Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 21 /15:46

Įspėjimas dėl galimybių paso: kas nuo gruodžio 28 dienos nepateks nei į parduotuvę, nei į kino teatrą

Į vietas, kur reikalingas galimybių pasas, nuo gruodžio 28 dienos negalės patekti tie, kuriems po antrojo skiepo praėjo daugiau nei 7 mėnesiai, tačiau jie dar nėra gavę stiprinančiosios skiepo dozės. Dėl to, kad apie naująją tvarką nėra informuojama visuomenė, susirūpino prekybininkai, mat po 7 dienų dalis žmonių negalės nei apsipirkti, nei patekti į kavines ar kino teatrus.
Kino teatras
Kino teatras / 123RF.com nuotr.

Nuo gruodžio 28 dienos galimybių paso galiojimas po pilnos vakcinacijos bus apribotas iki 7 mėnesių – nuo šios datos gyventojai, kuriems po pilnos vakcinacijos praėjo daugiau nei 7 mėnesiai, nebegalės atsisiųsti galimybių paso, nebent gaus trečiąją skiepo dozę ar pasidarys PGR tyrimą savo lėšomis.

Pasiskiepijus stiprinančiąja doze pasas galios neribotą laiką. Galimybių pasą bus galima pratęsti ir gavus teigiamą antikūnų tyrimo rezultatą – tokiu atveju galimybių pasas galios 60 dienų.

Daugiau apie tai skaitykite čia: Riba: jei po antros dozės praėjo 7 mėnesiai ir iki gruodžio 28 d. negausite trečios, mokėsite už testus

Pasigenda informacijos

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė stebėjosi, jog, likus 7 dienoms iki naujos galimybių paso tvarkos įsigaliojimo, apie besikeičiančias sąlygas visuomenė nėra informuojama.

„Buvo teisės aktų pakeitimas, tada fragmentiškai nuskambėjo to pakeitimo faktai, bet kad po to visiškai iš esmės keičiasi asmenims galimybių paso gavimo tvarka ir europinio sertifikato galiojimo tvarka, apie tai nėra visiškai jokios komunikacijos. Ir jeigu žmonės neseka teisės aktų pokyčių, tai iš viešos erdvės jie negali sužinoti apie tai, kad nuo gruodžio 28 dienos jie galimai gali nebeturėti galimybių paso. Tai yra didžioji problema“, – 15min sakė ji.

Anot R.Vainienės, bėda ta, kad žmonės galvos, jog gali ateiti į parduotuvę, tačiau po gruodžio 28 dienos į ją patekti negalės. Dėl to gali „nuplaukti“ kultūros renginiai paskutinę metų dieną, šventinės vakarienės, tarpušvenčio apsipirkimai.

„Arba žmonės gali galvoti, kad turi europinį sertifikatą, duos jį patikrinti ir tikrinimo programa pasakys, kad jis negalioja Lietuvoje. Su juo gali keliauti į užsienį, bet jis negalioja Lietuvoje. Arba jeigu kas nors laukia svečių iš užsienio, kurie neturi lietuviško galimybių paso, keliauja ir naudojasi tik europiniu sertifikatu, jie irgi gali susidurti su situacija, kad Lietuvoje jie nebus aptarnauti. Galimybių paso reikalavimai yra sugriežtinti“, – pažymėjo prekybininkų atstovė.

Naująją tvarką Vyriausybė priėmė lapkričio pabaigoje, tačiau R.Vainienės teigimu, komunikacijos pasigesta. Kadangi prekybininkams galimybių pasas – itin svarbus dokumentas, asociacija pati ėmėsi skalambyti varpais įspėdama gyventojus.

„Ši tvarka neliečia tų, kurie vakcinavosi stiprinančiąja vakcinos doze. Bet tie žmonės, kurie yra persirgę arba gavo dvi vakcinas ir galvoja, kad turi galimybių pasą ir, kaip ir buvo žadėta, gavo laisvę visam laikui, tai taip nebėra. Taisyklės yra pakeistos“, – komentavo ji.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Konferencijos akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Konferencijos akimirka

Prognozuoja bilietų pardavimų kritimą

Apie naują tvarką savo klientus ketina informuoti ir kino teatro „Forum Cinemas“ vadovas Gintaras Plytnikas.

„Pasirūpinsime, kad klientai būtų informuoti, jog tokie dalykai numatyti. Bet kokie potvarkiai, kuriuos turėjome per šiuos 2 karantinus, visą laiką buvo atspindėti. Reikia maksimaliai stengtis informuoti, nes informacijos yra visokios, ji yra kintanti“, – teigė jis.

Anot G.Plytniko, naująją tvarką kino teatras pajus per bilietų pardavimų sumažėjimą. Ypač dėl to, jog ji bus taikoma ir vaikams nuo 12 metų.

„Kadangi dauguma mūsų kino teatrų yra prekybos centruose, todėl tie žmonės į juos jau negalės įeiti. Šioje vietoje nuo mūsų krūvis labai stipriai nuimamas. Tik kino teatre „Vingis“, kuris yra atskirai valdomas, patys turime kontrolierius. Deja, jeigu pasas negalioja, tai nei dabar, nei po 28 dienos be jo neįleisime. Įstatymai mums galioja. Kad kažkiek pajusime, taip, bet kiek, dabar sunku prognozuoti“, – 15min kalbėjo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Plytnikas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Plytnikas

G.Balnis pasisako už privalomą vakcinaciją

Bendrovės „Amber Food“, Lietuvoje valdančios daugiau nei pusšimtį restoranų ir kavinių, vadovas Gediminas Balnis 15min sakė tikintis, kad po gruodžio pabaigos pokyčių klientų srautas kavinėse turėtų sumažėti. Tačiau jis tiki, jog tokie ribojimai yra neišvengiamybė ir pasisako už privalomą vakcinaciją.

„Reikia būti inovatyviems ir palinkėčiau nebūti, kaip visados, paskutiniems po estų, kurie įsives privalomą vakcinaciją. Galėtume būti Europos Sąjungoje vieni iš pirmųjų ir tuomet galimybių paso nebereikėtų, nes visi privalėtų skiepytis. Galbūt tai būtų vienas iš sprendimo būdų“, – teigė jis.

G.Balnio nuomone, galimybių pasas yra tik tarpinė stotelė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Balnis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Balnis

RC: negali panaikinti visų GP

Mindaugas Samkus, Registrų centro atstovas, 15min teigė, kad jau išduotų galimybių pasų anuliuoti ar kitaip panaikinti techniškai yra neįmanoma. Kitu atveju, reikėtų atšaukti visų galiojančių galimybių pasų viešuosius raktus ir tuomet visi asmenys turėtų iš naujo atisisiųsti savo galimybių pasus.

Tačiau, Registrų centras nuo lapkričio pabaigos įdiegė techninį sprendimą, kuris neleidžia asmenims, kuriems po gruodžio 28 d. bus praėję daugiau nei 210 dienų (7 mėnesiai) po pilnos vakcinacijos, išsiimti galimybių pasą ilgiau nei jis jiems priklausytų. Tokiems asmenims Galimybių paso galiojimo terminas nurodytas 2021-12-27 23:59 ir po šio termino galimybiu pasu jie naudotis negalės.

„Atkreipiame dėmesį, kad šis terminas nurodomas ir tiems asmenims, kuriems po pilnos vakcinacijos bus praėję daugiau nei 210 dienų, tačiau jie turi galiojantį antikūnų testą. Tokie asmenys nuo gruodžio 28 dienos tiesiog turėtų atsinaujinti savo Galimybių pasą ir jis galios iki tol, kol baigsis numatytas antikūnų testas (šiuo metu nustatyta 60 dienų nuo ėminio paėmimo datos)“, – komentavo M.Samkus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Registrų centras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Registrų centras

Nuo gruodžio 28 dienos – nauja tvarka

15min primena, kad lapkričio pabaigoje Vyriausybė nusprendė, kad galimybių pasas būtų išduodamas pasiskiepijusiam žmogui, jei po skiepo praėjo ne daugiau kaip 7 mėnesiai (210 dienų).

Šiuo metu galimybių pasas išduodamas, jei asmuo pasiskiepijęs „Comirnaty“ vakcina (gamintojas „BioNTech ir Pfizer“) ar „Spikevax“ (gamintojas „Moderna“) vakcina ir praėjo 1 savaitė po antrosios dozės suleidimo. Taip pat – „COVID-19 Vaccine Janssen“ (gamintojas „Janssen Pharmaceutica NV“) vakcina ir praėjo 2 savaitės po vienintelės vakcinos dozės suleidimo, „Vaxzevria“ (gamintojas „AstraZeneca“) vakcina ir praėjo 4 savaitės, bet ne ilgiau nei 13 savaičių nuo pirmos dozės suleidimo.

Po antrosios dozės galimybių pasas gaunamas iš karto.

O praėjus ne mažiau kaip 7 mėnesiams (210 dienų), asmuo turės pasiskiepyti stiprinančiąja skiepo doze.

Kaip 15min anksčiau komentavo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis, šiuo metu pilną vakcinaciją praėjusių asmenų galimybių pasų galiojimo laikas ribotas.

„Galimybių paso galiojimas po pilnos vakcinacijos bus apribotas iki 7 mėnesių nuo gruodžio 28 dienos – nuo šios datos gyventojai, kuriems po pilnos vakcinacijos praėjo daugiau nei 7 mėnesiai, nebegalės atsisiųsti galimybių paso.

Atnaujinti galimybių paso galiojimą bus galima pasiskiepijus stiprinančiąja doze (pasas galios neribotą laiką) arba savo lėšomis atlikus PGR tyrimą (pasas galios 72 val.)“, – komentavo SAM atstovas.

Jis pridūrė, kad galimybių pasą galima pratęsti ir gavus teigiamą antikūnų tyrimo rezultatą – tokiu atveju galimybių pasas galios 60 dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius