TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti

Bankų skandalas plečiasi: amerikiečių tarnybos reikalauja informacijos iš SEB ir „Nordea“

Jungtinių Valstijų tarnybos imasi dviejų mūsų regione gerai žinomų bankų – dėl ryšių su įtartinomis sąskaitomis „Danske“ banke kreiptasi į SEB bei „Nordea“ bankus. Apie tai, remiantis „Bloomberg“, informuoja „Reuters“ bei keli Skandinavijos naujienų portalai.
SEB ir „Nordea“ bankų atsakymai JAV tarnybų kol kas netenkina
SEB ir „Nordea“ bankų atsakymai JAV tarnybų kol kas netenkina / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pranešama, jog Niujorko valstijos Finansinių paslaugų departamentas kreipėsi į SEB bei „Nordea“ su prašymu pateikti informaciją apie sandorius tarp sąskaitų šiuose bankuose ir pinigų plovimo skandalo purtomame „Danske“ banke. Dėl operacijų tarp sąskaitų „Danske“ banke ir įtartinų sąskaitų Baltijos šalyse jau nukentėjo „Swedbank“ – Švedijos televizijai SVT skelbiant vis naujas detales apie banke vykusias operacijas ir galimai netikslios informacijos teikimą, ketvirtadienį iš pareigų atleista „Swedbank“ grupės vadovė Birgitte Bonnesen.

Be to, pranešama, kad SEB ir „Nordea“ prašoma pateikti informaciją apie operacijas, susijusias su Panamos kontoros „Mossack Fonseca“ klientais. Ši kontora pasaulinę šlovę pelnė per Panama Papers tyrimą, kai nutekėjusiais jos dokumentais paremti žurnalistiniai tyrimai demaskavo įvairias aferas, korupciją bei pinigų plovimą kone visame pasaulyje.

JAV tarnyba esą nėra patenkinta atsakymais, kuriuos šie du bankai pateikė reaguodami į užklausą, gautą vasario mėnesį.

„Bloomberg“ teigimu, kol kas nėra požymių, jog SEB ir „Nordea“ kaltinami kokiais nors pažeidimais. Vis dėlto JAV tarnyba esą nėra patenkinta atsakymais, kuriuos šie du bankai pateikė reaguodami į panašią užklausą, gautą vasario mėnesį. Norvegijos DNB bankas pranešė tokio kreipimosi iš JAV negavęs, skelbia portalas dn.no.

„Swedbank“ pinigų plovimo skandalas pakirto banko akcijų kursą ir reputaciją. Šį tyrimą atliko Švedijos televizija SVT, padedant partneriams iš Baltijos šalių, tarp jų – ir 15min. Tyrimas parodė, jog dideli kiekiai neaiškios kilmės lėšų judėjo „Swedbank“ sąskaitose Baltijos šalyse. Lietuva pagal operacijų apimtis nusileidžia kaimynėms, tačiau būtent čia veikė viena garsiausių sąskaitų pinigų plovimo skandale.

„Swedbank“ Lietuvos padalinyje dešimtmetį veikė ofšorinės bendrovės „Vega Holding“ sąskaita. Ukrainos teisėsaugos duomenimis, per šią įmonę keliavo kyšiai iš šalies pabėgusiam prezidentui Viktorui Janukovyčiui.

VIDEO: 15min tyrimas: Viktoro Janukovyčiaus auksiniai batonai „kepė“ Lietuvos „Swedbank“ padalinyje

Be to, šią savaitę SVT ir 15min paskelbė, jog „Vega Holding“ taip pat atliko stambius mokėjimus Jungtinėje Karalystėje registruotai įmonei „Inlord Sales LLP“, figūruojančiai itin garsiame tyrime JAV.

„Inlord Sales“ – vienas iš pajamų šaltinių, kuriuos nuo JAV tarnybų nuslėpė Paulas Manafortas, už mokesčių vengimą ir melagingos informacijos teikimą neseniai nuteistas rinkimų specialistas. P.Manafortas padėjo V.Janukovyčiui tapti Ukrainos prezidentu, o garsiausias jo klientas – Donaldas Trumpas.

„Vega Holding“ taip pat finansavo nevyriausybinę organizaciją, kuriai vadovauja įtakingas respublikonas Bruce‘as P.Jacksonas. Šis buvęs diplomatas ne vienoje posovietinėje valstybėje laikomas autoritetu, daug prisidėjusiu prie ne vienos valstybės – ir Lietuvos – integracijos į Vakarų politinę erdvę. B.Jacksonas pripažino gavęs pinigus iš „Vega Holding“ sąskaitos, tačiau patikino niekada negavęs jokių lėšų iš V.Janukovyčiaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Užsisakykite 15min naujienlaiškius