Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Euras iškraipo įprastinį Europos prekybos balansą

Europos vienybę simbolizuojantį eurą žlugdo didžiulis prekybos disbalansas tarp eksporto galiūnės Vokietijos ir jos prekybos partnerių Portugalijos, Italijos, Airijos, Graikijos bei Ispanijos, pasižyminčių prekybos ir biudžeto deficitais, rašo naujienų svetainė businessinsider.com.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vokietijos metinė eksporto vertė siekia 1,5 trilijono JAV dolerių ir yra artima JAV eksporto lygiui (1,6 trilijono dolerių). Vis dėlto reikia nepamiršti, kad Vokietijos gyventojų skaičius siekia 81 mln., o JAV gyvena net 317 mln.

Vokietijos metinė eksporto vertė siekia 1,5 trilijono JAV dolerių ir yra artima JAV eksporto lygiui (1,6 trilijono dolerių).

Vokietijos ekonomikos augimas smarkiai priklauso nuo eksporto apimčių. Ši šalis pasižymi dideliu prekybos perviršiumi kaip ir Kinija, Taivanas ar Nyderlandai.

Kuomet Vokietijos eksporto apimtis nuo 2000 iki 2008 m. išaugo 65 proc., vidaus rinkos paklausa stovėjo vietoje. Kitaip tariant, eksportui neaugant Vokietijos ekonomiką apima štilis. 

Nyderlandai yra dar viena didelėmis eksporto apimtimis pasižyminti šalis, turinti tik 16 mln. gyventojų.

Tuo tarpu šalys, tapusios tokių valstybių kaip Nyderlandai ar Vokietija, prekių realizavimo rinkomis, garsėja milžinišku prekybos deficitu.

Pavyzdžiui, Italijos viešoji skola siekia 137 proc. BVP.

Bankrutavus daug importuojančiai ir aibę skolų turinčiai euro zonos šaliai, kokia yra Graikija, iškiltų klausimas – kas pirks visas prekes iš eksportuojančių šalių?

Dauguma šių prekių buvo įsigytos su skola, o kuomet šalis skolininkė bankrutuoja, nebelieka pinigų vokiškoms, olandiškoms ar kiniškoms prekėms pirkti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius