Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

U. von der Leyen: „Gazprom“ sprendimas netiekti dujų Lenkijai ir Bulgarijai – dar viena Kremliaus provokacija

Europos Komisijos (EK) vadovė Ursula von der Leyen, reaguodama į Rusijos kompanijos „Gazprom“ sprendimą nutraukti dujų tiekimą į Lenkiją ir Bulgariją, pranešė, abi šalys dujų gauna iš Europos Sąjungos (ES) kaimynių. Tokį Rusijos akibrokštą ji pavadino „dar viena Kremliaus provokacija“ ir apkaltino Maskvą, kad dujas ji naudoja kaip šantažo priemonę.
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

„Europos Komisija tam ruošėsi, glaudžiai koordinuodama savo veiksmus ir būdama solidari su valstybėmis narėmis ir tarptautiniais partneriais. Mūsų atsakas bus neatidėliotinas, vieningas ir koordinuotas“, – sakė ji.

„Pirmiausia užtikrinsime, kad „Gazprom“ sprendimas turėtų kuo mažesnį poveikį Europos vartotojams. Šiandien valstybės narės susitiko Dujų koordinavimo grupėje. Lenkija ir Bulgarija pateikė mums naujausią informaciją apie padėtį. Ir Lenkija, ir Bulgarija dabar gauna dujų iš savo ES kaimynių“.

EK vadovė taip pat pabrėžė, kad reikalingi patikimi energetikos partneriai bei pažadėjo, kad rusiško iškastinio kuro era Europoje baigsis.

Toliau savo pareiškime ji įsipareigojo užtikrinti „vidutinės trukmės“ pakankamo dujų tiekimo ir saugojimo planą, taip pat nurodė besitikinti investicijų į atsinaujinančią energetiką.

„Ilgalaikėje perspektyvoje REPowerEU taip pat padės mums pereiti prie patikimesnio, saugesnio ir tvaresnio energijos tiekimo. Gegužės viduryje pristatysime savo planus, kaip paspartinti “žaliąjį perėjimą„. Kiekvienas euras, kurį investuojame į atsinaujinančiuosius energijos išteklius ir energijos vartojimo efektyvumą, yra pradinė įmoka už mūsų būsimą energetinę nepriklausomybę“, – sakė ji.

Bulgarija „nuolat bendrauja“ su EK, nes „aptariamas bendras tiekimas ES lygmeniu“, sakoma Bulgarijos energetikos ministerijos trečiadienio pareiškime.

Bulgarijos energetikos ministras Aleksandras Nikolovas, kalbėdamas sostinėje Sofijoje surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad „gamtinių dujų vartojimas Bulgarijoje yra užtikrintas mažiausiai mėnesiui į priekį ir šiuo metu nėra poreikio riboti vartojimą“.

A.Nikolovas sakė, kad antradienį buvo gautas Rusijos „Gazprom“ įspėjimas, kuriame teigiama, kad tiekimas bus nutrauktas. Jis sakė, kad pagal dabartinę sutartį Bulgarijos dujų operatorius „Bulgargaz“ įvykdė visus savo įsipareigojimus, o „Gazprom“ nevykdo sutartinių įsipareigojimų iš tiekėjo pusės.

„Akivaizdu, kad dabartinėje karo Ukrainoje situacijoje gamtines dujas Rusija naudoja kaip politinį ir ekonominį ginklą“, – sakė jis bei pridūrė, kad Bulgarija nesileis į derybas dėl patirto spaudimo.

Bulgarijos gamtines dujas eksploatuojančios bendrovės užtikrino „alternatyvaus tiekimo“ tęstinumą, teigė ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius