Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija įspėja, kad JAV prekybos politika stumia PPO į „egzistencinę krizę“

Kinija pirmadienį apkaltino JAV stumiant Pasaulio prekybos organizaciją (PPO) į „egzistencinę krizę“ ir paragino reformuoti organizaciją, kad ši padėtų jai atlaikyti Vašingtono spaudimą.
Kinija
Kinija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

PPO tinklalapyje paskelbtame dokumente Kinija įspėjo, kad pastaruoju metu įgyvendinamos „vienašališkos ir protekcionistinės praktikos“ pakenkė „PPO autoritetui ir efektyvumui“.

„Dėl šios priežasties organizacija susiduria su precedento neturinčia egzistencine krize“, – pareiškė Kinija.

Kinija neįvardijo Jungtinių Valstijų, tačiau nurodė keletą aplinkybių, aiškiai susijusių su Vašingtonu.

Be kita ko, Kinija įspėjo, kad „tam tikros narės“ sprendimas panaudoti savo nacionalinį saugumą kaip pretekstą įvesti „nepagrįstus muitus plienui ir aliuminiui sutrikdė tarptautinės prekybos tvarką ir tarptautinę rinką <...> ir pakenkė atitinkamoms PPO taisyklėms“.

Kinija taip pat apkaltino neįvardytą PPO narę „vienašališkomis priemonėmis, didinančiomis prekybos kliūtis, ir savavališku muitų įvedimu be PPO leidimo“.

Dokumentas buvo paskelbtas suintensyvėjus JAV ir Kinijos prekybos konfliktui, kuris atsinaujino nepaisant vykstančių diskusijų, kuriomis siekiama išspręsti abiejų šalių nesutarimus.

Kiek anksčiau pirmadienį Pekinas pareiškė, kad nuo birželio 1 dienos įves muitus 60 mlrd. JAV dolerių vertės prekėms iš JAV kaip atsaką į padidintus JAV muitus 200 mlrd. JAV dolerių vertės importui iš Kinijos.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) taip pat įsakė pradėti rengtis naujų muitų 300 mlrd. JAV dolerių vertės prekėms įvedimui.

Jungtinių Valstijų prezidentas, praėjusiais metais pradėjęs prekybos karą dėl, pasak jo, nesąžiningos Kinijos prekybos praktikos, yra apkaltinęs PPO Jungtinių Valstijų interesų pamynimu Kinijos naudai.

PPO pateiktame dokumente Kinija pareiškė remianti „būtiną PPO reformą siekiant įveikti organizacijos egzistencinę krizę, sustiprinti jos autoritetą ir veiksmingumą bei padidinti jos svarbą pasaulio ekonomikos valdymo atžvilgiu“.

Ji pabrėžė, kad reikia išspręsti keletą „skubių klausimų, keliančių grėsmę PPO egzistavimui“.

Be klausimų, susijusių su muitais, Kinija pasmerkė tai, jog yra užkirstas kelias paskirti naujų teisėjų į PPO Ginčų sprendimo institucijos apeliacinę kolegiją.

Apeliacinės institucijos, kuri yra paskutinė galimybė išspręsti tarptautinius prekybos ginčus ir išvengti šalių konfliktų eskalacijos, teisėjų kolegiją paprastai sudaro septyni teisėjai.

Visgi šis skaičius palaipsniui mažėja, nes Vašingtonas atsisako patvirtinti naujų teisėjų paskyrimus, teigdamas, kad ši institucija nesąžiningai vertina Jungtines Valstijas nagrinėdama skundus.

Kinijos dokumente įspėjama, kad jei teisėjų paskyrimas ir toliau bus blokuojamas, gruodžio mėnesio bus likęs tik vienas PPO apeliacinis teisėjas.

„Tokia situacija keltų rimtą grėsmę tinkamam ginčų sprendimo mechanizmo veikimui ir todėl neišvengiamą institucinę grėsmę organizacijai“, – pareiškė Kinija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius