Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Airijos ekonomika 2020-aisiais augo, nepaisant pandemijos

Airijos ekonomika, nepaisant koronaviruso protrūkio, pernai paaugo 3,4 proc., kadangi pandemija paskatino farmacijos produktų ir informacinių technologijų eksportą, penktadienį pranešė finansų ministras Paschalis Donohoe.
Airijos vėliava
Airijos vėliava / „Zumapress“ / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Airija Ekonomika

Airijai sekėsi geriau nei didesnėms euro zonos ekonomikoms, tokioms kaip Vokietija ir Prancūzija, kurios praėjusiais metais paniro į nuosmukį.

P.Donohoe teigimu, praėjusiais metais šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) augimas buvo „nepaprastas“ ir „visiškai susijęs su eksporto augimu“.

Nepaisant to, kad pasaulinė paklausa sulėtėjo, Airijos finansų ministerijos duomenys rodo, kad šalies eksportas praėjusiais metais išaugo 6,25 procento.

„Farmacijos ir IRT (informacinių ir ryšių technologijų) sektoriuose užfiksuotas nepaprastas eksporto augimas, kurį lėmė populiariausi imunologiniai vaistai, su COVID-19 susiję produktai ir perėjimas prie darbo iš namų, kuriam reikalingos informacinės technologijos“, – pažymėjo P.Donohoe.

Išaugęs Airijos tarptautinis eksporto sektorius turėjo didelės įtakos pagrindiniam šalies, turinčios vos 5 mln. gyventojų, BVP rodikliui.

Tuo tarpu vidaus paklausa – rodiklis, neapimantis tarptautinių bendrovių veiklos poveikio – 2020 metais susitraukė 5,4 procento.

P.Donohoe teigimu, „šis skaičius yra daug artimesnis tipiniam pažangių ekonomikų kritimui“.

Airijos finansų ministerija pažymėjo, kad ekonomika pajuto „dvejopą pandemijos poveikį“, nes tarptautinės korporacijos, kurių būstinės registruotos šalyje, pasiekė itin aukštą eksporto lygį.

Tuo tarpu vidaus veikla „patyrė didžiausią naštą“, o „vietos maisto ir gėrimų eksportas“, pasak P.Donohoe, susitraukė.

Remiantis naujausiais oficialiais duomenimis, Airijoje koronavirusas lėmė 4 396 mirtis.

Šiuo metu šalyje įvestas jau trečias karantinas, kuris gali trukti bent iki balandžio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius