Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldas Trumpas ir respublikonai pristatė savo mokesčių planus

Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo atstovaujama Respublikonų partija trečiadienį pristatė šalies mokesčių kodekso pakeitimų planą ir siekia mažinti verslo apmokestinimą bei naikinti paveldėjimo mokestį, kad skatintų ekonomikos augimą ir gelbėtų prezidento darbotvarkę.
Donaldo Trumpo kalba Arizonoje
Donaldo Trumpo kalba Arizonoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šie planai buvo parengti per kelis mėnesius bendradarbiaujant su Baltaisiais rūmais. Jame numatyta pelno mokestį Jungtinėse Valstijose sumažinti nuo 35 iki 20 proc., o tai būtų žemesnė ribą už išsivysčiusių pasaulio šalių vidurkį – 22,5 proc.

D. Trumpas mano, kad esamas mokesčių kodeksas yra pasenęs ir stabdo ekonominę plėtrą. Respublikonų planą jis pavadino „iš esmės didžiausių mokesčių sumažinimu mūsų šalyje“. „To laukiau labai ilgai“, – sakydamas kalbą Indianapolyje sakė D. Trumpas.

Verslo apmokestinimo mažinimas „yra revoliucinis pokytis, ir daugiausiai iš to laimės viduriniojo klasės darbuotojai, nes į šalį plūstels darbo vietos, kompanijos pradės konkuruoti dėl amerikietiškos darbo jėgos, o ir atlyginimai augs“.

Kalbant apie gyventojus, respublikonai siūlo mokesčių tarifų skaičių nuo septynių iki trijų. Maksimalus tarifas siektų 35 proc., palyginti su esamais 39,6 proc. Tiesa, plane kalbama ir apie „potencialą“ didžiausias pajamas turintiems gyventojams mokėti papildomą didesnį mokestį.

Atstovų Rūmų pirmininkas Paulas Ryanas, pristatydamas planus, sakė, kad tai yra „dabar arba niekada momentas“, ir pabrėžė besitikįs, kad siūlomi pakeitimai bus patvirtinti iki šių metų pabaigos.

„Tai yra vienintelė gyvenime galimybė sukurti daugiau darbo vietų, padaryti mokesčius sąžiningus ir užtikrinti didesnius atlyginimus Amerikos šeimoms“, – sakė jis.

Paskutinė didelio masto mokesčių reformas Jungtinėse Valstijose buvo įgyvendinta 1986 metais. „Sunkiai dirbančios šeimos ir smulkusis verslas negali sau leisti dar daugiau laukti“, – sakė P. Ryanas.

„Scanpix“/AP nuotr./Paulas Ryanas
„Scanpix“/AP nuotr./Paulas Ryanas

Respublikonų plane taip pat numatytos priemonės skatinti kompanijas susigrąžinti užsienyje sukaupta ir laikomą pelną. Numatoma tokiu atveju pritaikyti vienkartinį žemą pelno mokesčio tarifą.

Mokesčių sistemos pakeitimas jau ilgą laiką buvo Respublikonų partijos politinis „Šventasis Gralis“. Tai taip pat buvo vienas pagrindinių D. Trumpo prezidentinės rinkimų kampanijos pažadų, kuris tapo dar svarbesniu po to, kai jo planai reformuoti sveikatos apsaugos sistema pateko į aklavietę.

Kaip ketinama dėl mokesčių mažinimo kompensuoti sumažėjusias biudžeto pajamas Respublikonų plane nenurodoma. Opoziciniais demokratai jau smarkiai sukritikavo šiuos planus, kuriuos pavadino „iškreipta“ sistema, skirta apdovanoti turtinguosius. Jie kritikavo D. Trumpą dėl negebėjimo padėti dirbančioms viduriniosios klasės šeimoms.

„Šie planai skirti turtingiausiems Amerikos žmonėms, būtent jie ir daug daugiausia naudos pagal šiuos planus“, – pareiškė Senato mažumos lyderis Chuckas Schumeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius