Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES ketina uždrausti daugelio prekių gabenimą tranzitu per Rusiją

Europos Sąjunga ketina siūlyti uždrausti gabenti tranzitu per Rusiją daugybę prekių, blokui bandant sugriežtinti per pastaruosius metus įvestų sankcijų vykdymo varžtus, skelbia „Bloomberg“.
Traukinys ir karinė technika Rusijoje
Traukinys ir karinė technika Rusijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak asmenų, susipažinusių su pasiūlymais, draudimas vežti tranzitu būtų taikomas daugeliui technologijų ir kitų prekių, įskaitant kelių rūšių transporto priemones, tačiau ne visoms prekėms būtų draudžiama vykti per Rusiją į trečiąsias šalis.

Draudimas būtų naujo sankcijų paketo, kurį rengia Europos Komisija, dalis. Maskvai pavyko apeiti kai kurių technologijų, kurioms taikomos sankcijos, apribojimus. Prekybos duomenys, kuriuos anksčiau pateikė „Bloomberg“, rodo, kad ES ir kitose sąjungininkėse šalyse pagamintos pažangiosios mikroschemos ir integriniai grandynai į Rusiją gabenami per trečiąsias šalis, įskaitant Turkiją, Jungtinius Arabų Emyratus ir Kazachstaną.

Rusija apeina sankcijas, kad galėtų įsigyti svarbiausių lustų savo karui

Kitose ataskaitose atskleista, kad kai kuriose su Rusija besiribojančiose ES valstybėse, įskaitant Suomiją ir Estiją, išaugo prekyba su Vidurinės Azijos šalimis ir kad šios prekės dažnai gabenamos per Rusiją. Kai kurios prekės lieka Rusijoje arba reeksportuojamos iš trečiųjų šalių į Rusiją, sakoma pranešimuose.

Lenkija, Estija ir Lietuva siekė, kad ES įvestų draudimą tranzitu per Rusiją gabenti prekes ir technologijas, kurios gali būti naudojamos Rusijos karinėje, aviacijos ir kosmoso pramonėje, taip pat prekes, kurios gali prisidėti prie Maskvos pramoninių pajėgumų didinimo, teigiama dokumente, kurį matė „Bloomberg“.

Naujasis siūlomų sankcijų paketas, kuris būtų 11-asis ES sankcijų paketas nuo 2022 m. vasario mėnesį prasidėjusios Rusijos invazijos į Ukrainą, taip pat galėtų būti nukreiptas prieš tanklaivius ir laivus, kurie neįjungia navigacijos sistemų, leidžiančių sekti jų judėjimą, sakė žmonės.

Sankcionuota rusiška nafta keičiama jūroje netoli Graikijos

Daugiausia dėmesio pakete, kurį rengia ES vykdomoji valdžia, bus skiriama spragoms pašalinti ir kovoti su esamų apribojimų apėjimu, įskaitant trečiųjų šalių bendroves. Pasak šių asmenų, mažai tikėtina, kad paketas bus nukreiptas prieš Rusijos valstybinę branduolinės energetikos bendrovę „Rosatom“, nors daugelis valstybių narių ragina taikyti sankcijas šiai įmonei dėl jos vaidmens perimant Ukrainos Zaporižios atominę elektrinę ir įtariamo bendrininkavimo grobiant joje dirbusius darbuotojus.

Per daug valstybių narių vis dar prieštarauja sankcijų Rusijos branduolinės energetikos sektoriui taikymui, teigė šie žmonės. Tikimasi, kad į priemonių rinkinį taip pat bus įtraukta apie 30 naujų įrašų, taip pat papildomi apribojimai kelioms įmonėms ir subjektams, sakė vienas iš asmenų. Kad pasiūlymai būtų priimti, juos turi paremti visos valstybės narės, ir jie gali būti pakeisti prieš oficialiai pateikiant juos diplomatiniams pasiuntiniams arba per diskusijas siekiant susitarti dėl paketo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius