Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuba neria į tamsą – sala rengiasi gyvenimui su mažai elektros

Kubai gresia gyvenimas su mažai elektros. Sala neturi pakankamai pinigų kuro įsigijimui, o valdžia svarsto galimybę iki šių metų pabaigos net 28 proc. sumažinti elektros tiekėjų sąnaudas. Kubiečiai jau pradėjo taupyti elektrą – kai kurios viešosios erdvės apšviestos minimaliai, o valstybinio sektoriaus tarnautojams sutrumpinta darbo diena, rašo gazeta.ru.
Kubos sostinė Havana
Kubos sostinė Havana / „Scanpix“/AP nuotr.

Vietos gyventojai baiminasi, kad šalyje gali pasikartoti XX a. dešimtojo dešimtmečio pradžios situacija, kuomet elektra Kuboje dingdavo kiekvieną dieną.

Elektros tiekimo sutrikimai Kuboje vėl gali tapti kasdienybe jau artimiausiais mėnesiais. Iki šiol elektros gamybai daugiausiai buvo naudojami naftos produktai iš Venesuelos.

Pirmąjį šių metų pusmetį naftos tiekimas iš Venesuelos į Kubą sumažėjo penktadaliu.

Tačiau Havanos biudžete šiuo metu nepakanka lėšų tam, kad būtų padidintos venesuelietiškos naftos pirkimo apimtys, o derėtis dėl lankstesnių mokėjimo sąlygų su krizės kamuojama Venesuela sudėtinga.

Pirmąjį šių metų pusmetį naftos tiekimas iš Venesuelos į Kubą sumažėjo penktadaliu.

Tuo tarpu elektros vartojimas Kuboje nuolat auga ir ateityje augs dar labiau dėl turizmo plėtros.

Štai 2015 m. elektros energijos suvartojimas Kuboje, lyginant su 2014 m., padidėjo 4,8 proc. , o lyginant su 2005 m. – trečdaliu.

Kubos prezidentas Raulis Castro liepą pripažino, kad problemos dėl elektros tiekimo iš tiesų egzistuoja, bei kreipėsi į šalies gyventojus su raginimu sumažinti elektros vartojimą iki minimalaus lygio.

Kuba susiduria su nuolatiniu užsienio valiutos trūkumu, kurį bent iš dalies galėtų išspręsti užsienio turistai. Prieš metus Havanai atkūrus diplomatinius santykius su JAV, praėjusiais metais turistų atnešamos pajamos išaugo 17 proc. Vien tik turistų iš JAV srautas praėjusiais metais ūgtelėjo net 77 proc. – iki 161 tūkst.

Iš viso 2015 m. Kubai turistai sunešė 2,8 mlrd. dolerių pajamų, o turizmo sektorius sukuria daugiau nei dešimtadalį salos BVP.

Vis dėlto, norint pritraukti naujus turistus, būtina plėsti viešbučių kompleksus. Tačiau investuotojai vengia savo pinigus nukreipti į turistinius objektus, kuriems gresia elektros tiekimo problemos.

Taigi, Kuba atsiduria užburtame rate – norint išspręsti problemą su elektros tiekimu būtina padidinti turistų skaičius ir statyti naujus viešbučius, tačiau jų statymas lemtų pernelyg didelę salos energetikos sistemos apkrovą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius