-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija iki mėnesio pabaigos visiškai atnaujins „švarios“ naftos eksportą vamzdynais

Rusija tikisi iki šio mėnesio pabaigos pilnu pajėgumu atnaujinti kokybės standartus atitinkančios naftos tiekimą per Baltarusiją į Lenkiją ir Vokietiją, taip pat per Baltarusiją ir Ukrainą į Vengriją, Slovakiją, Čekiją, pareiškė Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Kozakas.
„Draugystės“ naftotiekio atkarpa
Naftotiekio atkarpa / „Scanpix“/AP nuotr.

Jis taip pat pranešė, jog valstybinė magistralinių naftotiekių operatorė „Transneft“ kompensuos „realius nuostolius“ dėl naftos „Družba“ vamzdyne užteršimo organiniais chloro junginiais.

„Transneft“ laikosi konstruktyvios pozicijos, ir yra pasirengusi kompensuoti realius nuostolius, taip pat ir mūsų naftos kompanijoms“, – sakė D.Kozakas.

Žurnalistų paprašytas pakomentuoti Rusijos žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, esą „Transneft“ vadovas Nikolajus Tokarevas dėl šio skandalo gali netekti posto, vicepremjeras pareiškė: „Nieko apie tai nežinau“.

Baltarusija apie tai, kad ją pasiekė smarkiai užteršta nafta iš Rusijos, pranešė balandžio 19-ąją. Dėl to Baltarusija sustabdė naftotiekį Uneča-Polockas, smarkiai sumažino savo naftos perdirbimo įmonių gamybos pajėgumus, siekdama išvengti jų įrengimų sugadinimo. Be to, buvo sustabdytas užterštos rusiškos naftos tranzitas į Lenkiją, Vokietiją, Ukrainą, Vengriją, Slovakiją, Čekiją.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka jo šalies dėl to patirtus nuostolius įvertino „šimtais milijonų dolerių“.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka

Rusijos energetikos ministerija patvirtino, jog Baltarusijos, taip pat Ust Lugos uosto Suomijos įlankos pakrantėje kryptimis pumpuota nafta buvo užteršta dichloretanu – toksiška, stiprų korozijos poveikį turinčia medžiaga, kuri naudojama riebalams ir parafinui tirpdyti.

Rusijos tyrimų komitetas skelbė, jog tiriant eksporto naftotiekio „Družba“ užteršimo bylą suimti keturi asmenys, o dar du asmenys ieškomi. Samaros miesto teismas sankcionavo šių šešių asmenų areštą, kurių dauguma yra šį magistralinį vamzdyną ir naftos saugyklą Samaroje aptarnaujančių privačių įmonių vadovai, kaltinami „sisteminga naftos vagyste iš „Družba“ vamzdyno ir to slėpimu, įpumpuojant nekokybiškos naftos.

Kokybės standartus atitinkanti rusiška nafta „Družba“ vamzdynu vėl pradėjo tekėti gegužės 2-ąją. Didžioji jos dalis buvo nukreipta į Baltarusijos naftos perdirbimo įmones. Šios savaitės pradžioje Ukraina patvirtino, kad kokybiška rusiška nafta sumažintomis perpumpavimo apimtimis pasiekė jos teritorija ir buvo skirta ją priimti pasirengusiai Vengrijai.

Daug atsišakojimų turinčiu „Družba“ vamzdynu Rusija per metus eksportuoja apie 50 mln. tonų naftos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius