Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Praėjusiais metais turtingiausi Rusijos žmonės pinigines papildė 152 mlrd. JAV dolerių

Turtingiausi Rusijos žmonės per praėjusius metus savo turtą papildė 152 milijardais JAV dolerių. Pelno augimas atsigavo po didžiulio turto praradimo, kurį turtuoliai patyrė tik prasidėjus karui Ukrainoje. Augimą paskatino aukštos gamtos išteklių kainos, rašo „Forbes Russia“.
Maskva
Maskva / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijoje yra 110 oficialių milijardierių – 22 daugiau nei pernai, rašo „Forbes“ rusiškas leidinys, kuriame teigiama, kad jų bendras turtas išaugo iki 505 mlrd. JAV dolerių nuo 353 mlrd. JAV dolerių.

Sąrašas būtų ilgesnis, jei penki milijardieriai – „DST Global“ įkūrėjas Jurijus Milneris, „Revolut“ įkūrėjas Nikolajus Storonskis, „Freedom Finance“ įkūrėjas Timūras Turlovas ir „JetBrains“ įkūrėjai Sergejus Dmitrijevas ir Valentinas Kipjatkovas – neatsisakytų Rusijos pilietybės, rašo „Forbes“.

„Praėjusių metų reitingų rezultatams įtakos turėjo ir apokaliptinės prognozės apie Rusijos ekonomiką“, – rašo „Forbes“ ir pridūrė, kad bendras Rusijos milijardierių turtas 2021 metais, prieš prasidedant karui, siekė 606 mlrd.

Praėjusių metų vasario 24 d. prezidentui Vladimirui Putinui įsakius karius į Ukrainą, Vakarai Rusijos ekonomikai – ir kai kuriems turtingiausiems jos žmonėms – įvedė griežčiausias sankcijas šiuolaikinėje istorijoje, siekdamos nubausti V.Putiną už karą.

V.Putinas sakė, kad Vakarai bando sunaikinti Rusiją ir ne kartą minėjo, kad Vakarų sankcijoms nepavyko sunaikinti Rusijos ekonomikos ar net sustabdyti Vakarų prabangos prekių – jau nekalbant apie pagrindines dalis – atsidūrimo Rusijoje.

Rusijos ekonomika 2022 metais dėl Vakarų sankcijų smuko 2,1 proc., tačiau ji sugebėjo parduoti naftą, metalus ir kitus gamtos išteklius pasaulinėms rinkoms, ypač Kinijai, Indijai ir Artimiesiems Rytams.

Tarptautinis valiutos fondas šį mėnesį padidino Rusijos augimo prognozę 2023 m. iki 0,7 proc. nuo 0,3 proc., bet sumažino 2024 m. prognozę iki 1,3 proc. nuo 2,1 proc., sakydamas, kad taip pat tikėjosi, kad darbo jėgos trūkumas ir Vakarų kompanijų išvykimas pakenks šalies ekonomikai.

Uralo naftos, Rusijos ekonomikos varomiosios jėgos, kaina 2022 m. vidutiniškai siekė 76,09 JAV dolerių už barelį, palyginti su 69 JAV dolerių 2021 m. Trąšų kainos pernai taip pat buvo aukštos.

Andrejus Melničenka, užsidirbęs turtus trąšomis, „Forbes“ buvo nurodytas turtingiausiu Rusijos žmogumi, kurio turto vertė yra 25,2 mlrd. JAV dolerių. A.Melničenko nekomentavo „Forbes“ reitingo.

Vladimiras Potaninas, Nornickel (GMKN.MM), didžiausio pasaulyje paladžio ir rafinuoto nikelio gamintojo, prezidentas ir didžiausias akcininkas, buvo antras pagal turtingumą Rusijoje, kurio turtas siekia 23,7 mlrd. Potaninu iš karto nepavyko susisiekti su „Forbes“ reitingu.

Vladimiras Lisinas, valdantis plieno gamintoją NLMK (NLMK.MM) ir praėjusiais metais pripažintas turtingiausiu Rusijos žmogumi, „Forbes Russia“ sąraše užėmė trečią vietą su 22,1 mlrd. JAV dolerių. „Forbes“ nepavyko susisiekti ir su V.Lisinu.

Daugelis Rusijos milijardierių Vakarų sankcijas laiko gremėzdiška ir net rasistine priemone.

Žlugus Sovietų Sąjungai, maža magnatų grupė, vadinama oligarchais, įtikino Kremlių, vadovaujamą velionio prezidento Boriso Jelcino, leisti jiems kontroliuoti kai kurias didžiausias naftos ir metalų kompanijas pasaulyje.

Privatizavimo sandoriai paskatino magnatų šuolį į pasaulio superturtuolių lygą ir pelnė jiems nuolatinę milijonų skurdžių rusų nemeilę.

Tačiau valdant V.Putinui iš kai kurių pradinių oligarchų, tokių kaip Michailas Chodorkovskis ir Borisas Berezovskis, buvo atimtas turtas, o jos galiausiai atsidūrė valstybinių įmonių, kurioms dažnai vadovavo buvę šnipai, įtakoje.

Tarp naujų rusų pavardžių „Forbes“ sąraše yra milijardierių, kurie užsidirbdavo iš užkandžių, prekybos centrų, chemijos produktų, statybų ir farmacijos produktų, o tai rodo, kad Rusijos vidaus paklausa išliko stipri, nepaisant sankcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius