Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koronaviruso pasekmė: kai kur išmaniųjų telefonų tiekimas iš Kinijos jau atidėtas

Koronavirusas jau daro poveikį kai kurių prekių tiekimui – tai pajuto telefonų pirkėjai. Kinija yra didžiausia telefonų gamintoja pasaulyje, todėl stojant fabrikams tai jau junta didesnės rinkos. Neatmetama, kad telefonų tiekimas gali vėluoti ir į Lietuvą.
Moteris naudojasi telefonu
Moteris naudojasi telefonu / „Omnitel“ nuotr.

Jeigu koronavirusas greitu metu nebus suvaldytas, nuo jo nukentėti gali viso pasaulio ekonomika, sako Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) Lietuvos-Kinijos verslo tarybos pirmininkas Arijandas Šliupas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arijandas Šliupas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arijandas Šliupas

Tiesa, Tarptautinis valiutos fondas (TVF) kol kas ramina, kad, nepaisant koronaviruso protrūkio, Kinijos ekonomika išliks patvari ir stabili.

Panašiai pirmadienį sakė ir Kinijos Nacionalinės plėtros ir Reformų komisijos direktoriaus pavaduotojas Lianas Weiliangas.

„Poveikis ekonomikai tampa vis ryškesnis, ypač transporto, turizmo, viešbučių, maitinimo ir pramogų sektoriams. Tačiau jis bus laikinas ir nepakeis pozityvaus Kinijos ekonomikos pagrindo“, – L.Weiliangą citavo portalas „South China Morning Post“.

Prieš 17 metų paplitęs SARS virusas Kinijos ekonomikai turėjo neigiamos įtakos. Tada šalies ekonomikos augimas sumažėjo dviem procentiniais punktais nuo 11,1 proc. 2003 m. pirmąjį ketvirtį iki 9,1 proc. antrąjį metų ketvirtį. Tačiau L.Weiliangas minėtam portalui teigė, kad dabar Kinija yra stipresnė, turi didesnes galimybes suvaldyti ir įveikti paplitusį virusą.

Šanchajaus „Industrial Bank“ ekonomistas Lu Zhengwei prognozuoja, kad pirmąjį šių metų ketvirtį Kinijos ekonomikos augimas sulėtės 0,5 proc.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Honkongas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Honkongas

Kokią įtaką turės Lietuvai?

A.Šliupo teigimu, šiuo metu Kinija yra sustojusi šalis, kai kur nebevyksta gamyba, atsiranda transporto logistikos sutrikimų, pradeda vėluoti pašto siuntos ir kt.

„Kyla klausimas, kokį poveikį mūsų šalies ekonomikai turės sumažėjęs tiekimas iš Kinijos, kiek mūsų šalis patirs nuostolių dėl to, kad importuotojai negaus to, ką yra suplanavę gauti ir nepatieks į rinką. Tada automatiškai daug sektorių gali nuo to nukentėti, nes sutriks tiekimas tų prekių ir tų medžiagų, kurios yra importuojamos iš Kinijos“, – 15min kalbėjo jis.

A.Šliupas vardijo, kad Lietuvoje labiausiai nukentėti gali logistikos, statybų, elektros, turizmo pramonės sektoriai.

Statistikos departamento duomenimis, per 11 2019 m. mėnesių į Lietuvą iš Kinijos importuota prekių už 865,2 mln. eurų arba 8,7 proc. daugiau nei 2018 m. atitinkamu laikotarpiu. Tuo tarpu iš Lietuvos į Kiniją eksportuojama prekių už gerokai mažesnę sumą.

Kai kur atidėtas telefonų tiekimas, o kaip Lietuvoje?

Nors iš Kinijos į Lietuvą importuojamos įvairios prekės, 15min pasidomėjo, kokia yra situacija su išmaniaisiais telefonais. Ar dėl koronaviruso jų nepritrūksime?

Baltarusijos naujienų portalas tut.by skelbia, jog tokie išmaniųjų telefonų gamintojai kaip „Huawei“, „Xiaomi“, „Vivo“ dviem savaitėms atidėjo telefonų tiekimą į Rusiją.

Skelbiama, kad kai kurių telefonų „Huawei“ ir „Samsung“ modelių nuo vasario vidurio iki kovo gali pritrūkti Baltarusijoje.

O kokia situacija yra Lietuvoje?

„Telefonų ir kitų išmaniųjų įrenginių prekyba „Bitėje“ šiuo metu vyksta kaip įprastai – tiekimo sutrikimų iš Kinijos ar kitų Azijos šalių nepastebime. Tiesa, iš pavienių tiekėjų dar praėjusią savaitę sulaukėme informacijos, kad dalis „Bitės“ užsakymų gali šiek kiek vėluoti, tačiau to priežastys – kompleksinės“, – teigė bendrovės korporatyvinių reikalų ir ryšių su visuomene vadovas Jaunius Špakauskas.

Įmonės „Tele2“ komunikacijos vadovas Andrius Baranauskas 15min tikino, kad kol kas jokios koronaviruso įtakos nejaučia.

„Ar mes jos nejausime ateityje, dar negalime pasakyti, bet labai atidžiai stebime pagrindines prekių kategorijas, stebime visus ženklus. Jeigu matysime, kad bus kažkokių pokyčių, informuosime“, – kalbėjo jis.

Pašnekovas akcentavo, kad daugelis tiekėjų turi savo logistikos centrus Europoje ir daugelis prekių atkeliauja būtent iš ten, o ne tiesiai iš Kinijos.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Andrius Baranauskas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Andrius Baranauskas

Kol kas jokios įtakos dėl koronaviruso nesijaučia ir buitinės technikos „Topo centras“ parduotuvėse. Kaip aiškino įmonės Komunikacijos projektų vadovas Žilvinas Kulvinskis, kadangi epidemija buvo paskelbta prieš pat kinų naujuosius metus, visi prekybininkai buvo pasiruošę šiai „pertraukai“ iš anksto ir atsivežę populiariausių prekių.

„Šiuo metu gauname tiekėjų laiškus, kuriuose nurodoma, kad Vyriausybė yra uždraudusi masinius susibūrimus iki vasario dešimtos dienos, taigi žmonės turėtų į gamyklas grįžti jau kitą savaitę. Jei šis terminas nebus pratęstas – bus vos savaitės vėlavimas, o tai visiškai nereikšmingas dienų skaičius. Reikšmingiau pasijustų, jei darbo pradžia būtų nukelta visam mėnesiui“, – teigė Ž.Kulvinskis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Žilvinas Kulvinskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Žilvinas Kulvinskis

„Atidžiai stebime susiklosčiusią situaciją Kinijoje ir nuolat bendraujame su savo partneriais. Mūsų partneriai vykdo veiklą skirtinguose Kinijos regionuose ir esame gavę patvirtinimus, kad beveik visi pateikti užsakymai bus įvykdyti laiku“, – 15min komentavo internetinės parduotuvės Pigu.lt komercijos vadovė Ana Parafinaitė.

Esame gavę patvirtinimus, kad beveik visi pateikti užsakymai bus įvykdyti laiku, – teigė Pigu.lt komercijos vadovė Ana Parafinaitė.

Prognozuojama, kad šiemet dėl koronavirusio Kinijoje bus pagaminta 5 proc. mažiau išmaniųjų telefonų, nei buvo tikėtasi, skelbia „South China Morning Post“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius