Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„EXPO 2015“ paroda Milane – pasaulio pro rožinius akinius miniatiūra

Beveik visas pasaulis po vienu stogu – taip man pasirodė beveik kilometro ilgio „EXPO 2015“ paroda Milane. Tas pasaulis, žinoma, stereotipinis – prancūzai su bagetėmis, o Lietuva – su cepelinais. Tačiau geras ir gražus, mat kiekviena šalis Italijoje prisistato taip, kaip nori atrodyti pasauliui – labai skaniai gaminanti, labai nuotaikinga ir t.t.

– Ką valgėt Milane?
– Šaltibarščius ir karbonadą.
– Tikrai Milane buvot?

Tikrai – šaltibarščiais, karbonadu, cepelinais ir kitais gerai lietuviams pažįstamais patiekalais lankytojus maitina Lietuvos paviljone įsikūrusi „Bernelių užeiga“.

Prie Lietuvos stendo tokių eilių, kokios nutįsusios nuo Vokietijos, Kazachstano ar Japonijos paviljonų, nėra, tačiau užsieniečių čia užsuka, o vienas kitas – ir pavalgo.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Lietuviai „EXPO“ parodoje lankytojus vilioja maistu: šakočiais, sūriu, cepelinais
Jurgitos Lapienytės nuotr./Lietuviai „EXPO“ parodoje lankytojus vilioja maistu: šakočiais, sūriu, cepelinais

Susipažinau su vidutinio amžiaus vokiečių porele, kuri į Milaną dviračiais atvažiavo iš vidurio Vokietijos. Užsisakė „Švyturio“ alaus, salotų su „Džiugo“ sūriu, lietuviškos juodos duonos, lašinių ir dešros.

Į Lietuvos paviljoną vokiečių pora atėjo todėl, kad čia tylu, ramu, kai tuo metu kai kuriuose kituose, pavyzdžiui, Japonijos stende, didžiulės eilės nutįsusios ir prie restoranų, ne tik prie ekspozicijos.

Moteris daugiausia domėjosi lietuvių ir rusų kalbos panašumais, o sužinojusi, kad tai yra dvi skirtingos kalbos, bet rusiškai Lietuvoje susikalbėtų, ji paklausė: „O ar žmonės nesupyktų, jeigu juos užkalbinčiau rusiškai?“

Tuo metu jos vyras labiau domėjosi lašiniais ir gyrė alų, nors mačiau, kad po pirmo gurkšnio raukėsi. Į Lietuvos paviljoną jie atėjo todėl, kad čia tylu, ramu, kai tuo metu kai kuriuose kituose, pavyzdžiui, Japonijos stende, didžiulės eilės nutįsusios ir prie restoranų, ne tik prie ekspozicijos.

15min.lt „EXPO 2015“ parodoje lankėsi Žemės ūkio ministerijos kvietimu. Paroda Milane vyks iki šių metų spalio pabaigos. Ar verta už dieną ten mokėti 36 eurus?

Kukli Europa

Europos valstybių paviljonai, bent jau tie, kuriuos teko aplankyti, ypatingai nestebina – Čekija išsisuko karštame Milane pastačiusi baseiną su fontanu, Estija pastatė didelį pastatą, tačiau daug atrakcijų lankytojams nesiūlo, Didžioji Britanija surentė „molekulinį“ kubą, kuriame užtrunki daugiausia 5 minutes, Šveicarija vilioja nemokamais atvirukais, Slovakija (o gal Slovėnija – nepamenu, kuri) pasistatė sėdmaišių, latviai apskritai nesugebėjo atvažiuoti, nors ruošėsi.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Didžiosios Britanijos paviljonas
Jurgitos Lapienytės nuotr./Didžiosios Britanijos paviljonas

Europos kontekste išsiskiria Vokietijos ir Prancūzijos paviljonai. Prie Vokietijos stendo būriuojasi žmonės, o Prancūzija, nors ir nėra eilių, taip pat pritraukia nemažai smalsuolių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius