-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

OMV vadovas: galimos sankcijos „Nord Stream 2“ – kol kas spekuliacijos

Komentuoti galimų sankcijų Rusijos eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą plėtros projektui „Nord Stream 2“ pasekmes, kol jų dar nėra, tolygu skleisti spekuliacijas, pareiškė pareiškė vienos šio projekto finansuotojos – Austrijos OMV – vadovas.
Nord Stream 2
Nord Stream 2 / „Scanpix“ nuotr.

„Jei sankcijos bus įvestos, vertinsime jų pasekmes. Bet iki tol visa tai – tik spekuliacijos. Kol kas galiu pasakyti tik tiek, kad projektas sparčiai įgyvendinamas – dujotiekis nutiestas beveik 80 proc.“, – žurnalistams Pasaulio energetikos forumo Abu Dabyje kuluaruose sakė Raineris Seele.

Paklaustas apie galimybes panaudoti Rusijos specialų laivą „Nord Stream 2“ tiesimo jūroje užbaigimui R.Seele sakė: „Tai spręs projektą vystanti bendrovė. Tačiau esu visiškai tikras, kad ji svarsto įvairius scenarijus ir ruošiasi viskam“.

Liepos pabaigoje JAV Senato užsienio reikalų komitetas pritarė įstatymo projektui dėl sankcijų pritaikymo įmonėms ir asmenims, susijusiems su „Nord Stream 2“ įgyvendinimu. JAV Atstovų Rūmų užsienio reikalų komitetas šiam įstatymo projektui pritarė birželio pabaigoje. Jei jį patvirtins abeji JAV Kongreso rūmai, o JAV prezidentas Donaldas Trumpas nepasinaudos veto teise ir įstatymą pasirašys, Vašingtono sankcijos gresia Vakarų bendrovėms, kurios tiesiogiai dalyvauja šio projekto įgyvendinime.

Projektas skelbia, jog specialius laivus „Nord Stream 2“ projektui tiesiogiai naudojantiems ar nuomojantiems asmenims bus draudžiama atvykti į Jungtines Valstijas, jų turtas JAV bus įšaldomas. Dokumente taip pat numatyti apribojimai asmenims, teikiantiems finansinę ar techninę paramą tokiems laivams, taip pat juos apdraudusioms kompanijoms.

„Nord Stream 2“ jūrinė dalis tiesiama Šveicarijos „Allseas Group SA“ ir Italijos „Saipem SpA“ priklausančiais specialiais laivais.

Vienintelis šį projektą vystančios, Šveicarijoje registruotos bendrovės „Nord Stream 2“ akcininkas yra Rusijos koncernas „Gazprom“, o jo partnerės jame – Vokietijos „Wintershall“ bei „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“, Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų „Dutch Shell“ – yra finansavimo dalininkės bei būsimos naudos gavėjos. Be to, kelios solidžios Vokietijos bendrovės įgyvendina „Nord Stream 2“ prijungimo prie Vokietijos dujotiekių tinklo projektus.

Rusija Europai aktyviai peršamą antrąjį dujotiekį per Baltijos jūrą iki Vokietijos tikisi nutiesti iki 2020 metų pradžios. Vamzdynas, kurio metinis pralaidumas – 55 mlrd. kubinių metrų, padvigubintų šio rusiškų dujų eksporto koridoriaus pajėgumą.

Manoma, kad „Nord Stream 2“ leistų Maskvai eliminuoti Ukrainą kaip rusiškų dujų tranzito valstybę, o padidėjusią Europos priklausomybę nuo jų – panaudoti kaip politinio poveikio priemonę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius