-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parama saulės elektrinėms: įsigyjant elektrinę iš saulės parkų, techninėmis detalėmis pasirūpinta, o įrengimo terminas – ilgesnis

Šiemet pirmą kartą gyventojai gali aplikuoti į Europos Sąjungos paramą, kai saulės elektrinę įsigyja iš saulės elektrinių parkų, o juose pagamintą elektrą ketina vartoti savo būsto reikmėms. Sumanių energetikos paslaugų bendrovė „Ignitis“ atkreipia dėmesį, kad saulės parkams numatytas ilgesnis terminas įrengti elektrinę – 12 mėnesių, todėl gyventojai gali būti ramūs, jog paramos sąlygos bus išpildytos. Paraiškas paramai gauti galima teikti iki sausio pabaigos.
Saulės energija
Saulės energija / 123RF.com nuotr.

Šiais metais gyventojams skirta rekordinė – 9 mln. eurų – parama saulės elektrinėms įsirengti arba įsigyti iš saulės elektrinių parkų. Į šią paramą, kaip ir ankstesniais metais, gali pretenduoti individualių namų savininkai ir daugiabučių gyventojai, kurie nori saulės elektrinę įsirengti ant savo būsto stogo. Tačiau pirmą kartą parama skiriama nuo vartojimo vietos nutolusioms saulės elektrinėms – gyventojai jas gali įsirengti patys arba įsigyti iš geografiškai nutolusių saulės elektrinių parkų.

Visais atvejais parama skiriama įsigyti iki 10 kW galios elektrinei, paramos dydis taip pat visais atvejais vienodas – siekia 323 Eur už 1 kilovatą (kW) įrengtos saulės elektrinės galios.

Paramos dydis – 323 Eur už 1 kilovatą (kW) įrengtos saulės elektrinės galios.

Vidutinės kompensacijos: 1244 eurų butams ir 1773 eurų namams

„Ignitis grupė“ pernai rudenį pristatė virtualią „Ignitis saulės parkų“ platformą, suteikiančią gyventojams galimybę internetu įsigyti arba išsinuomoti dalį nutolusios saulės elektrinės. Šioje platformoje jau pristatyti keturi saulės elektrinių parkai, o savo elektrinės dalį jau rezervavo 675 gyventojai, dar 28 klientai nuomosis dalį saulės elektrinės.

Butų gyventojai vidutiniškai rezervuoja 3,85 kW saulės elektrinės galios.

„Ignitis saulės parkų“ duomenimis, 60 proc. klientų gyvena daugiabučiuose, butų gyventojai vidutiniškai rezervuoja 3,85 kW saulės elektrinės galios. Individualių namų gyventojai, kurie sudaro 40 proc. „Ignitis saulės parkų“ klientų, vidutiniškai rezervuoja 5,49 kW saulės elektrinės galios. Taigi, daugiabučių gyventojai, išpildę kompensacijos sutekimo sąlygas, vidutiniškai pretenduos į 1244 eurų, o individualių namų gyventojai – 1773 eurų kompensaciją už investiciją į saulės elektrinę.

„Visi jau rezervavę dalį saulės elektrinės ir tie, kas greitu metu planuoja rezervuoti, gali pretenduoti į šiemet skiriamą paramą – svarbu nepraleisti paraiškų pateikimo termino. Pagal konservatyvią elektros brangimo prognozę, su ES parama įsigyta saulės elektrinė atsipirks per 7 metus, o be paramos – per maždaug 10 metų. Tačiau elektrai brangstant, saulės elektrinės sugeneruotos elektros vertė auga, tad investicijos atsipirkimo laikas trumpėja“, – sako Indrė Baltušienė, „Ignitis saulės parkų“ produkto vadovė.

Perkant iš elektrinių parko – ilgesnis įgyvendinimo terminas

Norint gauti Europos Sąjungos paramą, numatyti terminai per kiek laiko saulės elektrinės turi būti įrengtos. Jeigu gyventojas pats ketina įsirengti elektrinę – nesvarbu, ant savo namo stogo, ar nutolusią – tai reikia įgyvendinti per 9 mėnesius nuo tada, kai baigiasi laikas teikti paraiškas paramai gauti.

„Perkant elektrinę iš saulės elektrinių parko, gyventojams suteikiamas ilgesnis elektrinės įrengimo terminas – 12 mėnesių. Saulės elektrinių parkų statybos ir investicijų mastai dideli, todėl terminas objektyviai turi būti ilgesnis, norint, kad gyventojai išpildytų paramos sąlygas ir gautų kompensaciją. Tai leis gyventojams ramiai naudotis nauja paslauga, suteikiančia galimybę nesirūpinti saulės elektrinės įrengimo ir priežiūros darbais“, – aiškina I. Baltušienė.

Ji priduria, kad, jeigu saulės elektrinių parko operatorius patikimas, pirkėjai gali būti ramūs, jog nebereikės rūpintis, ar techniniai saulės elektrinės parametrai atitinka paramos sąlygas.

„Pavyzdžiui, prie „Ignitis saulės parkų“ platformos negali prisijungti bet kas – „Ignitis grupė“ kelia reikalavimus vystytojo reputacijai, patirčiai, finansiniam pajėgumui, techninei įrangai, kuri turi būti aukštos kokybės, patvirtinta sertifikatais, apdrausta. Mes iš anksto pasirūpiname, kad visos sąlygos būtų išpildytos“, – teigia I. Baltušienė.

Gyventojai, planuojantys jau šiais metais įsirengti saulės elektrines ar įsigyti iš elektrinių parko bei už tai gauti finansinę paramą, turi teikti paraiškas Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA). Paraiškas galima teikti iki sausio 31 d. APVA iki kovo 5 d. praneš, ar gyventojui yra rezervuota kompensacinė išmoka.

Suprasti akimirksniu

  • Paraiškas APVA galima teikti iki sausio 31 d.
  • APVA iki kovo 5 d. praneš, ar gyventojui yra rezervuota kompensacinė išmoka.
  • Paramos dydis – 323 Eur už 1 kilovatą (kW) įrengtos saulės elektrinės galios.
  • Parama skiriama įsigyti iki 10 kW galios elektrinei.
  • Šiais metais gyventojams skirta rekordinė – 9 mln. eurų – parama saulės elektrinėms įsirengti arba įsigyti iš saulės elektrinių parkų.

Parama išmokama užbaigus saulės elektrinės įrengimą, ne vėliau kaip per 60 dienų, pateikus APVA išlaidų kompensavimo prašymą su visais privalomais dokumentais. Gyventojas iki tol turi tapti gaminančiu vartotoju ir įsirengti apskaitos prietaisą.

Daugiau informacijos apie saulės elektrinės įsigijimą per „Ignitis saulės parkus“ ir ES paramą šiai investicijai rasite www.saulesparkai.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius