Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Centrinio banko vadovė: Rusijos ekonomika „nebebus tokia, kokia buvo“

Rusijos centrinio banko vadovė ketvirtadienį perspėjo, kad šalies ekonomika patiria stiprų išorinį spaudimą, kuris gali tęstis neribotą laiką, ir sumažino viltis, kad sąlygos gali grįžti į tas, kurios buvo prieš karo Ukrainoje pradžią.
Rusijos rubliai
Rusijos rubliai / 123RF.com nuotr.

„Man atrodo, kad visiems akivaizdu, jog nebus taip, kaip buvo anksčiau“, – sakė Elvira Nabiullina Sankt Peterburgo tarptautinio ekonomikos forumo, kasmetinio parodomojo susitikimo, skirto investuotojams, sesijoje.

„Išorinės sąlygos pasikeitė iš tiesų ilgam, jei ne visam laikui“, – pareišė ji.

Kremliui vasario pabaigoje pasiuntus karius į Ukrainą, Rusiją užgriuvo tarptautinių sankcijų lavina, įskaitant didžiųjų jos bankų atjungimą nuo tarptautinės mokėjimų sistemos SWIFT. Šimtai užsienio kompanijų sustabdė savo veiklą Rusijoje arba visiškai iš jos pasitraukė.

Ekonominės plėtros ministras Maksimas Rešetnikovas toje pačioje sesijoje sakė, kad ekonomika 2022-aisiais gali susitraukti 7,8 proc., tačiau „pastarąjį mėnesį kilo gerėjančių vertinimų ir prognozių banga“.

Po to, kai per pirmąsias karo Ukrainoje savaites rublis prarado net pusę savo vertės, Maskva ėmėsi reikšmingų priemonių jam palaikyti, todėl rublis atsigavo ir pasiekė daugelį metų nematytą lygį. Kita vertus, dėl to pabrango Rusijos eksportas, o virtinė valstybių siekia sumažinti priklausomybės nuo rusiškų energijos išteklių.

E.Nabiullina ragino Rusiją apskritai mažiau dėmesio kreipti eksportui, bet daugiau - vidaus vartojimui.

„Visada buvo manoma, kad eksportas yra mūsų stiprybė. Turime persvarstyti ir pagaliau pagalvoti apie tai, kad didelė dalis gamybos pajėgumų turėtų dirbti vidaus rinkai, daugiau perdirbti, daugiau kurti galutinių produktų“, – kalbėjo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius