokšto šviesas, ragina maudytis po šaltu dušu

Visos senojo žemyno vyriausybės paskelbė apie įvairias priemones, kuriomis siekiama šią žiemą taupyti energiją. Paryžius valanda anksčiau išjungia Eifelio bokšto šviesas, Milanas išjungė viešuosius fontanus, o Hanoveris, siekdamas kovoti su galimu energijos trūkumu šią žiemą, sporto salių lankytojams siūlo tik šaltą dušą.
Anksčiau išjungiamos Eifelio bokšto šviesos
Anksčiau išjungiamos Eifelio bokšto šviesos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo „The Guardian“, vyriausybės imasi įvairių veiksmų – visuomenė raginama vengti naudoti buitinius prietaisus nuo 16 iki 19 valandos, apsirūpinti antklodėmis, o vairuojant sulėtinti greitį.

Vienas pasaulinis mažmeninės prekybos tinklas savo darbuotojus paragino keisti elgseną: vietoje lifto naudotis laiptais, atjungti prietaisus nuo elektros tinklo, o ne palikti juos įjungtus į tinklą budėjimo režimu.

Jungtinė Karalystė, tiesa pasielgė priešingai – šalis sustabdė 15 mln. svarų sterlingų (17,25 mln. eurų) vertės kampaniją, skatinančią visuomenę taupyti energiją.

123RF.com nuotr./Jungtinė karalystė
123RF.com nuotr./Jungtinė karalystė

Tačiau ES vyriausybės ir institucijos sieks iki kitų metų kovo sumažinti energijos suvartojimą 15 proc.

„The Guardian“ aprašo, kokių žingsnių ėmėsi skirtingos Europos šalys.

Prancūzija

Paryžiuje nuspręsta miesto simbolio Eifelio bokšto apšvietimą išjungti valanda anksčiau, taip sutaupant 4 proc. elektros energijos sąnaudų.

Vyriausybė taip pat pradėjo didelę komunikacijos kampaniją „Kiekvienas gestas svarbus“, skatinančią atskirus asmenis ir pramonės įmones prisidėti prie tikslo taupyti energiją.

Prabangos prekių konglomeratas LVMH, kuriam priklauso daugiau kaip 500 parduotuvių, įskaitant tokius prekių ženklus kaip „Christian Dior“, „Givenchy“ ir „Tiffany“, bei prekybos centrų tinklai „Leclerc“ ir „Carrefour“ parduotuvių šviesas išjungs trimis valandomis anksčiau.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Carrefour“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Carrefour“

Darbuotojai taip pat skatinami laikytis „naujų energijos vartojimo įpročių“, pavyzdžiui, vietoje liftų naudotis laiptais, nenaudoti spausdintuvų, išjungti iš tinklo kompiuterius.

Namuose žmonės raginami kambariuose ir virtuvėse palaikyti ne aukštesnę kaip 19 laipsnių temperatūrą (miegamuosiuose – 17 laipsnių), naudoti daug energijos naudojančius prietaisus, tokius kaip indaplovės ir skalbyklės, tomis valandomis, kai elektros kaina biržoje yra mažesnė, bei išjungti iš tinklo nenaudojamus prietaisus, įskaitant televizorius ir belaidžio ryšio maršrutizatorius.

Taip besielgiantys namų ūkiai bus apdovanoti premijomis (detalės apie tai bus paskelbtos vėliau).

Viešojo sektoriaus pastatų valdytojams nurodyta pereiti prie LED lempučių naudojimo, išjungti karšto vandens katilus, jei jie nėra būtini, biuruose palaikyti ne aukštesnę nei 19 laipsnių temperatūrą.

123RF.com nuotr./LED lemputė
123RF.com nuotr./LED lemputė

Sporto kompleksuose šildymas turės būti sumažintas dviem laipsniais, o viešuosiuose baseinuose – vienu laipsniu. Gatvių apšvietimas bus prigesintas arba įjungiamas trumpesniam laikui – nuo 1 iki 6 valandos ryto, o kai kuriais atvejais ir visai išjungiamas.

Privačių pastatų savininkai raginami sumažinti temperatūrą iki 19 laipsnių, kai pastatuose yra žmonių, o nakčiai – iki 16 laipsnių arba iki 8 laipsnių, jei juose nesilankoma ilgiau nei dvi dienas, pavyzdžiui, švenčių savaitgaliais.

Ukraina

Ukraina šiuo metu susiduria ne tik su karu, bet ir energetine krize.

Kol ES temperatūrą pastatuose mažina iki 19 laipsnių, Ukrainos valdžios institucijos kalba apie tai, kad centrinis pastatų šildymas turėtų būti sumažintas keturiais laipsniais ir siekti maždaug 17–18 laipsnių.

Žmonėms patariama apsirūpinti antklodėmis ir šiltais drabužiais, kai lauke temperatūra nukris iki -10 laipsnių.

Ispanija

Vyriausybės nutarimu viešojo sektoriaus pastatuose temperatūra negali būti aukštesnė nei 19 laipsnių.

Naujosios taisyklės netaikomos namų ūkiams, tačiau žmonės raginami jų laikytis.

Be to, parduotuvės nuo 22 val. turi išjungti vitrinų apšvietimą, o visose patalpose, kuriose veikia oro kondicionieriai arba jos yra šildomos ne centralizuotu būdu, turės būti įrengtas automatinis durų uždarymo mechanizmas, kad būtų išvengta energijos švaistymo.

123rf.com nuotr./Madridas
123rf.com nuotr./Madridas

Ispanija, kuri nėra tokia priklausoma nuo Rusijos energijos tiekimo kaip daugelis kitų ES šalių, solidarizavosi su bloko valstybėmis ir sutiko 7–8 proc. sumažinti dujų vartojimą.

Privačių pastatų savininkai raginami sumažinti temperatūrą iki 19 laipsnių, kol juose yra žmonių, o nakčiai – iki 16 laipsnių ar 8 laipsnių, jei juose nesilankoma ilgiau nei dvi dienas, pavyzdžiui, švenčių savaitgaliais.

Šios priemonės galios iki kitų metų lapkričio mėnesio.

Belgija

Darbuotojai buvo paraginti neliūdėti po to, kai ES ministrų tarybos būstinėje ir pastatuose, kuriuose vyksta aukščiausio lygio bloko vadovų susitikimai, temperatūra sumažėjo iki 19 laipsnių.

Vidinėje atmintinėje darbuotojams patariama „nesivaržyti apsivilkti papildomą megztinį, nes energijos taupymas yra svarbesnis nei tradicinis aprangos kodas.“

Ugniaus Antanavičiaus nuotr./EP vidinis kiemas
Ugniaus Antanavičiaus nuotr./EP vidinis kiemas

Europos Tarybos būstinėje bus išjungtas žibintas „Europa“ - vidinis ovalo formos statinys, vadinamas kosminiu kiaušiniu. Didžiuliame atriume temperatūra sieks 14 laipsnių.

Europos Parlamento (EP) nariai taip pat atnaujino savo ilgalaikę kampaniją, nukreiptą prieš europarlamentarų kasmėnesinį važinėjimą į Strasbūrą.

Krikščionims demokratams priklausantis Vokietijos europarlamentaras Peteris Liese paragino parlamento vadovybę iki balandžio mėnesio atsisakyti kelionių į Strasbūrą, pridūręs, kad šildyti du pastatus Strasbūre ir Briuselyje yra neatsakinga.

Airija

Airijos vyriausybės įgyvendinama kampanija „Sumažink vartojimą“ visuomenė raginama efektyviai naudoti virykles, džiovykles, skalbimo mašinas ir virdulius ir, jei įmanoma, įjungti jas valandomis, kai elektros kaina biržoje mažesnė, – nuo 16 valandos iki 19 valandos.

123RF.com nuotr./Dublinas, Airija
123RF.com nuotr./Dublinas, Airija

Nuo automobilių priklausomos šalies vyriausybė taip pat prašo vairuotojų važiuoti lėčiau, palaikyti padangų slėgį. Ji taip pat ragina juos vieną kelionę per savaitę pakeisti ėjimu pėsčiomis, važiavimu dviračiu ar viešuoju transportu.

Airija taip pat vėliau įjungė šildymą Atstovų rūmuose, nors rugsėjį keli parlamentarai jau skundėsi dėl žemos temperatūros.

Vokietija

Paminklai, įskaitant Brandenburgo vartus Berlyne, viešieji pastatai ir reklaminiai stendai galės būti apšviesti tik nuo 16 iki 22 valandos, išskyrus kultūros festivalių metu.

Šią savaitę Berlyne vyko kasmetinis šviesos šou festivalis, tačiau organizatoriai teigė, kad, palyginti su praėjusiais metais, jiems pavyko 75 proc. sumažinti elektros energijos suvartojimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Berlynas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Berlynas

Tuo metu viešųjų pastatų koridoriuose bus išjungtas šildymas, o maksimali temperatūra viešojo sektoriaus įstaigose sieks 19 laipsnių. Namuose privaloma maksimali temperatūra nenustatyta, tačiau privatiems asmenims priklausantys baseinai nebegalės būti šildomi elektra ar dujomis, išskyrus atvejus, kai tai „skubiai būtina gydymo tikslais arba siekiant išvengti žalos baseino technologijai.“

Hanoveris žengė dar toliau – paskelbė, kad karštas vanduo nebus tiekiamas viešuosiuose pastatuose, baseinų dušuose, sporto bei treniruoklių salėse.

Italija

Italijos vyriausybė prašo namų savininkų sumažinti centrinį šildymą 1 laipsniu ir kasdien išjungti jį papildomai valandai.

„Scanpix“ nuotr./Italijos vėliava
„Scanpix“ nuotr./Italijos vėliava

Šalies vyriausybė taip pat ragina žmones trumpiau praustis po dušu, indaploves ir skalbimo mašinas įjungti tik tada, kai jos yra visiškai užkrautos ir nepalikti buitinių prietaisų įjungtų į tinklą budėjimo režimu.

Nyderlandai

Nyderlandų vyriausybė pataria namų ūkiams ir įmonėms imtis energijos vartojimo mažinimo priemonių, įskaitant šilumos patalpose sumažinimą 1 laipsniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius