Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Ignitis grupė“ imasi naujo verslo – gyventojai internetu galės įsigyti dalį saulės elektrinės

Antradienį įsigaliojo nauja tvarka, kai šalies gyventojai gali gamintis elektros energiją vienoje vietoje, o naudoti – kitoje. Galimybę įsigyti ar išsinuomoti dalį nutolusios saulės elektrinės suteiks valstybės energetikos įmonės „Ignitis grupė“ sukurta internetinė platforma „Saulės parkai“. Saulės elektrinės kaina priklausys nuo kelių dedamųjų, tačiau vidutiniam gyventojui galėtų atsieiti apie 2 tūkst. eurų.
Saulės jėgainės
Saulės jėgainės / 123rf.com

Antradienį įsigaliojo Atsinaujinančių išteklių energetikos ir Elektros energetikos įstatymų pakeitimai, kuriais įtvirtintas naujas mažosios žaliosios energetikos modelis, leidžiantis gaminti elektros energiją iš atsinaujinančių išteklių ir ją vartoti geografiškai skirtingose vietose.

Tai reiškia, kad vartotojas galės pasistatyti saulės elektrinę vienoje vietoje, o joje pagamintą energiją vartoti kitoje vietoje. Pavyzdžiui, pasigaminti sodyboje Alytaus rajone, o suvartoti bute Vilniaus mieste.

Tačiau gyventojai, kurie nori tapti elektros energiją gaminančiais vartotojais, nebūtinai turi patys statyti elektrines. Individualaus ar daugiabučio namo gyventojai galės įsigyti jiems reikalingą elektrinės galią saulės jėgainių parke.

Energetikos bendrovė „Ignitis grupė“ (buvusi „Lietuvos energija“) sukūrė internetinę platformą „Saulės parkai“, kuri elektros energijos vartotojams suteiks galimybę įsigyti ar išsinuomoti dalį nutolusios saulės jėgainės bet kurioje Lietuvos vietoje. Tos elektrinės pagaminta energija vartotojas galės padengti savo vartojimą.

„Iš esmės žinia yra paprasta – mes turime sistemą, kuri pagrįsta trims pagrįstais principais: paprastumas, lankstumas, universalumas“, – antradienį kalbėjo energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

„Ignitis saulės parkai“ ne tik įgalins gyventojus dalyvauti žaliosios energijos gamyboje, bet ir sukurs atvirą platformą saulės parkų vystytojams, norintiems parduoti savo projektus“, – teigė „Ignitis grupės“ generalinis direktorius Darius Maikštėnas.

Planuojama, kad pirmoji „Ignitis saulės parkų“ platformoje siūloma elektrinė pradės gaminti elektrą 2020 metų kovo mėnesį, o pirmaisiais jos savininkais galės tapti apie 1500 gyventojų. Tikimasi, kad kitų metų pabaigoje šis skaičius perkops 10 tūkstančių.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Darius Maikštėnas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Darius Maikštėnas

Pasak „Ignitis“ generalinio direktoriaus Dariaus Montvilos, platforma leis gyventojams sutaupyti.

„Skaičiuojame, kad atsižvelgiant į mokesčius ir dabartinę elektros kainą, virtualių saulės elektrinių bendrasavininkai iš savo elektros tiekėjo gaus iki 70 proc. mažesnes sąskaitas už suvartotą elektrą“, – pabrėžė „Ignitis“ generalinis direktorius.

Bendrasavininkai iš savo elektros tiekėjo gaus iki 70 proc. mažesnes sąskaitas už suvartotą elektrą, – pabrėžė D.Montvila.

Perteklinė energija „sandėliuojama“, gali tekti mokėti skirtumą

D.Montvila akcentavo, kad platformos veikimo principas panašus į Booking.com.

„Ignitis saulės parkų“ platformoje gyventojai galės įsigyti arba išsinuomoti bet kurio vystytojo siūlomą saulės elektrinės dalį, kurios minimalus galingumas yra 1 kW, o maksimalus – 30 kW.

Įsivertinti, kokio tiksliai galingumo reikia, padės įdiegta konkrečiam būstui reikalingos elektros galios bei naudos skaičiuoklė. Remiantis vidutiniu Lietuvos butų elektros suvartojimu, didžiajai daugumai gyventojų užtektų 2-3 kW galingumo saulės elektrinės tam, kad patenkintų visą elektros vartojimo poreikį. Tai reiškia, kad vidutiniam gyventojui saulės elektrinė galėtų atsieiti apie 2 tūkst. eurų.

Pauliaus Ramanausko/15min nuotr./Saulės energija
Pauliaus Ramanausko/15min nuotr./Saulės energija

Tiesa, energetikos ministras akcentavo, kad tokioms elektrinėms įsigyti numatyta 8 mln. eurų parama. Tai reiškia, kad naudojantis parama iš pradinės investicijos, tarkime, 2 tūkst. eurų, gyventojui sugrįžtų apie 600 eurų. Planuojama, kad tokiu būtų gyventojui investicijos atsipirktų per 7-8 metus.

Pasiskaičiavus reikiamą galią ir pasirinkus, kurioje siūlomoje elektrinėje norima nusipirkti ar nuomotis dalį jėgainės, bus galima atlikti rezervaciją. Vienkartinis negrąžinamas rezervacijos mokestis yra 50 eurų, kuris vėlesniuose projekto etapuose bus įskaičiuotas į elektrinės įsigijimo ar nuomos sutartį.

Nutolusioje saulės elektrinėje įrengtas skaitiklis, matuojantis pagaminamos elektros energijos kiekį realiu laiku, nustatys, kiek elektros energijos buvo pagaminta, o „Energijos skirstymo operatorius“ sugeneruotą elektros energiją padalins visiems elektrinių savininkams proporcingai.

Kiekvieno elektrinės bendrasavininko ar nuomininko namuose taip pat bus įrengtas skaitiklis su nuotolinio duomenų nuskaitymo funkcija. Jis matuos, kiek elektros energijos namų ūkis suvartojo. Mėnesio gale elektrinių savininkai gaus sulygintą elektros energijos sąskaitą.

Tai reiškia, jei saulės elektrinė pagamins daugiau elektros nei namų ūkis suvartojo, už ją mokėti nereikės, o perteklinė elektros energija bus „sandėliuojama“ tinkluose iki vienerių metų – gyventojas mokės tik pasinaudojimo tinklais mokestį.

Jeigu perteklinės elektros likutis bus išnaudotas, o saulės elektrinė pagamins mažiau elektros energijos nei namų ūkis suvartojo, gyventojas mokės už suvartotos ir pasigamintos elektros energijos skirtumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius