Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nigerija rado naują būdą biudžetui papildyti – ieškinius naftos įmonėms

Nigerijos vyriausybė, ieškanti būdų papildyti biudžetą, kurio įplaukos, atpigus naftai, gerokai sumažėjo, padavė į teismą kelias įmones, įskaitant naftos ir dujų milžinų „Chevron“, „Royal Dutch Shell“, „Total“, „Petroleo Brasileiro“ ir „Eni“ vietos skyrius, kurias kaltina neteisėtu naftos eksportu į Jungtines Valstijas.
Naftos pramonė
Naftos pramonė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Su atitinkamais teismo dokumentais susipažinusios agentūros „Bloomberg“ duomenimis, bendra ieškinių suma viršija 12,7 mlrd. JAV dolerių.

Ieškininiuose pareiškimuose nurodoma, kad 2011–2014 metais įmonės nedeklaravo maždaug 57 mln. barelių naftos, kurią išsiuntė į JAV uostus. Be kita ko, „Chevron Nigeria“ nedeklaravo tokios naftos už 462,7 mln. JAV dolerių, „Shell Petroleum Development Co. Nigeria“ – už 406,7 mln. JAV dolerių, „Total“ – už 205 mln. JAV dolerių, o AGIP („Eni“ dukterinė įmonė) – už 145,8 mln. JAV dolerių.

Nigerijos vyriausybė reikalauja, kad būtų atlygintos šios sumos ir padengta bendra tokio pat dydžio žala. Visai sumai, kol ji bus sumokėta, bus skaičiuojamos 21 proc. metinės palūkanos. Vyriausybė taip pat nori, kad įmonės padengtų bylinėjimosi išlaidas.

„Chevron“, „Shell“ ir kitos įmonės atmeta Nigerijos pretenzijas, kurias vadina nepagrįstomis. Ieškinius nagrinėja Lagose – didžiausiame Nigerijos ir Afrikos mieste, ekonominėje šalies sostinėje – įsikūręs federalinis aukštasis teismas.

Įplaukos iš naftos yra pagrindinis Nigerijos finansų šaltinis. Jam tenka 70 proc. biudžeto įplaukų ir maždaug 90 proc. įplaukų užsienio valiuta.

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vertinimais, Nigerijos bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet sumažės 1,7 proc. ir smukimas bus pirmasis per 25 metus. Biudžeto deficitas greičiausiai sudarys 1,8 trln. nairų (5,8 mlrd. JAV dolerių).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius