-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Deficitas: Lietuvoje naujiems kompiuteriams nebeliko detalių – viską iššlavė kriptovaliutų kasėjai

Įsigyti naują galingą kompiuterį Lietuvoje gali tapti tikru iššūkiu – atskirų detalių kainos pašokusios dešimtimis procentų arba jų apskritai neįmanoma atrasti. Pardavėjai patvirtina, kad kai kurių detalių pardavimai išaugo netgi dešimteriopai – viską „iššluoja“ kriptovaliutų kasėjai. Trūkumas aktualus ne tik Lietuvai – vaizdo plokštės graibstomos visame pasaulyje.
Kriptovaliutų „kasimo“ vaizdo plokščių centras
Kriptovaliutų „kasimo“ vaizdo plokščių centras / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kriptovaliutų „kasėjams“ svarbiausia kompiuterio detalė – vaizdo plokštė. Kuo ji galingesnė, tuo daugiau „iškasti“ kriptovaliutos ji gali per tą patį laiką. Todėl naujausių ir galingiausių vaizdo plokščių kainos yra pašokusios dešimtimis procentų.

Vaizdo plokštės yra apskritai svarbi kompiuterio detalė, kurią daugiausia naudoja grafikos dizaineriai, videomontuotojai ar mėgstantys pažaisti vaizdo žaidimus.

Pirmadienį kai kuriose interneto parduotuvėse galingiausių vaizdo plokščių modelių apskritai nebuvo. Pvz., „Skytech“, „Kilobaito“, „Fortako“ parduotuvėje nebuvo nei „Nvidia“, nei „Radeon“ galingiausių vaizdo plokščių, išskyrus „Nvidia GTX 1080“ modelius, kurie kriptovaliutų kasėjams mažiau patrauklūs dėl prastesnio kainos ir našumo santykio.

Didesnėse parduotuvėse, pvz., „Varlė.lt“ ar „1a.lt“ buvo galima atrasti pavienių likusių vaizdo plokščių, kurių kaina išaugusi daugiau kaip 100 eurų. Pavyzdžiui, anksčiau „Nvidia GTX 1070“ buvo galima įsigyti už 435 eurus, dabar tokios detalės kainuoja daugiau nei 600 eurų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kriptovaliutų „kasimo“ vaizdo plokščių centras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kriptovaliutų „kasimo“ vaizdo plokščių centras

Pasipiktinimas dėl vaizdo plokščių trūkumo užvirė forumuose ir socialiniuose tinkluose.

„Skytech“ nuotr./Anksčiau analogiškos vaizdo plokštės buvo iki 200 eurų pigesnės
„Skytech“ nuotr./Anksčiau analogiškos vaizdo plokštės buvo iki 200 eurų pigesnės

„Čia tiesiog tragedija. Nuėjus, pvz., į „Skytech“, iš visų „Nvidia“ 1070+ kortų, jie turi vos tris 1080 modelius. Neturi nė vienos 1070, 1070Ti ar 1080Ti. Kažkoks siaubas. Ir kuo toliau, tuo baisiau“, – piktinosi vienas technologijų naujienų svetainės „technews.lt“ forumo dalyvis.

„Lietuvoje kainos tai patyliu. Prieš metus pirkau „Gigabyte GTX 1070“, mokėjau 420 eurų, Lietuvoje tada kainavo 470 eurų. Dabar 600 eurų identiška – košmaras“, – tikino kitas lankytojas.

Varle.lt“: kriptovaliutos sugriovė rinką

„Varle.lt“ IT technikos ekspertas, pirkimo vadovas Mindaugas Žylius patikina, kad pasiūlyti galingų kompiuterių pirkėjams neturi ko, o jie šiuo metu tikrai nepatenkinti.

„Taip, pasiūla sumažėjusi. Po naujųjų metų populiarių gamintojų plokščių kainos dar labiau išaugo. Kai kuriais atvejais „kasėjai“ netgi nežiūri į kainą, jei pardavėjas gali pasiūlyti kiekį – jis valdo situaciją“, – sako M.Žylius.

Anot jo, klientai tą pastebi ir skundžiasi.

„Ne kartą klientai pastebi ir neigiamai pakomentuoja, kai vaizdo plokštės kaina per naktį ryškiai pabrangsta arba per keletą valandų iš 50 vnt. nebelieka nė vieno. Neabejotinai, labiausiai nukenčia įprasti vartotojai, o dar labiau mėgstantys žaisti žaidimus. Įprastomis rinkos sąlygomis vaizdo plokštės kainuotų neabejotinai pigiau, jų pasiūla būtų didesnė, todėl būtų galima rinktis iš kelių ar keliolikos variantų“, – sako M.Žylius.

„GeForce GTX 1080 Ti“
„GeForce GTX 1080 Ti“

„Varle.lt“ įvairiais laikotarpiais tarp 2016 m. ir 2017 m. skaičiuoja dvigubai išaugusius visų vaizdo plokščių pardavimus.

M.Žylius patikina, kad kainų augimas nėra gandai – norint naujausio kompiuterio, už vaizdo plokštę gali tekti sumokėti ir 30 proc. daugiau nei anksčiau.

„Tačiau tai nestabdo pardavimų, nes kriptovaliutų vertė vis dar auga. Praėjusių metų ketvirtą ketvirtį buvo tikimasi, kad naujai išleistos „Nvidia GTX 10xx“ ir „AMD RX 5xx“ plokštės turėtų šiek tiek atpigti, bet kriptovaliutos visiškai sugriovė rinkos kainas“, – sako M.Žylius.

Jis nežada, kad situacija artimiausiu metu keisis.

„Dažnu atveju ne tik patys tiekėjai, bet ir gamintojai negali pateikti terminų, nes netgi patys plokščių gamintojai susiduria su vaizdo procesorių ar atminčių trūkumu gamybai“, – sako M.Žylius.

Kilobaitas“: reikia sulaukti, kol aprims karštinė

„Kilobaito“ vadybininkas Juozas Eidukonis 15min patikino, kad dėl kriptovaliutų karštinės rinkoje galingiausių AMD ir „Nvidia vaizdo plokščių modelių pardavimai augo ir dešimteriopai, o daugelio 2–3 kartus.

„Panašios tendencijos vyrauja tiek globaliu mastu, tiek ir Lietuvoje. Priklausomai nuo konkretaus modelio, aukščiausio lygmens vaizdo plokščių kainos kilo nuo 5 iki 30 procentų“, – sako J.Eidukonis.

Jis pažymėjo, kad pradinio ir vidutinio lygmens vaizdo plokščių kainos beveik nesikeitė – kai kurie variantai nežymiai pigo, kiti nežymiai brango. Didelė plokščių paklausa yra didžiausias kainų augimą lemiantis veiksnys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kriptovaliutų „kasimo“ vaizdo plokščių centras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kriptovaliutų „kasimo“ vaizdo plokščių centras

„Kompiuterių entuziastai jau seniai keikia vadinamuosius „minerius“. Skundų ir pastebėjimų apie aukštas galingiausių vaizdo plokščių kainas sulaukiame nuolatos“, – apgailestauja J.Eidukonis.

Jis viliasi, kad vėl ateis metas, panašus į 2011–2012 m., kuomet sprogo pirmasis kriptovaliutų „burbulas“, sumažinęs ir kompiuterių dalių kainas.

„Kuomet tam tikros valiutos vertė smarkiai išauga, rinka iš karto tartum sprogsta. Kalbant apie kainų stabilizaciją, jos galima tikėtis aprimus kriptovaliutų karštinei“, – sako „Kilobaito“ vadybininkas.

Internetinės parduotuvės „1a.lt“ direktorius Vaidotas Rutkauskas teigia tą patį.

„Taip, jaučiamas didelis vaizdo plokščių trūkumas, būtent dėl kriptovaliutų karštinės, kadangi jos naudojamos valiutų „kasimui“. Kol kas patys gamintojai nieko nekomentuoja, tad belieka tik laukti“, – sako V.Rutkauskas.

Tačiau „Varlė.lt“ atstovas M.Žylius optimizmu netrykšta.

„Kada šis burbulas sprogs, vėlgi labai sunku pasakyti. Pilna garsių analitikų pasisakymų, kad kriptovaliutų vertė dar labai stipriai augs, tačiau kiti analitikai teigia, kad pikas bus pasiektas ir greitas sprogimas neišvengiamas. Na, o kai šis burbulas sprogs į rinką pasipils begalė pigesnių vaizdo plokščių, skelbimų portalai bus užkimšti pigių ir galingų vaizdo plokščių“, – sako M.Žylius.

Šluoja ir kitas detales

„Pačių galingiausių plokščių deficitas tikrai jaučiamas ir tęsiasi jau kurį laiką. Esame gavę ne vieną užklausą iš klientų, kurie norėjo šių plokščių įsigyti dešimtimis, o tai yra nemažai, turint galvoje, jog vienos plokštės kaina vidutiniškai siekia daugiau kaip 500 eurų. Tačiau pastebėjome, jog ne tik GPU plokštes išperka vos pasirodžius, bet ir geras PSU plokštes (elektros maitinimo blokas – red.) bei motinines plokštes“, – sako pigu.lt rinkodaros direktorė Giedrė Vilkė.

Anksčiau pigu.lt vaizdo plokštėmis netgi neprekiavo – jas klientams pasiūlė 2017 m. pavasarį.

Kompiuterio motininė plokštė
Kompiuterio motininė plokštė

„Matome, kad liepą ir rugpjūtį, šių plokščių nupirkta dvigubai daugiau nei kitais mėnesiais, o lapkritį ir gruodį – beveik tris kartus daugiau. Kainos tikrai išaugo, tačiau negalime sakyti, jog labai drastiškai. Kadangi paklausa žymiai didesnė už pasiūlą, tiekimo kaina nuolatos kyla. Vidutiniškai plokštės pabrango daugiau nei 25 proc.“, – sako G.Vilkė.

Ji patikina, kad pirkėjai „tikrai ieško ir medžioja“ vaizdo plokštes.

„Tą jaučiame iš gaunamų užklausų dėl kiekių bei modelių. Taip pat gauname klientų prašymų surasti jau išparduotų konkrečių plokščių modelių, deja, ne visada pavyksta klientams padėti. Taip pat matome, jog vos pasiūlomos naujai gautos plokštės iš tiekėjų, jos būna žaibiškai išperkamos“, – sako G.Vilkė.

Užsienyje taip pat trūksta

Vaizdo plokščių ima trūkti ne tik Lietuvoje.

15min nuotr./Vaizdo plokščių trūkumas „Amazon.de“ svetainėje
15min nuotr./Vaizdo plokščių trūkumas „Amazon.de“ svetainėje

Prekybininkės „Amazon“ svetainėje Vokietijoje taip pat regimas vaizdo plokščių trūkumas. Nors ir siūlomos geresnės kainos nei Lietuvoje, tačiau pristatymui dažnai vaizdo plokščių tiesiog nėra – jos būtų pristatytos vėliau pateikus išankstinį užsakymą.

Siųsdamiesi kompiuterinę įrangą iš kitų šalių pirkėjai turi įvertinti ir teikiamo garantinio aptarnavimo skirtumus – ne visos šalys teikia Lietuvoje įprastą 2 metų garantinį terminą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius