TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rytines ir vakarines ES šalis vis stipriau skiria anglių uždanga

Netoli Prahos esančiame Bilinos anglių telkinyje kiekvieną dieną iškasama apie 2700 tonų rudųjų anglių, kuriomis aprūpinama netoliese esanti elektrinė. Po to, kai Čekijos vyriausybė šį rudenį liberalizavo aplinkosaugos reikalavimus, akmens anglių naudojimas buvo pratęstas dar 40 metų, rašo naujienų svetainė bloomberg.com.
Dzisi - itin svarbus akmens anglies gavybos centras Kinijoje
Akmens anglies gavyba / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tuo tarpu Vokietijoje situacija su akmens anglimis kūrenamomis ir itin smarkiai aplinką teršiančiomis elektrinėmis visiškai kitokia. Čia seniausi jų modeliai uždaromi, o akmens anglių suvartojimas krenta.

Galimas akmens anglies kasyklų uždarymas kelia ypač dideles aistras Lenkijoje.

Akmens anglių vartojimas – vienas iš didžiausių dabartinių skirtumų tarp Vakarų ir Rytų Europos šalių. Vakarų Europai vis labiau atsisakant akmens anglies vartojimo, rytinės ES šalys, tokios kaip Lenkija ir Čekija, stengiasi, kad šis kuras ir toliau būtų plačiai paplitęs.

Taigi, linija tarp akmens anglių naudojimo ir perėjimo prie švaresnio kuro dažnai sutampa su per Šaltąjį karą buvusiu Europos padalijimu.

Didžiojoje dalyje buvusio rytinio bloko šalių akmens anglys iki šiol yra vienintelė vietinė alternatyva iš Rusijos importuojamoms dujoms ir naftai.

Bulgarija beveik pusę reikalingos elektros energijos pasigamina degindama anglis, o Serbija tokiu būdu gauna net du trečdalius reikalingos energijos.

Šešiose buvusio rytinio bloko šalyse, šiuo metu priklausančiose ES, praėjusiais metais iš akmens anglies buvo pagaminami 39 proc. reikalingos elektros. Vakarų Europoje šis skaičius siekia 12,5 proc.

Galimas akmens anglių kasyklų uždarymas kelia ypač dideles aistras Lenkijoje. Šios šalies anglių pramonėje dirba apie 100 tūkst. žmonių, ir ji pagamina 80 proc. reikalingos elektros. Naujoji Vyriausybė Varšuvoje žada iš naujo derėtis dėl praėjusios šalies Vyriausybės pažado ženkliai prisidėti prie anglies dvideginio išmetimo mažinimo.

„Mes akivaizdžiai norime apsaugoti klimatą, bet tik iki tokio lygio, kad tai nekenktų Lenkijos ekonomikai“, – sakė naujoji Lenkijos premjerė Beata Szydlo, prieš vykdama į Paryžiuje vykstančią kovos su klimato kaita konferenciją.

Daugelis rytinių ES šalių ekspertų teigia, kad anglių eros pabaiga net galėtų lemti socialinę įtampą regione.

Tuo tarpu Vakarų Europos ekspertai įsitikinę, kad akmens anglys yra praeitis ir tokios šalys kaip Vokietija ar Didžioji Britanija skirtingu greičiu žada pereiti nuo itin aplinką teršiančių akmens anglių deginimo atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimo link.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius