-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 31 /15:11

„Grožio chirurgijos“ byloje proveržis – sulaikyti trys įtariami duomenų vagys

Policija „Grožio chirurgijos“ duomenų vagystės ikiteisminio tyrimo metu sulaikė tris asmenis, kurie įtariami pavogę ir bandę realizuoti chirurgijos klinikos pacientų duomenis. 31, 32 ir 33 amžiaus kauniečiams gresia laisvės atėmimas iki 10 metų
Spaudos konferencija dėl Grožio chirurgijos klinikos
Spaudos konferencija dėl Grožio chirurgijos klinikos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ketvirtadienį Policijos departamente pristatyta naujausia „Grožio chirurgijos“ duomenų vagystės ikiteisminio tyrimo informacija.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris teigė, kad dalis sulaikytųjų pripažįsta kaltę. Iki šiol sulaikytieji teisėsaugai nebuvo žinomi.

„Vakar buvo sulaikyti 3 įtariamieji, kurie esame tikri, kad prisidėjo prie duomenų vagystės ir turto prievartavimo iš Lietuvos ir užsienio gyventojų“, – teigė E.Šileris ir patikslino, kad buvo pavogti daugiau nei 20 tūkst. žmonių duomenys.

VIDEO: Kaune sulaikyti „Grožio chirurgijos“ duomenis pavogę programišiai

E.Šileris aiškina, kad visi sulaikytieji yra Lietuvos piliečiai, jie turi geras IT žinias. Jis vertina, kad gali būti šimtai asmenų, kurie jau susimokėjo vagims už tai, kad jų duomenys nebūtų viešinami. Programišiai duomenimis dalijosi tamsiajame internete, kuriame susekimas yra itin sudėtingas. E.Šileris patvirtino, kad pavogti duomenys buvo perleisti ir trečiosioms šalims.

Jis įspėja, kad artimiausiu metu gali padaugėti sukčių, apgaulingai bandančių išvilioti pinigų iš nukentėjusiųjų. Jis prašo apie bet kokius atvejus pranešti policijai.

Gresia 10 metų kalėti

Generalinio prokuroro pavaduotojas Žydrūnas Radišauskas aiškino, kad įtariamieji yra sulaikyti 48 valandoms – dabar sprendžiama dėl kardomųjų priemonių. Prokurorai sieks kad įtariamieji būtų sulaikyti maksimaliai trukmei.

Anot jo, atsižvelgiant į aplinkybes, nusikaltimo mastą, įtariamiesiems gresia laisvės atėmimo bausmė iki 10 metų, jiems kvalifikuojami trys Baudžiamojo kodekso straipsniai. Pagal vieną iš jų nusikaltimas yra sunkus.

Prokuroras pasidžiaugė, kad sudėtinga veika išaiškinta per trumpą laiką, nustatytos aplinkybės yra pakankamai svarios

„Džiaugiuosi sėkmingu, greitu ir rezultatyviu darbu tarp policijos ir prokuratūros. Kiek leidžia manyti atskleisti duomenys, neteisėta veika atskleista, asmenys sulaikyti, bus sprendžiama dėl kitų kardomųjų priemonių“, – teigia Ž.Radišauskas.

Anot jo, šiandien turimi rezultatai leidžia teigti, kad nukentėję asmenys gali jaustis saugiau – mat prokuratūra ir policija dirba bei stebi procesus.

„Tikimės, kad artimiausiu metu tyrimas eis link sėkmingos pabaigos“, – sako Ž.Radišauskas.

Generalinė prokuratūra anksčiau pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl elektroninių duomenų vagystės ir turto prievartavimo perėmė iš Kauno apygardos prokuratūros.

Klinikos vadovas: visada tikėjomės nubausti kaltuosius

Klinikos „Grožio chirurgija“ vadovas Jonas Staikūnas teigė, kad pats turi tiek pat informacijos, kiek policija pristatė viešai. Jis pasidžiaugė, kad nusikaltėlius pavyko sugauti.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Jonas Staikūnas
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Jonas Staikūnas

„Šiandien paskelbti tyrimo rezultatai – labai reikšmingas žingsnis šiame net keletą mėnesių trukusiame nusikaltime, kuris palietė pacientus ir kliniką. Nuoširdžiai dėkojame ir reiškiame didžiulę pagarbą pareigūnams ir atsakingoms institucijoms už sunkų darbą, tiriant šį sudėtingą nusikaltimą. Visada tikėjome atsakingų institucijų kompetencija išsiaiškinti šį nusikaltimą ir nubausti kaltuosius asmenis. Iš savo pusės klinika „Grožio chirurgija“ ir toliau bendradarbiaus bei teiks visą reikalingą informaciją“, – teigė J.Staikūnas.

„Tsar Team“ pasivadinę programišiai gegužę paviešino visus pavogtus chirurgijos klinikos „Grožio chirurgija“ duomenis.

Anksčiau Lietuvos kriminalinės policijos viršininko (LKPB) pavaduotojas Andžėjus Roginskis žiniasklaidai teigė, kad nukentėjusiųjų yra dešimtys ir jų daugės.

15min ne kartą skelbė, kad klinikos pacientai buvo šantažuojami, jiems buvo rašomos žinutės ir siūlyta sumokėti už savo duomenis, žadant juos pašalinti iš interneto. Programišiai siekia iš to pasipelnyti ir už vieną įrašą reikalauja nuo 50 iki 2000 eurų, o bendra paketo kaina anksčiau siekė 300 bitkoinų (tuomet apie 690 tūkst. eurų) už visą duomenų bazę, šiuo metu nustatyta kaina – 50 bitkoinų (apie 200 tūkst. eurų dabartiniu kursu).

Iš viso programišiai pavogė daugiau nei 24 tūkst. asmenų duomenis, rodė įrašai tamsiajame internete.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius