Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV centrinis bankas padidino bazinę palūkanų normą, tikisi kiek didesnio ūkio augimo

Jungtinių Valstijų centrinio banko funkcijas atliekanti Federalinio rezervo sistema trečiadienį, kaip ir prognozavo dauguma ekspertų, padidino bazinę palūkanų normą 0,25 proc. iki 0,5-0,75 proc.
JAV doleriai
JAV doleriai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Toks FRS sprendimas rodo, kad JAV ekonomika yra atspari ir kad bankas tikisi infliacijos augimo. Dėl normos padidinimo didės kai kurių paskolos palūkanos.

Pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, JAV ekonomika ūgtelėjo tik 1,1 proc. Tačiau liepos-rugsėjo mėnesiais ūkio augimo tempas paspartėjo iki 3,2 proc. Toks padidėjimas paskatino viltis, kad ūkis ir toliau sparčiai augs.

Nedarbo lygis Amerikoje šiuo metu yra mažiausias per devynerius metus ir siekia 4,6 proc.

FRS taip pat signalizuoja, kad vėliau norma bus didinama lėčiau, ekonominei padėčiai pamažu gerėjant, o infliacijai artėjant prie FRS tikslinės 2 proc. ribos.

FRS taip pat padidino ateinančių metų bendrojo vidaus produkto (BVP) prieaugio prognozę no 2 iki 2,1 proc.

Nedarbo lygis iki 2017 metų pabaigos turėtų sumažėti iki 4,5 proc. Anksčiau buvo tikėtasi sumažėjimo iki 4,6 proc. Tačiau iki tokio lygio nedarbas sumažėjo gerokai anksčiau, nei tikėjosi FRS. Tai įvyko jau šių metų lapkritį.

JAV centrinis bankas nepakeitė infliacijos prognozė. Vis dar prognozuojama, kad ateinančiais metais infliacija sudarys 1,9 proc. O tikslinę 2 proc. ribą šis rodiklis turėtų pasiekti 2018 ir išliks toks 2019 metaus.

Paskutinį kartą JAV centrinis bankas bazinę palūkanų normą padidino praėjusių metų gruodį. Iki tada nuo 2008 metų finansų krizės norma buvo nulinė.

Investuotojai tikisi infliacijos augimo JAV po to, kai išrinktasis šalies prezidentas Donaldas Trumpas pažadėjo mažinti mokesčius ir didinti investicijas į infrastruktūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius