Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyventojai teigia nesulaukiantys darbo paieškos išmokų, tačiau šimtai nurodytų sąskaitų – neteisingos

Nors dalis gyventojų skundžiasi, kad vėluoja darbo paieškos išmokos, jas dalijanti Užimtumo tarnyba (UT) pabrėžia, kad visi pinigai išmokėti, tačiau šimtai pavedimų sugrįžta atgal, nes gyventojai pateikia neteisingas banko sąskaitas. Už birželį bankai UT buvo grąžinę net 2000 mokėjimų, už liepą – 700.
Grynieji eurai
Išmoka / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

15min redakciją pasiekė laiškai, kuriuose gyventojai skundžiasi dar už liepą nesulaukę darbo paieškos išmokų.

„Dar iki šios dienos ne visi, kam priklauso darbo paieškos išmokos, jas yra gavę už liepą. Kai kas dar negavo ir už birželį. Į Užimtumo tarnybą (UT) prisiskambinti neįmanoma. Tarpininkai tik skėsčioja rankomis ir sako, kad laukite – gausite. Į feisbuko komentarus UT darbuotojai atsako visiems tą patį – per didelis krūvis“, – rašoma 15min gautame laiške.

Tačiau UT atstovė spaudai Milda Jankauskienė 15min informavo, kad institucija visiems 162158 išmokos gavėjams paramos lėšas už liepą pervedė. Tiesa, lėšos galėjo pasiekti ne visus, nes kai kurie gyventojai neteisingai nurodė banko sąskaitas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Užimtumo tarnyba
Arno Strumilos / 15min nuotr./Užimtumo tarnyba

„Turime 700 grįžusių pavedimų iš bankų dėl to, kad asmenys neteisingai nurodė banko sąskaitas, pateikė nepilnus ir neteisingus asmens duomenis“, – pabrėžė M.Jankauskienė.

Pagrindinės sugrįžusių pavedimų priežastys – neteisingai nurodyta ar uždaryta gavėjo sąskaita, gavėjo pavadinimas neatitinka jo kodo ir pan.

Pasak M.Jankauskienės, už birželį bankai UT buvo grąžinę net 2000 mokėjimų.

„Tai trukdo sklandžiai ir operatyviai suvesti duomenis į sistemą bei atlikti pavedimus“, – pabrėžė UT atstovė spaudai.

Už birželį bankai Užimtumo tarnybai buvo grąžinę net 2000 mokėjimų.

Kiekvienam Užimtumo tarnyboje registruotam bedarbiui priklauso laikina darbo paieškos išmoka. Ji siekia 42 arba 200 eurų: mažesnė – tiems, kurie gauna įprastą nedarbo socialinio draudimo išmoką, didesnė – negaunantiems nedarbo išmokos.

Tūkstančiui įmonių vėlavo subsidijos

Kaip neseniai rašė 15min, dėl išmokų vėlavimų rugpjūčio pabaigoje skundėsi ir įmonės, tris savaites nesulaukusios darbo užmokesčio subsidijų darbuotojams, sugrįžusiems iš prastovų.

UT tarnyba tuomet prisipažino, kad žadėtų pinigų nesulaukia apie tūkstantis įmonių, o parama vėluoja, nes lėšų nespėjama padalinti ir dėl per didelio darbo krūvio, ir dėl neteisingai užpildytų dokumentų.

Šiuo metu, UT duomenimis, paraiškas subsidijoms po prastovų yra pateikę 17073 darbdaviai dėl 156211 darbuotojų. Iki rugsėjo 7 d. lėšos išmokėtos 16208 darbdaviams už 118464 asmenis.

Pasak M.Jankauskienės, subsidijos mokamos visiems darbdaviams, korektiškai pateikusiems dokumentus bei atitinkantiems įstatymo sąlygas. Tarnyba iš nemažos dalies įmonių nuolat gauna klaidingai paruoštus prašymus subsidijoms gauti.

Prastova
Prastova

UT teigimu, dažniausiai nenurodoma pagrindinė veiklos sritis, dirbančiųjų skaičius, telefono numeris, nepažymima, kad darbdavys įtrauktas į nukentėjusių nuo Covid-19 sąrašą, pridedami atsiskaitymo dokumentai ne už visus darbuotojus, nurodytus sąraše, o atsiskaitant grynaisiais pinigais nepridedama kasos išlaidų orderio kopija.

Pasitaiko, kad pateikiant darbuotojų sąrašą nurodomi klaidingi asmenų kodai, nepažymima darbuotojo prastovos pabaiga, nepateikiamas atšaukimo iš prastovos įsakymas, į sąrašą įtraukiama daugiau darbuotojų nei galima finansuoti pagal patvirtintas kvotas, taip pat keičiami sąraše nurodyti darbuotojai – vieną mėnesį vieni, kitą mėnesį – kiti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius