Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Infliacija Europoje mažėja, tačiau maisto kainos kyla: vienas didžiausių kainų šuolių – Lietuvoje

Remiantis Europos statistikos agentūros „Eurostat“ sausio paskutinėmis dienomis paskelbtais duomenimis, maisto kainos visoje Europoje toliau didėjo, nors infliacija gruodžio mėn. mažėjo antrą mėnesį iš eilės.
Parduotuvėje
Parduotuvėje / 123RF.com nuotr.

Kaip skelbia „Euro News“, gruodžio mėn. maisto kainų infliacija ES siekė 18,2 proc., o euro zonoje – 16,2 proc., t. y., palyginti su lapkričio mėn. vidurkiu, šiek tiek sumažėjo. Tačiau kai kurių pagrindinių maisto produktų, tokių kaip cukraus, pieno sūrio ir kiaušinių, aliejaus ir riebalų, kainos vis dar kyla.

Labiausiai maisto kainos gruodį padidėjo Vengrijoje – beveik 50 procentų, antroje vietoje Lietuva – 33,5 procento, po jos Estija – 30,8 procento.

Mažiausi kainų pokyčiai užfiksuoti Liuksemburge – 11,1 procento, Airijoje – 12,1 procento ir Kipre – 12,2 procento.

Šešios maisto produktų kategorijos, kurių kainos ES šalyse padidėjo labiausiai, buvo šviežias nenugriebtas pienas, kiaušiniai, cukrus, aliejus ir riebalai, sviestas ir kitas maistinis aliejus – vidutiniškai nuo 30,2 proc. iki 56,6 proc.

Estijoje cukraus kainos padvigubėjo, Čekijoje pakilo 98,9 proc. ir Lenkijoje – 87,4 proc. Švedijoje, Danijoje ir Liuksemburge kainų pokytis buvo apie 10 proc.

Kito pagrindinio maisto produkto – kiaušinių – kainos padidėjo labai įvairiai: nuo 14,8 proc. Liuksemburge iki 92,5 proc. Čekijoje, o ES vidurkis buvo 30 proc.

15min neseniai skelbė, kad keli Lietuvos prekybos centrai šią savaitę paskelbė akcijas, kurių metu tam tikri maisto produktai kainuos mažiau. Ekspertai dviprasmiškai įvertino šį žingsnį: vieniems tai labiau pasireklamavimas, nei realūs veiksmai, kitiems – viltis, kad atsispiriant nuo pavienių akcijų, pirkėjai turėtų sulaukti ir apčiuopiamesnio maisto produktų kainų mažėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius