Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV akcijų rinka penktadienį pagerino rekordą, „Facebook“ akcijų kursas smuko

Jungtinių Valstijų vertybinių popierių biržų indeksai penktadienį prekybos sesijos pradžioje pagerino rekordus, reaguodami į infliacijos ir mažmeninės prekybos duomenis bei pirmuosius ketvirtinius stambių bankų veiklos rezultatus. Visi trys pagrindiniai indeksai pagerino rekordus. Manoma, kad JAV akcijų rinka su pliusu baigs antrąją šių metų savaitę. Per pirmąsias keturias šios savaitės prekybos sesijas „Dow Jones“ ir „Nasdaq“ indeksai ūgtelėjo 1 proc., o S&P 500 – 0,9 proc.
„Facebook“
„Facebook“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Penktadienį JAV akcijų rinkai teigiamos įtakos turi ir atpigęs JAV doleris, kurio kursas euro atžvilgiu smuktelėjo iki žemiausio lygio per trejus metus. Euras gerokai pabrango reaguodamas į naujienas į proveržį derybose dėl vyriausybinės koalicijos Vokietijoje.

Vartotojų kainos Jungtinėse Valstijos gruodį, palyginti su lapkričiu, ūgtelėjo 0,1 proc., o metinis kainų prieaugis siekė 2,1 proc., rodo penktadienį paskelbti Darbo departamento duomenys.

Lapkritį kainos padidėjo atitinkamai 0,4 proc. per mėnesį ir 2,2 proc. per metus.

Gruodžio mėnesio rodikliai atitiko „Dow Jones“ apklaustų analitikų prognozes.

Vadinamoji bazinė infliacija, kai neatsižvelgiama į smarkiai svyruojančias maisto produktų, energijos, tabako gaminių ir alkoholinių gėrimų kainas, gruodį padidėjo 0,3 proc., o per metus – 1,8 proc. Analitikai prognozavo, kad gruodį metinė bazinė infliacija sieks 1,7 proc.

Lapkritį šie rodikliai siekė atitinkamai 0,1 ir 1,7 proc.

Mažmeninės prekybos apimtys Jungtinėse Valstijose gruodį, palyginti su lapkričiu, padidėjo 0,4 proc., rodo penktadienį paskelbti Prekybos departamento duomenys.

Analitikai tikėjosi didesnio prieaugio – 0,5 proc.

Tuo tarpu lapkričio mėnesio duomenys buvo patikslinti ir padidinti: prekybos apimtys išaugo ne 0,8 proc., o 0,9 proc. Spalio mėnesio rezultatas buvo padidintas nuo 0,5 iki 0,7 proc. Tai reiškia, kad mažmeninės prekybos apimtys JAV auga jau keturis mėnesius iš eilės.

Didžiausio JAV banko „JPMorgan Chase & Co.“ akcijos pabrango 0,2 proc. po to, kai bankas pranešė, jog jo grynasis pelnas ketvirtąjį praėjusių metų ketvirtį per metus smuko 37 proc. dėl vienkartinių išlaidų, susijusių su nauja JAV mokesčių reforma.

O antro pagal dydį Volstrito banko „Wells Fargo“ akcijos atpigo 0,8 proc. Nors šio banko – būsto kreditavimo lyderio JAV – grynasis pelnas ketvirtąjį ketvirtį viršijo prognozes, apyvarta ir grynoji procentinė marža neatitiko rinkos lūkesčių.

Tuo tarpu didžiausią pasaulyje socialinį tinklą valdančios kompanijos „Facebook“ akcijų kursas smuko 4,2 proc. „Facebook“ pranešė apie sprendimą iš esmės pakeisti savo naujienų juostos srautą ir pirmenybę teikti draugų ir šeimos narių pranešimams, o ne reklaminiam ir žiniasklaidos turiniui.

Indeksas „Dow Jones Industrial Average“ nuo sesijos pradžios padidėjo 136,34 punkto, arba 0,53 proc., iki 25711,07 punkto. Indeksas „Standard & Poor's 500“ ūgtelėjo 7,32 punkto, arba 0,26 proc., iki 2774,88 punkto. Indeksas „Nasdaq Composite“ išaugo 5,41 punkto, arba 0,08 proc., iki 7217,19 punkto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius