OPEC+ nusprendė padidinti naftos gavybą sausį, nepaisant omikron varianto atsiradimo

Didžiosios naftos gamintojos ketvirtadienį nusprendė sausio mėnesį padidinti gavybos lygį, nepaisant koronaviruso omikron varianto, keliančio naujų klausimų dėl paklausos.
Nafta
Nafta / 123RF.com nuotr.

audo Arabijos ir Rusijos vadovaujamas OPEC+ aljansas iki šiol priešinosi JAV spaudimui gerokai padidinti gavybos apimtį, siekiant suvaldyti kylančias energijos kainas.

Visgi naujojo varianto atsiradimas dar labiau apsunkino lygtį, nes įvairios šalys įvedė naujų kelionių apribojimų ir svarsto kitas priemones, kurios galėtų susilpninti paklausą ir pakenkti naftos kainoms.

Trylika Vienoje įsikūrusios Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narių ir 10 jų sąjungininkų ketvirtadienio popietę vaizdo konferencijos būdu posėdžiavo šiek tiek daugiau nei valandą.

Aljansas nusprendė tęsti 400 tūkst. barelių per parą gavybos didinimą kiekvieną mėnesį, kaip tai daro nuo gegužės mėnesio.

OPEC+ susitikimas surengtas praėjus savaitei po to, kai Jungtinės Valstijos bei mažesniu mastu – Kinija, Indija ir Japonija – nusprendė panaudoti savo strateginius rezervus, siekdamos sumažinti naftos kainas po kainų šuolio, pakenkusio ekonomikos atsigavimui.

Visgi praėjusią savaitę aptikus naująjį variantą, naftos kainos nukrito maždaug 15 proc. – pirmą kartą po didžiulio nuosmukio 2020 metų balandžio mėnesį, kai smogė pandemijos sukelta krizė.

Likus kelioms valandoms iki sprendimo paskelbimo, dviejų etaloninių naftos rūšių – WTI ir „Brent“ – ​​kainos iš esmės buvo stabilios – atitinkamai 66 ir 69 JAV dolerių už barelį.

Tačiau prasidėjus susitikimui, kainos smarkiai sumažėjo – maždaug 2 proc., kai buvo paskelbtas pranešimas apie gavybos padidinimą.

Trečiadienį įvykusiame techniniame susitikime OPEC generalinis sekretorius Mohammedas Barkindo pažymėjo, kad „pasiekta nuosekli pažanga pasaulio ekonomikos atsigavimo srityje“, tačiau taip pat pabrėžė „būtinybę išlikti dėmesingiems vyraujančiam neapibrėžtumui ir besikeičiančioms sąlygoms, įskaitant susijusias su najuoju COVID-19 sukėlėjo koronaviruso variantu omikron“, – sakoma OPEC pranešime.

Vašingtonas paragino kartelį tęsti čiaupų atsukimą.

Tarptautinės energetikos agentūros (TAE) vykdomasis direktorius Fatihas Birolis antradienį pareiškė besitikintis, kad OPEC+ tęs savo dabartinę naftos gavybos didinimo politiką.

Grupės nepanaudoti pajėgumai yra maždaug 10 kartų didesni nei 400 tūkst. barelių per parą, kuriais ji papildo rinkas kas mėnesį.

OPEC+ smarkiai sumažino naftos gavybos apimtis praėjusiais metais, kai prasidėjo pandemija, o susiję apribojimai lėmė naftos paklausos žlugimą.

Kitas kintamasis, į kurį blokas turės atsižvelgti, yra galimas Irano sugrįžimas į rinką, jei derybos Vienoje lems 2015 metais sudaryto Teherano ir didžiųjų valstybių branduolinio susitarimo atgaivinimą.

Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas (Hoseinas Amiras-Abdolahianas) ketvirtadienį pareiškė, kad susitarimas yra „ranka pasiekiamas, jei Vakarai parodys gerą valią“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius