Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbo kodekso kūrėjai imasi aiškinti painiavą keliančias taisykles

Įsigaliojęs naujasis Darbo kodeksas įnešė painiavos. Teisininkai, bendrovių finansininkai ir net valstybinės institucijos kartais skirtingai aiškina tuos pačius Kodekso straipsnius. 
Flashmobas už naują Darbo kodeksą
Flashmobas už naują Darbo kodeksą / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min neseniai rašė apie atvejį, kai naktinių restoranų vadovai sunerimo gavę išaiškinimą dėl viršvalandžių dirbantiems naktį. Darbo inspekcija išaiškino, kad viršvalandžiai tokiems darbuotojams nenumatyti, tačiau teisininkai aiškino, kad toks Darbo kodekso traktavimas neteisingas.

Todėl Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete pirmadienį posėdžiavę Darbo kodekso rengėjai ir ekspertai nutarė, kad kai kuriuos Kodekso straipsnius reikės išaiškinti išsamiai.

Daug klausimų ir ginčų kyla dėl mokėjimo darbuotojams už darbą poilsio ir švenčių dienomis, taip pat viršvalandinį darbą komandiruočių metu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Davulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Davulis

„Paties Darbo kodekso keisti nereikės, tačiau kartais finansininkai nesupranta atskirų Kodekso straipsnių arba aiškina juos pagal save. Todėl nutarėme, kad Kodekso aiškinimas turėtų būti vienodas“, – 15min teigė vienas Kodekso rengėjų Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekanas Tomas Davulis.

Pavyzdžiui, neaiškumų kilo dėl viršvalandžių poilsio ir švenčių dienomis. Darbuotojai kartais prašo, kad viršvalandžiai būtų priskirti prie atostogų.

Už tai darbuotojui priklauso papildomos laisvos dienos. „Painiava atsirado todėl, kad kai kurie aiškino, jog darbuotojai tokius viršvalandžius gali ir perkelti, ir dar gauti už darbą dvigubai. Tačiau tokios dvigubos naudos negali būti“, – išaiškino Teisės fakulteto dekanas.

„Praktikoje pasitaiko atvejų, kuomet darbdaviai Darbo kodekse esančias normas traktuoja skirtingai. Siekiant jų taikymo vienodumo bei aiškumo, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kartu su Valstybine darbo inspekcija įsipareigojo pateikti sistemiškai tikslų atitinkamų normų išaiškinimą“, – skelbiama Seimo pranešime spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius