-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britai rizikuoja likti be vaisių ir daržovių – dėl COVID-19 nepavyksta atskraidinti darbininkų

Jungtinei Karalystei skubiai trūksta 90 tūkstančių darbininkų, kurie galėtų nurinkti derlių, kuris, kitu atveju, supus laukuose. Tam skubiai reikia užsakomųjų reisų darbuotojams Rytų Europoje, šalies vyriausybę perspėja paramos organizacijos.
Londonas
Londonas / „Scanpix“ nuotr.

Kai kurie didieji ūkiai jau savo pastangomis užsakė lėktuvus, kurie atskraidintų darbuotojų iš Rytų Europos, rašo theguardian.com. Nepaisant to, šalies žemdirbių organizacijos ir įdarbinimo agentūros įspėja apie laukiančius masinius sutrikimus dėl koronaviruso plėtros. Vyriausybė raginama įsikišti ir suorganizuoti daugiau skrydžių.

Artimiausiomis savaitėmis reikia užpildyti 90 tūkstančių laisvų darbuotojų pozicijų. Viena pagrindinių darbuotojų agentūrų, paramos fondas „Concordia“, ieško būdų kaip atvedžti 10 tūkst. darbuotojų – pusę iš ES šalių, o kitus iš Rusijos, Moldovos, Ukrainos, Baltarusijos, Gruzijos ir Barbadoso. Tačiau visos ne ES valstybės šiuo metu uždarytos. Trečiadienį Ukraina pratęsė skrydžių draudimą iki balandžio 23-iosios.

„Mūsų samdymas už ES sienų sustojo, tad mums lieka Lietuva, kuri uždarė sienas, Rumunija, kurioje nėra lėktuvų, ir Bulgarija, kuri yra mūsų mažasis švyturys“, – kalba „Concordia“ vadovė Stephanie Maurel.

Nors Bulgarijoje taip pat įvestos ribojančios priemonės, žemės ūkio darbininkai klasifikuojami kaip pagrindiniai darbuotojai, kurie gali judėti šalies viduje. Nepaisant to, visų avialinijų lėktuvai yra nutupdyti.

„Mes kalbame apie užsakomuosius reisus, kad atskraidintume darbuotojų. Viena valanda skrydžio su 229 žmonėmis kainuoja 10 tūkst. svarų sterlingų – tai 45 tūkstančiai eurų nuo Sofijos iki Londono, arba 250 eurai asmeniui“, – sako S.Maurel.

Toks planas buvo aktyviai svarstomas šalies Nacionalinėje ūkininkų Sąjungoje, darbo agentūrų asociacijoje, S.Maurel ragina Vyriausybę įnešti aiškumo.

Dalis ūkių Jungtinėje Karalystėje pajuto smūgį dar prieš krizę. „Brexit“ apribojo galimybes rasti darbuotojų, tuo metu augančios Rytų Europos ekonomikos sutraukė daugiau sezoninių darbuotojų, todėl Jungtinė Karalystė nebegali prisivilioti reikiamo skaičiaus vaisių ir daržovių rinkėjų.

„Mes jau praradome tam tikrą procentą fermų. Tai pribaigs ir kitus. Jūs neturėsite daržovių ir vaisių parduotuvėse. Šparagai ir pupelės prasideda po poros savaičių, agurkai – balandžio pradžioje, pomidorai – visus metus, gegužę – minkšti vaisiai ir uogos, kaip braškės, avietės, o salotos buvo žemėje nuo gruodžio mėn.“, – vardijo S.Maurel.

Vaisių augintojų organizacijos atstovas Nickas Marstonas theguardian.com teigė, kad sektoriaus laukia „beprecedenčiai laikai“. Pernai 98 proc. vaisių rinkėjų Jungtinėje Karalystėje atvyko iš kitų valstybių, daugiausia Bulgarijos ir Rumunijos. Dabar bandoma pervilioti atleistus darbuotojus iš apgyvendinimo sektoriaus.

„Tikimės, kad JK rezidentai ateis ir padės mums. Tai gali būti žmonės iš Rytų Europos, kurie dirbo apgyvendinimo sektoriuje, kurie dar gana jauni ir neturi daug ryšių, tačiau nori dirbti darbą, už kurį mokamas pagrįstas atlyginimas tinkamomis sąlygomis“, – vylėsi N.Marstonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius