Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kas yra „Luminor“ pirkėjas? D.Trumpo draugo vadovaujamai kompanijai tai buvo smulkus pirkinys

Už milijardą eurų įsigijusi banką „Luminor“ į Baltijos šalis įžengė viena iš didžiausių pasaulyje privataus kapitalo investicijų kompanija „Blackstone“. Jai tokia investicija reiškia vos 0,26 procento valdomo turto, kadangi „Blackstone“ valdo 378 milijardų eurų vertės turtą. Kompanijos vadovas Stephenas Allenas Schwarzmanas pagarsėjo kaip respublikonas ir JAV prezidento draugas, kadaise patarinėjęs Rusijos fondui.
„Blackstone“
„Blackstone“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Luminor“ bankas „Blackstone“ kompanijai – tik smulkus pirkinys, nors Baltijos šalyse tai didžiausias kada nors atliktas sandoris.

Kaip ir kitos privataus kapitalo įmonės, „Blackstone“ valdo investuotojų jai patikėtas lėšas. Daugiausia tai pensijų fondai, investicijų fondai, taip pat kiti instituciniai investuotojai, taip pat ir stambūs privatūs investuotojai.

Niujorke įsikūrusios „Blackstone“ veiklos kryptys apima privataus kapitalo investicijas, nekilnojamąjį turtą, rizikos draudimo fondus, kreditą.

Šiuo metu maždaug 30 milijonų vien JAV pensininkų ir taip pat milijonai pensininkų visame pasaulyje lėšas patikėję „Blackstone“.

„Mes siekiame kurti teigiamą ekonominį poveikį ir ilgalaikę vertę mūsų investuotojams, įmonėms, į kurias investuojame, ir bendruomenėms, su kuriomis dirbame. Tam pasitelkiame išskirtinius žmones ir lankstų kapitalą, kuris padeda įmonėms išspręsti problemas“, – teigiama „Blackstone“ interneto svetainėje.

Kompanija nurodo, kad turi kone 30 milijardų eurų laisvų lėšų ir ieško, kur jas investuoti. Palyginimui, pernai visas Lietuvos BVP siekė 42 milijardus eurų.

„Blackstone“ yra investavusi į daugiau nei 90 įmonių, kurių suminės pajamos siekia 77 milijardus dolerių per metus. Tarp jų: chemijos pramonės įmonė „Ixom“, investicijų kompanija „First Eagle“, Kinijos IT paslaugų kompanija „Pactera Technology International“, Vokietijos skelbimų portalų savininkė „Scout24“, taip pat „Leica“, „Versace“ ir daug kitų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Luminor“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Luminor“

Vadovas – D.Trumpo draugas

„Blackstone“ buvo įkurta 1985 metais, jos vadovas ir vienas iš dviejų įkurėjų – investuotojas Stephenas Allenas Schwarzmanas, kuris buvo pagarsėjęs po to, kai JAV prezidento Baracko Obamos planą apmokestinti „sėkmės mokesčius“ palygino su Adolfo Hitlerio invazija į Lenkiją 1939-aisiais. Vėliau dėl tokių teiginių jis atsiprašė.

S.Schwarzmanas augo žydų šeimoje, Pensilvanijoje, baigė Yale’io universitetą metais vėliau, nei JAV prezidentas George’as W.Bushas. Vėliau baigė Harvardo verslo mokyklą.

Pirmasis S.Schwarzmano darbas buvo žlugusiame „Donaldson, Lufkin & Jenrette“ investiciniame banke, vėliau jis dirbo „Lehman Brothers“ investiciniame banke, kur tapo tarptautinių įmonių įsigijimų ir susijungimų vadovu. 1985-aisiais jis „Blackstone“ įkūrė kartu su savo vadovu Peteriu Petersonu ir pradžioje įmonė vertėsi tik susijungimais ir įsigijimais.

World Economic Forum nuotr./Stephenas Schwarzmanas
World Economic Forum nuotr./Stephenas Schwarzmanas

S.Schwarzmanas yra respublikonas ir ilgus metus yra prezidento Donaldo Trumpo draugas, taip pat dabar yra ir jo patarėjas, nurodo politico.com. Apie tai pats jis yra teigęs, kad „įtakos turėjimas ir patikimų patarimų teikimas yra geras dalykas, nors ir pritraukia kritikos bei reikalauja tam tikrų aukų“.

Dabar S.Schwarzmanas vadovauja prezidento D.Trumpo strategijos ir politikos forumui.

Vien asmeninis 71-erių metų sulaukusio S.Schwarzmano turtas vertas 13,4 milijardų dolerių – pakaktų įsigyti 13 tokių bankų kaip „Luminor“.

Trisdešimt metų veikianti „Blackstone“ šiuo metu turi 2300 darbuotojų 25-iose šalyse. O „Blackstone“ valdomos įmonės pasamdžiusios 460 tūkstančių darbuotojų.

Dar 2007-ųjų birželį S.Schwarzmanas taip apibūdino savo požiūrį į finansų rinkas: „Aš noriu karo, o ne daug susišaudymų. Aš visada galvoju apie tai, kas užmuštų konkurentą“.

S.Schwarzmanas taip pat buvo įtrauktas ir kaip Rusijos tiesioginių investicijų fondo Tarptautinių patarėjų valdybos narys 2011-ųjų rugsėjį. Šis fondas investavo Rusijos vyriausybės lėšas.

Pati „Blackstone“ yra kotiruojama biržoje nuo 2007-ųjų birželio – investuotojai gali laisvai įsigyti šios kompanijos akcijų. Šiuo metu grupės akcijų kaina siekia apie 36 JAV dolerius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius