-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 26 /13:47

Vyriausybė patvirtino tvarką dėl subsidijų už elektrą skyrimo verslui: galės pasinaudoti ir žemdirbiai

Verslui susiduriant su iššūkiais dėl aukštų energijos kainų, Vyriausybė trečiadienį patvirtino subsidijų įmonėms už elektrą skyrimo tvarką. Numatoma, kad 50 proc. kainos augimo išlaidų kompensuos valstybė, o 50 proc. turės padengti verslas. Kompensacija galės pasinaudoti visi nebuitiniai vartotojai, įskaitant žemdirbius, savivaldybės įmones.
Kištukinis lizdas
Kištukinis lizdas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pagal patvirtintą tvarką įmonėms bus kompensuojama pusė elektros kainos, ketvirtą ketvirtį perkopusios 24 centų už kilovatvalandę (ct/kWh) ribą, o 2023 m. pirmą ketvirtį – 28 ct/kWh.

„Siūlomas kompensavimo dydis nustatytas atsižvelgiant į valstybės finansines galimybes. Sumažėjusi galutinė mokėtina suma arba kompensacijos dydis eurais bus nustatyta sąskaitoje, jį vartotojai matys“, – Vyriausybės posėdyje sakė energetikos viceministrė Inga Žilienė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Inga Žilienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Inga Žilienė

Kompensacija galės pasinaudoti visi nebuitiniai vartotojai: verslo subjektai, viešasis sektorius, ūkininkai, savivaldybės įmonės ir kiti, taip pat tie nebuitiniai vartotojai, kurie elektrą savo poreikiams įsigyja iš biržos.

I.Žilienė nurodė, kad Žemės ūkio rūmai prašė kompensaciją taikyti atbuline tvarka – nuo rugpjūčio mėnesio – tačiau viceministrė nurodė, kad tam prireiktų keisti įstatymą, todėl pastabai nepritarta.

Visam paramos laikotarpiui prireiktų iki 446 mln. eurų, tačiau ši suma gali mažėti, jei elektros energijos kainos mažėtų.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sakė, kad šiuo sprendimu verslui bus užtikrinama parama, jei padėtis dėl elektros kainų pablogėtų.

„Jei taip nutiktų, kad kaina rinkoje išaugtų, lapkritį gaudami sąskaitas už spalį verslai jau galėtų pasinaudoti pritaikyta nuolaida, kurią numato valstybė. Aišku, džiugu, kad elektros kainos [krinta], šiandien siekia 15 centų už kilovatvalandę. Džiaugiamės, kad kol kas šis mechanizmas nereikalingas, bet niekada negali žinoti, kaip atrodys kita savaitė, gruodis ar sausis“, – tvirtino A.Armonaitė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė

Ji kvietė verslą pasitelkti ir ilgalaikes priemones: naudotis parama didinant įmonėse energetinį efektyvumą, energijos generavimo pajėgumus.

„Turime pusę metų saugaus laiko, įsijungiant Vyriausybės sprendimams, bet reikia daryti namų darbus, kad vasarą ar kitą žiemą mūsų neužkluptų netikėtumai“, – pažymėjo politikė.

Nutarimo projekte, kurį parengė Energetikos ministerija, numatoma, kad elektros energijos kainos dalies kompensavimas būtų skirtas apie 139,1 tūkst. elektros energiją vartojančių objektų, kuriuose elektros energiją vartoja nebuitiniai vartotojai ir kurių bendras metinis elektros energijos suvartojimas yra apie 7816 gigavatvalandžių.

Minimali 240 eurų už megavatvalandę (MWh, be PVM) riba, žemiau kurios nebus kompensuojama, bus taikoma nuo spalio 1 dienos iki gruodžio 31 dienos, o nuo 2023 metų sausio 1-osios iki kovo 31 dienos – 280 eurų.

Pasak ministerijos, siūlant minimalią kainos ribą, buvo atsižvelgta ir į kaimyninėse valstybėse taikomos paramos verslui schemas ir jų galutinį poveikį nebuitiniams vartotojams.

Ji nebus mokama elektros perdavimo ir skirstomųjų tinklų operatorių saviems poreikiams įsigyjamai elektrai, tačiau jei ji tiekiama subabonentams lokaliuoju elektros tinklu, jo valdytojas gaus subsidiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius