-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rietenos dėl sostinės šilumos ūkio vilniečius suries į ragą: šiluma brangs

Dalis 24 mln. eurų „Vilniaus energijos“ skolos vilniečiams per šilumos tarifą bus grąžinta dar šį šildymo sezoną. Tačiau likusios atiduoti ji net neketina, ir netgi priešingai – žada prisiteisti ir tuos 6 mln. eurų, kurių neteko pritaikiusi nuolaidą šildymui šį sezoną.
Šildymo kainos
Šildymo kainos / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • „Vilniaus energija“ gyventojams skolinga 24 mln. eurų, 6 mln. eurų bus grąžinti per šį šildymo sezoną
  • Likusius 18 mln. eurų turėtų grąžinti jau „Vilniaus šilumos tinklai“, jeigu gaus tą sumą iš „Vilniaus energijos“
  • „Vilniaus energija“ nesiruošia mokėti tų pinigų, negana to, sieks iš vartotojų susigrąžinti ir 6 mln. eurų, kurių neteks dėl mažesnių šildymo kainų šį sezoną

Kitą šildymo sezoną gamtinės dujos, tikėtina, bus brangesnės. Nustos galioti „Gazprom“ nuolaida, PVM šildymui padidės nuo 9 iki 21 proc. Negana to, šildymo kainą greičiausiai kilstelės ir sostinės valdžios rietenos su „Vilniaus energija“.

Skolinga 24 mln. eurų

Pasibaigus šilumos ūkio nuomai kitą šildymo sezoną Vilniaus šilumos ūkį turėtų valdyti jau savivaldybei priklausanti bendrovė „Vilniaus šilumos tinklai“, o nebe privataus nuomininko valdoma „Vilniaus energija“.

Nuo 2002 metų Vilniuje šeimininkaujanti prancūzų „Veolia“ dukterinė bendrovė vilniečiams yra skolinga 24,3 mln. eurų – tiek už šildymą 2012-2014 metais, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) teigimu, permokėjo sostinės gyventojai.

Dalį skolos (6 mln. eurų) nurodyta grąžinti dar šį šildymo sezoną, dėl to vilniečiams buvo sumažintos šildymo kainos. Tačiau likusių 18 mln. eurų likimas pakibo ant plauko, mat kitą šildymo sezoną „Vilniaus energija“ jau nebetieks šilumos sostinei, o tą darysiantys „Vilniaus šilumos tinklai“ net nesiruošia grąžinti svetimų skolų.

„Savo kaštais tai būtų neįmanoma“, – žurnalistams sakė „Vilniaus šilumos tinklų“ generalinis direktorius Mantas Burokas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mantas Burokas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mantas Burokas

Skolą atiduos kada nors vėliau

„Jeigu „Vilniaus energija“ geranoriškai atiduotų tuos pinigus (18 mln. eurų – 15min), pripažintų tą savo veiksmą netinkamą, tai mes išdalintume tuos pinigus vartotojams per nuolaidą. Ar jie tą padarys? Gali būti, kad užtruks bylinėjimasis ir ginčijimasis ir ta nuolaida bus laike atidėta“, – kalbėjo M.Burokas.

Kiek gali užtrukti bylinėjimasis? M.Burokas prognozuoja, kad dvejus arba trejus metus.

„Gali būti, kad ta suma vartotojams negrįš 2017 ar 2018 metais, bet kažkuriuo metu ji ateis.

Bet mes neperimam tos nuolaidos, mes ateinam su savo objektyviai paskaičiuota kaina“, – kalbėjo M.Burokas.

Mes neperimam jų teisių ir pareigų, ir to, ką jie padarė. Tai yra jų atsakomybė prieš vartotojus, šitoje vietoje maksimaliai, ką mes galime padaryti, tai, gavę tuos pinigus, išdalinti vartotojams, – kalbėjo M.Burokas.

Jis nesiginčija, kad vilniečių permoka „Vilniaus energijai“ turi būti grąžinta. Bet kaip tai bus padaryta, kol kas nėra aišku.

„Mes neperimam jų teisių ir pareigų, ir to, ką jie padarė. Tai yra jų atsakomybė prieš vartotojus, šitoje vietoje maksimaliai, ką mes galime padaryti, tai, gavę tuos pinigus, išdalinti vartotojams. Bet savo kaštais tai būtų neįmanoma. Reikalauti turės Vilniaus miesto savivaldybė. Tikrai bus dedamos maksimalios pastangos, kad vartotojų interesai būtų apginti“, – kalbėjo M.Burokas.

Kaip 15min informavo Kainų komisijoje, penktadienį pas juos lankysis „Vilniaus šilumos tinklų“ atstovai – konsultuosis dėl rengiamo bazinės kainos projekto, o „Vilniaus energijos“ patikrinimo rezultatai, kurie ir liudija vilniečių permoką bendrovei, nebus aptariami.

„UAB „Vilniaus energija“ nustojus vykdyti šilumos tiekimo veiklą, pagal UAB „Vilniaus energija“ ir Vilniaus miesto savivaldybės bei kitų šalių 2002 m. vasario 1 d. sudarytą nuomos sutartį per 20 darbo dienų turi pateikti Komisijai skaičiavimus, kiek liko vartotojams nesugrąžintų papildomai gautų pajamų“, – laiške 15min rašo VKEKK atstovė Loreta Kimutytė.

O tai reiškia, kad kito šildymo sezono kainodara bus kiek aiškesnė tik kitų metų balandį. Tačiau akivaizdu, kad geranoriškai 18 mln. eurų „Vilniaus energija“ vilniečiams negrąžins.

Sieks susigrąžinti ir tuos 6 mln. eurų

„Vilniaus energija“ ne tik nesiruošia grąžinti 18 mln. eurų, bet ir reikalauja, kad 6 mln. eurų, kuriuos ji praras dėl sumažinto šilumos tarifo šį sezoną, būtų grąžinti įmonei.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Uždaroma Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė (VE-3), kuri nebebus naudojama šilumai gaminti.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Uždaroma Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė (VE-3), kuri nebebus naudojama šilumai gaminti.

„Mes įsitikinę, kad mums bus grąžinti ir tie 6 milijonai ilgainiui. Visiškai nepagrįstai šitie 24 mln. eurų suskaičiuoti. Absoliučiai nepagrįstai, dabar sumažintas tarifas taip pat nepagrįstai dėl nepagrįsto šio sprendimo. Suskaičiuota, kaip žinia, fabrikuojant duomenis, fabrikuojant tyrimą, naudojant tik tuos skaičius, kurie palankūs, kurie nepalankūs tokiai išvadai – ignoruojant ir pan.

Tai čia mes tai skundžiame, mes teisimės dėl to ir imsimės visų priemonių, kad apsigintume nuo šito neteisėto sprendimo. Suma absoliučiai neteisėtai atimta iš mūsų yra“, – 15min sakė bendrovės atstovas Nerijus Mikalajūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius