Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eurokomisaras: „Svarstomas šeštasis sankcijų paketas prieš Rusiją apimtų energetiką“

Europa diskutuoja apie šeštąjį sankcijų paketą prieš karą Ukrainoje sukėlusią Rusiją. Naujos priemonės turėtų būti pritaikytos energetikos sektoriui, sako už prekybą atsakingas Europos Komisijos narys Valdis Dombrovskis, kurį cituoja CNN.
Maskva
Maskva / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vienas iš svarstomų klausimų yra susijęs su nafta. Anot V.Dombrovskio, diskutuojama apie „protingas sankcijas“ ir tam tikrus tarifus, tačiau ne apie visišką naftos embargą.

„Gali būti tam tikrų niuansų, tačiau šis darbas tęsiasi“, – žurnalistams Vašingtone sakė V.Dombrovskis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Valdis Dombrovskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Valdis Dombrovskis

Lietuvos finansų ministrė Gintarė Skaistė interviu CNN sakė, kad su JAV iždo sekretoriaus pavaduotoju Wally Adeyemo aptarė galimą kitą sankcijų dalį.

„Visada siūlome į sankcijas įtraukti energetikos sektorių, ypač naftos, taip pat papildomas sankcijas Rusijos finansų sektoriui“, – CNN sakė G.Skaistė.

G.Skaistė teigė, kad sankcijos turi būti suderintos tam, kad būtų veiksmingos.

„Jei nesusitarsime dėl sankcijų kartu – Jungtinės Valstijos su visais Vakarų sąjungininkais – jos neveiks“, – sakė ministrė.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Gintarė Skaistė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Gintarė Skaistė

V.Dombrovskis savo ruožtu nurodė, kad „techniniu požiūriu sankcijų patvirtinimas gali įvykti labai greitai, per vieną ar dvi dienas.“

„Sankcijoms reikia vienbalsiškumo tarp valstybių narių, politinės diskusijos vyksta lygiagrečiai. Svarbu pasiekti vienbalsį politinį susitarimą“, – sakė jis.

Lietuvos finansų ministrė sakė, kad dar per anksti kalbėti, kada bus susitarta dėl to kito sankcijų paketo. Ji pažymėjo, kad sankcijos turi ir trumpalaikį, ir ilgalaikį tikslus: pritraukti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną prie derybų stalo ir susilpninti Rusijos ekonomiką, kad ji negalėtų stiprinti savo kariuomenės.

„Jei nebus galimybių [Rusijai] stiprinti savo kariuomenės, norėtume manyti, kad Europoje nebūtų karo“, – sakė ji.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos teritorinės gynybos karys Iziume
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos teritorinės gynybos karys Iziume

V.Dombrovskis sakė, kad svarbu, jog galiojančios sankcijos būtų realiai įgyvendinamos ir pažymėjo, kad šiuo klausimu bendradarbiaujama su ES šalimis narėmis ir tarptautine bendruomene.

„Faktas, kad ne visos šalys prisijungė prie tų Vakarų sankcijų“, – sakė jis, pažymėdamas, kad Pekinas „apsidraudžia“, nors Kiniją ir kitas šalis bandoma pastūmėti, jog jos būtų artimesnės Vakarų požiūriui į Rusiją.

G.Skaistė sakė, kad svarbu sutelkti dėmesį į tai, kaip trumpesniu laikotarpiu padėti Ukrainai išgyventi, o ilgesniu laikotarpiu – kaip veiksmingiau atstatyti šalį. Tai, jos nuomone, turi būti glaudžiai susiję su Ukrainos stojimo į Europos Sąjungą procesu.

Finansų ministrė nurodė, kad Rusija bando primesti savo įtaką kaimyninėms šalims, pažymėdama, kad tai „ne pirmas kartas.“

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

„Rusijos propaganda, tam tikros institucijos ir jų atstovai neslepia, kad Rusija planuoja eiti toliau. Jei mes jų nesustabdysime Ukrainoje, jie įsiverš į kitas kaimynines šalis“, – sakė V.Dombrovskis, pavadinęs tai ne tik kėsinimusi į Ukrainą, bet ir į Europos saugumą plačiąja prasme.

Paklaustas, ar Europa reaguotų taip pat vieningai, jei Rusija užpultų Moldovą, V.Dombrovskis atsakė, kad dabar reikia sutelkti dėmesį į Ukrainą, „nes V.Putinas nueis taip toli, kaip mes jam leisime.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius