Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijos parlamentas patvirtino rekordinį biudžetą 2022 metams

Ispanijos parlamentas antradienį galutinai patvirtino didžiausią šalies istorijoje biudžetą, kurį papildys ir milijardinė parama iš ES fondo, skirto ekonomikos atkūrimui po COVID-19 pandemijos sukeltos krizės.
Ispanijos vėliava
Ispanijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

2022 metų valstybės išlaidų plano patvirtinimas padidina tikimybę, kad socialisto ministro pirmininko Pedro Sanchezo vadovaujama mažumos vyriausybė išsilaikys iki savo kadencijos pabaigos 2023 metais.

Parlamentas 281 balsu prieš 62 balsavo už biudžetą, kuris kitais metais apims rekordines 240 mlrd. eurų išlaidas, vyriausybei siekiant paskatinti smarkiai nuo koronaviruso pandemijos nukentėjusią ekonomiką.

Kitų metų biudžetas apims ir 26,3 mlrd. eurų iš Europos Sąjungos ekonomikos atkūrimo fondo.

Ispanija yra tarp šalių, kurioms skirta didžiausia ES parama – šalis per šešerius metus iš viso gaus 140 mlrd. eurų dotacijų ir paskolų.

P.Sanchezo koalicija ir jos partnerė, kraštutinių kairiųjų partija „Podemos“, turi tik 155 iš 350 vietų itin susiskaidžiusiame Ispanijos parlamente.

Visgi vyriausybė pasiekė susitarimus su mažesnėmis kairiosiomis ir regioninėmis partijomis, kad gautų jų paramą biudžetui, įskaitant susitarimą su Katalonijos separatistų partija ERC.

Įraše tviteryje, paskelbtame iškart po biudžeto patvirtinimo, P.Sanchezas teigė, kad biudžetas yra „svarbiausias dalykas siekiant konsoliduoti sąžiningą ir visaapimantį atsigavimą“.

„Tikimės, kad tai bus daugelio kitų susitarimų prologas. Dirbsime šia kryptimi“, – pridūrė jis.

P.Sanchezas tvirtina, kad ekspansyvus biudžetas paskatins ekonomikos atsigavimą po COVID-19 pandemijos, kuri prarado pagreitį dėl silpno vidaus vartojimo ir lėtesnio nei tikėtasi svarbaus turizmo sektoriaus atsigavimo.

Tarp biudžeto finansuojamų priemonių – 400 eurų išmokos kultūrinei veiklai visiems gyventojams nuo 18 metų ir 250 eurų mėnesinės nuomos subsidijos mažas pajamas gaunantiems jauniems žmonėms.

Valstybės tarnautojams atlyginimai didės 2 proc., o senatvės pensijos bus didinamos atsižvelgiant į infliaciją.

Visgi biudžetas yra pagrįstas prognozėmis, kad Ispanijos bendrasis vidaus produktas (BVP) kitais metais padidės 7 proc., o daugelio analitikų teigimu, prognozė yra nereali.

Ispanijos ekonomika 2020 metais susitraukė 10,8 proc. ir tai buvo vienas prasčiausių rezultatų tarp pramoninių šalių, nes dėl pandemijos įvesti kelionių apribojimai smarkiai pakenkė turizmo sektoriui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius