Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Brexit“ pakirto Didžiosios Britanijos vartotojų pasitikėjimą šalies ekonomika

Didžiojoje Britanijoje verdant diskusijoms dėl šalies ateities Europos Sąjungoje (ES), vartotojų pasitikėjimas šalies ekonomika balandį smuko iki žemiausio per daugiau kaip metus lygio, nes britai ėmė niūriau vertinti savo perspektyvas.
Už atsiskyrimą nuo Europos Sąjungos agituojantis lankstinukas
Už atsiskyrimą nuo Europos Sąjungos agituojantis lankstinukas / „Scanpix“/AP nuotr.

Vartotojų pasitikėjimo indeksas, kurį Europos Komisijos (EK) užsakymu skaičiuoja rinkos tyrimų įmonė GfK, šį mėnesį, palyginti su ankstesniu mėnesiu, smuko 3 punktais iki minus 3 punktų, nusileidęs žemiausiai nuo 2014 metų gruodžio.

Analitikai prognozavo, kad šis rodiklis per mėnesį smuks tik vidutiniškai 1 punktu.

Pasitikėjimo indekso smukimą lėmė dar suprastėjęs britų požiūris į bendrą ekonominę padėtį – atitinkamas indeksas per dvylika mėnesių krito 20 punktų. Didžiosios Britanijos gyventojai taip pat ėmė pesimistiškiau vertinti savo asmeninių finansų perspektyvas.

Pasak GfK rinkos dinamikos skyriaus vadovo Joe Statono, „neaiškumai“ dėl Didžiosios Britanijos ateities, jeigu šalis pasitrauktų iš ES, temdo ekonomikos perspektyvas. Taip pat nerimaujama dėl imigracijos, terorizmo ir sveikatos priežiūros.

Birželio 23 dieną rengiamame referendume britų rinkėjams teks rinktis – ar šalis turėtų likti ES, ar, kaip penktas pagal dydį pasaulio ūkis, savo ateitį turėtų kurti savarankiškai, rašo naujienų agentūra „MarketWatch“.

Premjeras Davidas Cameronas ir kiti narystės ES šalininkai teigia, kad Didžioji Britanija gauna didžiulę naudą iš prekybos ir investicijų, kurias užtikrina narystė bloke. Jie įrodinėja, kad pasitraukusi iš ES šalis patirs nuostolių.

Tuo tarpu išstojimo iš ES šalininkai aiškina, kad pasitraukus iš ES Didžiosios Britanijos ekonomika suklestės, nes jos nebevaržys įvairios ES taisyklės ir ji galės laisviau prekiauti su sparčiau augančiais pasaulio regionais.

Pasitikėjimo indeksas, kuris skaičiuojamas nuo 1974 metų, žemiausiai – iki minus 39 punktų – buvo nusileidęs 2008 metų liepą. Rekordinis lygis – 10 punktų – buvo pasiektas 1987 metų birželį. Indekso vidurkis per visą jo skaičiavimo istoriją sudaro minus 9,15 punkto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius