-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos energetikos ministras švelnina situaciją dėl skandalo: Rusija daug nuveikė kiršindama lietuvius su lenkais

Nuvilnijus skandalui dėl paviešinto buvusių Lenkijos užsienio reikalų ministro Radoslawo Sikorskio ir „PKN Orlen“ vadovo Jaceko Krawieco pokalbio įrašo, kuriame kalbama apie galimybę gamyklą Mažeikiuose parduoti Vladimiro Putino bendražygiui Igoriui Sečinui, į diskusiją įsijungė ir Lenkijos energetikos ministras Krzysztofas Tchórzewskis. Jo teigimu, 8 metus Lenkiją valdžiusi „Piliečių platforma“ apie pardavimą rusams mąstė, nepaisydama geopolitinės situacijos.
ORLEN Lietuva naftos perdirbimo gamykla
ORLEN Lietuva naftos perdirbimo gamykla / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apie tai Lenkijos energetikos ministras kalbėjo interviu Lenkijos dešinės pakraipos portalui wPolityce.pl.

Taip pat skaitykite: Privačiame R.Sikorskio ir buvusio „PKN Orlen“ vadovo pokalbyje apie Lietuvą – necenzūriniai žodžiai ir užuominos apie gamyklos pardavimą

K.Tchórzewskis, paklaustas apie „Orlen“ sunkumus Lietuvoje, pirmiausia mini tai, kad jau 2006 metais, kai Lenkijos bendrovė įsigijo „Mažeikių naftą“, Rusija ėmėsi sunkinti „normalų bendradarbiavimą su Lietuva“.

„2006 m. liepą taip pat sustabdytas naftos tiekimas į perdirbimo gamyklą. Kaip priežastys buvo nurodytos žaliavos nuotėkis ir ekonominiai dalykai. Teigta, kad gamykla reikalavo remontuoti naftotiekį. Tai buvo veiksmai, kurių imtasi bandant mus išstumti iš Lietuvos. Juk šis pirkinys parodė, kad Lenkijos Rytų politika gali būti įgyvendinama naudojantis energetikos sektoriumi ir tai gali suteikti energetinę nepriklausomybę ne tik Lenkijai, bet ir Lietuvai. Tokie Lecho Kaczynskio paskatinti veiksmai buvo labai teisingi“, – teigė ministras.

Interviu minimi ir sunkumai, su kuriais „PKN Orlen“ susidūrė Lietuvoje, visų pirma – santykiai su „Lietuvos geležinkeliais“ ir nenoras Klaipėdoje statyti terminalą. Tačiau aštriausios kritikos strėlės sminga į buvusios valdančios „Piliečių platformos“ partijos narius. Esą tai jie per 8 metus nesugebėjo pakeisti „mūsų partnerių lietuvių nuostatų dėl šios investicijos“.

„Vienintelis „Piliečių platformos“ darbų efektas buvo diskusija dėl šios gamyklos pardavimo, nes esą investicijos buvo nepelningos ir nereikalingos. O tai patvirtina R.Sikorskio ir J.Krawieco žodžiai. Nesiimta jokių pokalbių su Lietuvos partneriais, jie vertinti kaip silpnoji pusė. Be paramos Lietuvai, kuri taip pat yra sunkioje situacijoje. Yra dar blogesnėje situacijoje dėl Rusijos nei Lenkija. Paviešinti pokalbiai liudija, kad Vyriausybė nepaisė Lenkijos strateginių interesų Vidurio ir Rytų Europoje. „Piliečių platformos“ Vyriausybė neatmetė galimybės parduoti gamyklą Mažeikiuose. Ir tai kam! Igoriui Sečinui, artimiausiam Vladimiro Putino bendradarbiui“, – piktinosi K.Tchórzewskis.

Ministras priminė, kad būtent valdant dabartinei Vyriausybei „Orlen Lietuva“ susitarė su „Lietuvos geležinkeliais“ ir pasirašė sutartį dėl pervežimo tarifų. Be to, gamykla Mažeikiuose jau dirba pelningai.

„Nėra jau reikalo parduoti bendrovę. Ir nėra reikalo didinti Rusijos įtaką Vidurio ir Rytų Europos rinkai. Šiandien matome, kad galima susitarti su mūsų kaimynais. Ir kurti gerus santykius. Su Baltijos valstybėmis turime daugiau bendrų reikalų, kuriuos reikia ginti, o ne temų, dėl kurių turėtume ginčytis. Aiškiai matosi, kad Lietuvos ir Lenkijos kiršinimo metu Rusijos įtaka buvo veiksminga. Mes nuo to bandome gintis“, – teigė K.Tchórzewskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius