Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 dalykai, kuriems švaistote savo pinigus

Brangstant beveik visoms prekėms ir paslaugoms, kaip niekada svarbu stebėti, kur išleidžiame savo pinigus.Tačiau laikui bėgant net ir labiausiai savo biudžetą prižiūrintys gyventojai gali pastebėti, kad tam tikroms išlaidoms atitenka daugiau pinigų nei norėtųsi. Štai septyni dažniausiai pasitaikantys pinigų „spąstai“ ir patarimai, kaip šias išlaidas sumažinti, rašo CNN.
Grynieji pinigai
Grynieji pinigai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

1. Su nuolaida parduodami daiktai, kurių jums nereikia

Negalima paneigti, kad įsigyjant daiktą už mažesnę nei įprasta kainą, apima jaudulys. Tačiau leisdami pinigus daiktams, kurių jums nereikia, tik todėl, kad jie išparduodami, greitai galite imti išlaidauti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Išpardavimas prekybos centre
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Išpardavimas prekybos centre

Ką daryti. Kaip rašo CNN, kitą kartą, kai kils pagunda įsigyti daiktą su nuolaida, prieš pirkdami palaukite 24 valandas. Dažnai pradinis susijaudinimas dėl patrauklaus pasiūlymo atslūgsta ir galėsite lengvai atsisakyti numatytų išlaidų.

2. Prenumeratos, kuriomis nesinaudojate

Praėjusiais metais „Chase“ atliktas tyrimas parodė, kad daugiau nei 70 proc. vartotojų per mėnesį iššvaistė daugiau nei 50 JAV dolerių periodiniams mokėjimams už dalykus, kurių jiems nereikia ir kurių jie nenori.

Pasak „DealNews“ vartotojų analitikės Julie Ramhold, viena iš tokio elgesio priežasčių – žmonės dažnai užsiregistruoja nemokamiems bandymams, o pasibaigus bandomajam laikotarpiui, paslaugos neatšaukia, rašo CNN.

„Netfli“. 123rf. com nuotrauka
„Netfli“. 123rf. com nuotrauka

„Tuomet įsijungia automatinis mokėjimas ir žmonės net nesupranta, kad moka už tai, kuo net nesinaudoja“, – priduria J.Ramhold. „Tai lengvas būdas išmesti pinigus pro langą.“

Ką daryti. Net turite nusistatę automatinį mokėjimą, kiekvieną mėnesį atidžiai peržiūrėkite sąskaitų išrašą ir atsisakykite visų prekių ar paslaugų, kuriomis nesinaudojate.

3. Maisto švaistymas

Gamtos išteklių gynimo tarybos duomenimis, Jungtinėse Valstijose nesuvalgoma iki 40 proc. įsigyto maisto. Nors jūsų šeimos išmetamo maisto kiekis gali būti mažesnis, visiems yra pasiteikę išmesti sudžiūvusias salotas ar po vakarienės namo parsineštus likučius.

Fotolia nuotr./Maisto švaistymas
Fotolia nuotr./Maisto švaistymas

Ką daryti. Prieš eidami į prekybos centrą, peržiūrėkite šaldytuvą. Tada planuokite patiekalus (ir pirkinių sąrašą) pagal jau turimus produktus. Taip ne tik sunaudosite anksčiau įsigytus produktus, kol jie dar nesugedo, bet ir mažiau pirksite naujų maisto produktų, kurie nueis perniek.

4. Pratęstos garantijos

Perkant automobilį, buitinius ar elektrinius prietaisus galima papildomai sumokėti už ilgesnį garantijos galiojimo laiką. Nors tai gali padėti kompensuoti būsimo remonto išlaidas, anot J.Ramhold, toks sprendimas ne visada yra naudingos vartotojams.

Kartais papildomos garantijos kaina viršija galimo remonto išlaidas arba neapima problemos, su kuria susidūrėte, sakė J.Ramhold. Be to, daugelyje kredito kortelių kai kuriems pirkiniams taikoma garantija, todėl gali būti, kad mokėsite už jau turimą garantiją.

Ką daryti. Užuot mokėję už pratęstą garantiją, apsvarstykite galimybę papildomus pinigus skirti sąskaitai nenumatytiems atvejams, kurią galėtumėte naudoti remonto išlaidoms padengti, jei jų prireiktų. O jei tokią sąskaitą jau turite – ir pakankamai pinigų joje, galite visiškai atsisakyti šių išlaidų.

5. Permoka už draudimą

Kaip ir daugumos kitų paslaugų, būsto ir automobilio draudimo kaina laikui bėgant paprastai didėja, tačiau jei kelerius metus perkate draudimą iš to pačio tiekėjo, galbūt norėsite pasižvalgyti, ar galite rasti geresnę kainą.

Vartotojų taupymo ekspertė Andrea Woroch teigia, kad naujiems klientams pateikiama geresnių pasiūlymų. „Galbūt pavyks rasti tokią pačią ar geresnę draudimo apsaugą už mažesnę kainą“, – teigė ji.

Ką daryti. Patikrinkite kainų palyginimą pateikiančias internetines svetaines, kad rastumėte geriausius draudimo pasiūlymus. Jei jus tenkina dabartinė draudimo apsauga ir paslaugų teikėjas, galbūt galėsite pasinaudoti šiomis kainomis kaip amunicija derybose dėl geresnės kainos.

123RF.com nuotr./Draudimas
123RF.com nuotr./Draudimas

6. Banko mokesčiai

Nesvarbu, kokius įkainius mokate už banko paslaugas, laikui bėgant net ir nedideli mokesčiai gali tapti didele iššvaistytų pinigų suma.

„Bankrate“ tyrimo duomenimis, praėjusiais metais vidutinis mėnesinis mokestis už čekines sąskaitas JAV, nesiūlančias palūkanų (išskyrus nemokamas čekines sąskaitas), buvo šiek tiek daugiau nei 5 JAV doleriai, o už siūlančias palūkanas – daugiau nei 16 JAV dolerių tiems, kurie neatitiko reikalavimų, kad būtų atleisti nuo mokesčio.

Ką daryti. Keiskite bankus. Pasak „Bankrate“, beveik pusė atsiskaitomųjų sąskaitų iš viso neturi mėnesinių aptarnavimo mokesčių.

7. Kredito kortelės palūkanos

Vartotojų finansinės apsaugos biuro duomenimis, didelės palūkanų normos ir mokesčiai už kredito korteles Amerikos namų ūkiams vidutiniškai kainuoja 1 000 JAV dolerių per metus.

Nors kredito kortelės gali būti naudinga priemonė, jos tampa brangia našta, galinčia apsunkinti šeimos finansus.

Ką daryti. Jei kredito kortelėje turite skolą, sutelkite dėmesį į jos grąžinimą ir tuomet atidėkite kortelę į šalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius