Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brazilijoje kilus skandalui dėl sugedusios mėsos, pasipylė eksporto draudimai

Brazilijoje kilęs skandalas dėl sugedusios mėsos įgauna vis didesnį mastą: mėsos importą iš šios šalies sustabdė Kinija, o Europos Sąjunga (ES) pareikalavo, kad Brazilija uždraustų kai kurių savo mėsos gamintojų eksportą.
Mėsos perdirbimo fabrikas
Mėsos perdirbimo fabrikas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Braziliškos mėsos importą uždraudė ir Čilė.

Tuo tarpu pastangos ištaisyti padėtį, kurių ėmėsi Brazilijos prezidentas Michelis Temeras – o jis vėlų sekmadienio vakarą net pakvietė užsienio šalių ambasadorius į tradicinį mėsos restoraną šalies sostinėje – neišsklaidė importuotojų abejonių.

Kinija, kuri kartu su Honkongu yra didžiausia Brazilijos mėsos eksporto rinka, pareiškė norinti daugiau sužinoti apie įtarimus, kad didžiosios mėsos pakavimo įmonės papirkinėjo tikrintojus, kad galėtų gauti reikiamus leidimus, o užterštą mėsą teikdavo kaip tinkamą vartoti.

„Kinija iš Brazilijos importuojamos mėsos nekraus tol, kol gaus daugiau informacijos“, – pareiškė Brazilijos žemės ūkio ministerija.

Žemės ūkio ministras Blairo Maggis pirmadienio vakare pareiškė, kad į Braziliją dėl šio skandalo „turėtų kreiptis daugiau kaip 30 šalių“.

Jeigu visos jos sustabdys braziliškos mėsos importą, tai bus „katastrofa“, pripažino ministras.

Europos Komisija (EK) Braziliją paragino nedelsiant sustabdyti į skandalą patekusių keturių įmonių eksportą.

Brazilija yra didžiausia pasaulyje jautienos ir paukštienos eksportuotoja ir šis skandalas gali itin skausmingai atsiliepti šaliai, kuri kaip tik stengiasi įveikti didžiausią savo istorijoje recesiją.

Netrukus po to Brazilijos vyriausybė pranešė, jog įvykdė šį reikalavimą ir sustabdė visų tiriamų mėsos perdirbimo įmonių – o jų yra 21 – eksportą.

Dėl šio skandalo jau buvo sulaikyta mažiausiai 30 žmonių, o Brazilijos policija atliko kratas daugiau kaip dešimtyje perdirbimo gamyklų.

Paukštienos perdirbimo gamykla, priklausanti tarptautinei grupei BRF, taip pat dvi mėsos perdirbimo gamyklos, kurias valdo vietos įmonė „Peccin“, buvo uždarytos.

Naujas smūgis Brazilijai

Brazilija yra didžiausia pasaulyje jautienos ir paukštienos eksportuotoja ir šis skandalas gali itin skausmingai atsiliepti šaliai, kuri kaip tik stengiasi įveikti didžiausią savo istorijoje recesiją.

Rinkos analizės grupė „Capital Economics“ įspėjo, kad skandalas dėl Brazilijos mėsos eksporto gali sutrikdyti šalies ekonomikos atsigavimą.

„Brazilija gali prarasti maždaug 3,5 mlrd. JAV dolerių pajamų iš eksporto. O tai atitinka maždaug 0,2 proc. BVP. Ekonominis poveikis didžiąja dalimi priklausys nuo to, kaip ilgai bus taikomi draudimai“, – pareiškė „Capital Economics“.

Tuo tarpu pareigūnai įrodinėja, kad mėsos pramonėje nėra sistemingų su korupcija ar sveikata susijusių problemų.

„Žemės ūkio verslas mums Brazilijoje yra nepaprastai svarbus, – pirmadienį pareiškė šalies prezidentas. – Jo negalima diskredituoti tik dėl mažos grupės.“

Braziliška mėsa eksportuojama į daugiau kaip 150 pasaulio šalių.

Brazilijos vyriausybės duomenimis, 2016 metais paukštienos pardavimai siekė 5,9 mlrd., JAV dolerių, o jautienos – 4,3 mlrd. JAV dolerių.

„Capital Economics“ skaičiavimais, bendras mėsos eksportas sudaro maždaug 7 proc. viso Brazilijos eksporto ir 0,7 proc. bendrojo vidaus produkto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius