Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dar viena „Brexit“ pasekmė JK – ima trūkti ekonomikai svarbių darbuotojų

Jungtinėje Karalystėje (JK) pamažu ryškėja dar viena „Brexit“ pasekmė – ima trūkti ekonomikai itin svarbių darbuotojų: sunkvežimių vairuotojų. Ir tai pajus kiekvienas šalies gyventojas, mat dėl šios priežasties galimas kainų augimas.
Brexit
Brexit / 123RF.com nuotr.

Dėl vairuotojų trūkumo JK gyventojai gali susidurti su brangstančiomis prekėmis ar net ištuštėjusiomis lentynomis, įspėjo šalyje veikiančių krovinių pervežimo bendrovių vadovai. Tokią situaciją iš dalies lėmė ir „Brexit“, mat nemažai kompanijų samdė vairuotojus iš Europos Sąjungos (ES).

JK vyriausybės atstovai tvirtina pripažįstantys šią problemą ir ją spręsti siūlo samdant daugiau britų, o ne dairytis į užsienį.

Vairuoti sunkvežimį – paprasta?

Pagal naują, nuo šių metų pradžios įsigaliojusią imigracijos sistemą, užsieniečių įsidarbinimas JK tapo gerokai apribotas, prioritetas suteikiamas aukštos kvalifikacijos specialistams, o sunkvežimių vairuotojai į šią kategoriją nepatenka.

Tačiau darbdaviai su tuo nesutinka.

„Ne kiekvienas gali sėsti į sunkvežimio kabiną, valdyti jį keliuose ir manevruoti vietose, į kurias būtina patekti norint pristatyti prekes vartotojams“, – sako Velse įsikūrusios krovinių pervežimo kompanijos „Owens Group“ vadovas Ianas Jarmanas.

Bendrovė turi 1 000 sunkvežimių, iš kurių 50 šiuo metu priversti stovėti be darbo, nes trūksta vairuotojų – ši spraga atsirado po „Brexit“, mat teko atsisveikinti su čia dirbusiais ES piliečiais.

„Pandemijos metu mes visi pamatėme, kokia yra krovinių pristatymo svarba visai JK. Ir jeigu dabartinė situacija nesikeis artimiausius kelis mėnesius, galimas prekių pristatymo vėlavimas“, – kalbėjo kompanijos vadovas.

Stringa atvežimas iš ES

Tuo tarpu vyno importu ir šiuo gėrimu restoranų bei prekybos centrų aprūpinimu visoje JK užsiimantis Danielis Lambertas sako, jog tai jau vyksta šiuo metu.

„Šiuo metu – gana baisu“, – cituoja jį BBC.

Anot verslininko, iki „Brexit“ produkciją užsakovui buvo galima pristatyti per naktį, o dabar užtrunka 3-4 dienas.

„Matome, kad po „Brexit“ dramatiškai išaugo pervežimo laikas. Žinau, kad pagrindinis vežėjas priverstas laukti 550 konteinerių vyno Belgijoje vien dėl to, kad kažkas negerai su dokumentais.

Kai kurie Europos vyndariai vis dar stebisi, jog jie privalo pildyti specialius popierius norint realizuoti savo produkciją JK. Jie nepaliko Europos Sąjungos, bet priversti taikytis prie „Brexit“ sąlygų“, – aiškino verslininkas.

Vėluojančių pristatymų auka jau tampa ir kai kurios statybinių medžiagų pardavėjai, o mažesni jų kiekiai lemia kainos augimą. Dėl šios priežasties tenka riboti kai kurias parduodamas prekes, tokias kaip cementą, sako Niuporte esančios „Hughes Forrest“ vykdantysis direktorius Richardas Brianas.

„Kai kas nors prašo 60 maišų cemento, atsakau, kad galiu duoti tik 40“, – pateikė pavyzdį jis.

Ragina įdarbinti vietinius

JK verslo pastebėjimus dėl prekių pervežimo pokyčių ir jų įtakos šalies ekonomikai patvirtina ir Kelių pervežimo asociacija (Road Haulage Association).

„Jeigu mes nieko nesiimsime artimiausiu metu, industrija bus nepajėgi užtikrinti integruotos tiekimo grandinės poreikio ir susidoroti su kliūtimis, tokiomis kaip orai, karantino apribojimai, padidėję maisto ir kitų prekių paklausa“, – sakė asociacijos vadovas Richardas Burnettas.

Manoma, kad JK nuo šių metų pradžios prarado jau 15 000 sunkvežimių vairuotojų.

Vidaus reikalų ministerija vežėjams primena, kad taškais paremta nauja imigracijos sistema suteikia galimybę susikoncentruoti į vietinę darbo jėgą ir investuoti į ją, ypač į žmones, kuriems reikia darbo, o „būti priklausomiems nuo darbo jėgos iš užsienio“.

„Vyriausybė dirba su krovinių pervežimo sektoriumi ir padeda ieškoti darbuotojų, apmokyti juos ir imasi kitų iniciatyvų įtraukti kuo daugiau žmonių į sunkvežimių vairavimą“, – pridėjo atstovas spaudai.

Naujoji imigracijos sistema numato, kad įdarbinant ES pilietį jam privaloma mokėti ne mažiau kaip 10,10 £ valandinį arba 25 600 svarų sterlingų metinį atlyginimą, be to, jis turi įgyti specialią vizą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius