Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

A.Butkevičius apsigalvojo: jau pritaria PVM lengvatos naikinimui

Socialdemokratas Algirdas Butkevičius apkaltino „valstiečius“, kad pastarieji, nusprendę nepratęsti PVM lengvatos ir dėl to nepasitarę su socialdemokratais, sulaužė koalicijos susitarimą. Tiesa, vėliau tą pačią dieną A.Butkevičius sakė, kad tokiam sprendimui pritaria, ir „valstiečių“ idėja su socialdemokratais buvo aptarta.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Socialdemokratai pritaria PVM lengvatos šildymui atsisakimui. Nepaisant to, A.Butkevičius pyksta, kad koalicijos partneriai, garsiai pareiškę apie tai žurnalistams, nesuderino lengvatos panaikinimo su socialdemokratais.

Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius penktadienį 15min patvirtino, kad jokio pasitarimo dėl PVM lengvatos koalicijos partneriai nesurengė.

„Galiu pasakyti – tikrai koalicijoje nebuvo tokio pokalbio. Šiandien aš netgi kai kuriems jų lyderiams pasakiau, kad reikia rinktis koalicinei tarybai, kuri yra pariteto pagrindu sudaryta iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir mūsų. Aiškiai pasakiau, kad visais mokestiniais klausimais turėtų būti pirmiausia kalbama koalicijos taryboje, o po to klausimai svarstomi Vyriausybėje ir atkeliauti į Seimą. Kol kas atsakymo neturime, mintis išsakiau tik šiandien“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Tačiau jau popiet paaiškėjo, kad su socialdemokratais klausimas vis tik buvo aptartas.

A.Butkevičiaus teigimu, dauguma socialdemokratų lengvatos naikinimui pritaria, tačiau su sąlyga, kad bus kompensuojama socialiai remtiniems žmonėms. Kitu atveju, A.Butkevičiaus teigimu, partija nepritars lengvatos naikinimui, o visa atsakomybė dėl pasekmių teks vieniems „valstiečiams“.

„Koalicinėje taryboje tokio pokalbio nebuvo. Jie pateikė mums šitą (idėją dėl PVM lengvatos naikinimo – BNS) kaip frakcijai. Mes frakcijoje svarstėme, bet mes aiškiai pareikalavome, kad būtų aiškiai mechanizmas kompensavimo įteisintas kartu su lengvatos panaikinimu, jeigu jie tai padarys“, – BNS teigė A.Butkevičius.

Jis taip pat pareiškė, kad turi būti numatytas finansavimas savivaldybėms, kurios turės skirti lėšų kompensacijoms.

„Jeigu viskas bus kartu priimama, mes pritariame. Bet turi būti sprendimas, ar savivaldybėms didins dotacijas, ar ne. Politinis sprendimas bus geras, jeigu pirma arba kartu priims kompensavimo mechanizmą ir lengvatos panaikinimą. Jeigu to nėra, mes tada nepritarsime“, – teigė A.Butkevičius, patvirtinęs, kad socialdemokratai balsuos už 2017 metų biudžetą.

Socialdemokratų lyderis pabrėžė, kad nepatvirtinus kompensavimo tvarkos, dėl PVM lengvatos atšaukimo atsakomybę turės priimti tik „valstiečiai“

„Jie prisiims patys atsakomybę, jeigu savivaldybėms nekompensuos, žmonės negaus dotacijų“, – teigė buvęs premjeras.

„Valstiečių“ lyderiai penktadienį pareiškė, kad Seimui bus siūloma nuo sausio nepratęsti PVM lengvatos dar vienam šildymo sezonui bei dėl to numatoma keisti tvarką, pagal kurią mažas pajamas gaunantys gyventojai galėtų į savivaldybes kreiptis dėl finansinės paramos.

Dabar šeimai ar asmeniui kompensuojama šildymo išlaidų dalis, kuri viršija 20 proc. grynųjų pajamų ir valstybės remiamų pajamų skirtumą. „Valstiečiai“ šią kartelę žada nuleisti iki 10 proc.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pateikė pavyzdį, kad dabar 80 eurų šildymui išleidžiančiai šeimai, kuri gyvena 60 kv. metrų ploto bute, išlaidos padidėtų iki 89,6 eurų.

„Kai 20 proc. kompensavimo riba, šeima gautų 9,6 euro kompensaciją, pakeitus į 10 proc. – 46,7 euro“, – teigė R.Karbauskis.

R.Karbauskis taip pat pranešė, kad lėšų kompensacijoms turės rasti pačios savivaldybės, nes 2016 metais jos yra sutaupiusios 136 mln. eurų. 2017 metų biudžete lėšų tam nėra numatyta. Pasak jo, jeigu savivaldybės pritrūks lėšų, jų bus ieškoma valstybės biudžete ir savivaldybės bus dotuojamos.

Šiuo metu lengvatinis PVM tarifas centriniam šildymui yra 9 proc., o standartinis – 21 procentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius