Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabijos princas: susitaikykite – naftos barelis niekada nebekainuos 100 JAV dolerių

Pasaulis niekada nepamatys dienos, kai barelis naftos vėl kainuos 100 JAV dolerių, pareiškė vienas iš didžiausių Saudo Arabijos investuotojų. Pasak princo Alwaleedo Bin Talalo Bin Abdulazizo Al Saudo, nors Saudo Arabija jaučia neigiamas ekonomines pasekmes dėl naftos kainų smukimo, jis tvirtina, kad Saudo Arabija pirmoji nesiims veiksmų kritimui sustabdyti.
Princas Alaweedas
Princas Alaweedas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Mirusio karaliaus Abdullah sūnėnas, „Kingdom Holdings“ vadovas CNBC taip pat sakė, kad kalbos, jog Saudo Arabija specialiai numušė naftos kainas, kad pakenktų JAV energetikos industrijai, visiškai neturi pagrindo. Jo teigimu, naftos kainos nukrito dėl įvykių virtinės.

„Galiu patikinti, kad Saudo Arabija nesinaudoja naftos kainomis dabar, kad paveiktų skalūnų dujų industriją JAV“, – pabrėžė jis pridurdamas, kad paprasčiausiai pasaulyje yra didelė naftos pasiūla, o paklausa – ne tokia aukšta.

Kadangi nėra balanso tarp pasiūlos ir paklausos, naftai grįžti prie 60-70 JAV dolerių už barelį kainos nebus nei paprasta, nei greita.

Princas pripažino, kad smunkant naftos kainoms, pasaulyje sumažėjo ir OPEC įtaka. „Nesakyčiau, kad OPEC yra mirusi, tačiau įtaka, kurią prieš kelerius metus organizacija darydavo, visiškai skiriasi nuo tos, kurią gali padaryti šiandien“, – sakė jis.


Kalbos, jog Saudo Arabija specialiai numušė naftos kainas, kad pakenktų JAV energetikos industrijai, visiškai neturi pagrindo, tvirtina princas.

Princas teigė, kad šiuo metu tarp OPEC priklausančių ir nepriklausančių valstybių vyksta žaidimas – kas pirmasis sumažins naftos gavybą. „Nėra abejonių, kad kažkurios valstybės turės sumirksėti ir sumažinti savo produkciją... Nematau galimybės, kad Saudo Arabija arba OPEC valstybės tai padarytų pirmosios“, – įsitikinęs jis.

Princo Alwaleedo teigimu, žemos naftos kainos gali lemti politinius neramumus tokiose valstybėse kaip Venesuela, kurioje ekonominė gerovė priklauso nuo juodojo aukso. Saudo Arabijai ir jos kaimynėms tai negresia.

Šiuo metu „Brent“ rūšies naftos barelis kainuoja 48,6 JAV dolerio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius