Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Naftos turtingoje Venesueloje trūksta benzino

Ekonominės krizės alinamos Venesuelos gyventojai yra įpratę stovėti ilgose eilėse, kad galėtų įsigyti deficitinių prekių, tačiau daugeliui netikėtai teko rikiuotis į eilę dėl prekės, kurios naftos milžinėje tikrai neturėtų trūkti.
Venesuela pirmąkart per 20 metų pabrangino benziną
Venesuela pirmąkart per 20 metų pabrangino benziną / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Mįslingai sutrikus tiekimui, vairuotojams daugelyje Karakaso ir kelių kitų miestų degalinių ketvirtadienį teko daugiau kaip valandą laukti savo eilės įsipilti benzino.

Agentūros AFP korespondentai matė, kaip kai kurie vairuotojai stūmė savo automobilius į degalinę, nes, kol laukė eilėje, baigėsi degalai.

„Nėra jokių priežasčių, kodėl naftą išgaunančioje šalyje turėtų būti benzino deficitas“, – vienoje degalinėje rytinėje sostinės dalyje pareiškė suirzęs pensininkas Jesusas Ascanio.

„Nuo to kampo iki čia teko laukti beveik valandą. Tačiau bent jau dabar stoviu eilėje“, – pareiškė jis.

Benzino pritrūko ir vakarinės Sulijos bei Tačiros valstijos, kuriose kai kurios degalinės sustabdė prekybą degalais.

Valstybinė naftos įmonė PDVSA pasistengė nuraminti gyventojus, pareiškusi, jog „garantuoja degalų tiekimą visoje šalyje“. Tačiau įmonė nepaaiškino, kodėl atsirado benzino deficitas.

Ysmelis Serrano), už pardavimus ir tiekimą atsakingas įmonės viceprezidentas, pareiškė, kad tiekimas sutriko dėl pavėluoto pristatymo, tačiau išsamesnės informacijos nepateikė.

Tuo tarpu parlamentaras Jose Guerra, prezidento Nicolaso Maduro priešininkas, pareiškė, kad tarptautiniai tiekėjai dėl PDVSA nesumokėtų skolų yra sustabdę tiekimą.

„Karibų jūroje yra 15 laivų (su Venesuelai skirtais importuojamais degalais), kurie laukia, kada bus sumokėta“, – pareiškė jis spaudos konferencijoje.

Slaptai importuoja benziną?

Pasak J.Guerra, vyriausybė slaptai importuoja po 45 tūkst. barelių benzino per dieną, nes nori nuslėpti, kad šalyje gaminamų degalų pasiūla yra nepakankama paklausai patenkinti.

Venesuelos naftos atsargos yra didžiausios pasaulyje. Tačiau šalyje daugiausia išgaunama sunkioji nafta, kurią tenka maišyti su lengvesne nafta – o ši pastaraisiais metais buvo importuojama iš užsienio, – kad ją būtų galima perdirbti.

N.Maduro ir jo pirmtakas velionis Hugo Chavezas (Hugas Čavesas), kuris šalies įplaukas iš naftos naudojo dosnioms socialinėms programoms finansuoti, gausią pigaus benzino pasiūlą buvo pavertę nacionaliniu pasididžiavimu.

Benzinas Venesueloje yra pigiausias pasaulyje – vienas litras tekainuoja vieną bolivarą, arba 14 JAV centų, skaičiuojant pagal aukščiausią oficialų keitimo kursą.

Skaičiuojant pagal juodosios rinkos keitimo kursą, už 1 JAV dolerį galima įsigyti 2,9 tūkst. litrų benzino.

Atpigus naftai, nuo „juodojo aukso“ – savo pagrindinės eksporto prekės - itin priklausoma Venesuela atsidūrė ant ekonomikos žlugimo ribos.

Šalyje nuolat trūksta maisto, vaistų ir pagrindinių prekių, tokių kaip dezodorantai ir tualetinis popierius.

Išsilaikyti valdžioje siekiantis N. Maduro tvirtina, kad krizė kilo dėl „ekonominio karo“, kurį kursto JAV palaikomi kapitalistai.

Jau trejus metus besitęsiant recesijai ir sparčiai kylant infliacijai, kuri, Tarptautinio valiutos fondo (TVF) prognozėmis, šiemet pasieks 1,66 tūkst. proc., N. Maduro populiarumas smarkiai krito.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius