Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kubiečiai pyksta dėl pareiškimų apie kelis kartus produktyvesnius indus

Statybų ir rekonstrukcijos darbai Havanos senamiestyje girdimi visur. Šiuo metu čia vienas po kito dygsta prabangūs viešbučiai, o kiekvienais metais gatvėmis vaikšto vis daugiau turistų. Tiesa, pastarosiomis dienomis vieno iš pastatų, kuriame įsikurs naujas viešbutis, rekonstrukcijos darbai Kuboje sukėlė pasipiktinimą, rašo bbc.com.
Havanos senamiestis
Havanos senamiestis / 123rf.com nuotr.

To priežastis – atlyginimų, mokamų kubiečiams, ir iš Indijos atvežtiems statybininkams, nelygybė bei nekorektiški pareiškimai apie vietos darbuotojus.

Tiesa, iš pradžių nei pats indų darbininkų pasirodymas Kuboje, nei algų skirtumai didelio ažiotažo šalyje nesukėlė.

Prancūzijos statybų bendrovė „Bouygues“, statanti aukštos klasės viešbutį bendradarbiaudama su Kubos valdžia, į šalį atsivežė nuo 100 iki 200 indų darbuotojų.

Griežti reguliavimai, nustatantys kiek užsienio bendrovės gali mokėti kubiečiams darbuotojams, lemia, kad indams darbuotojams per mėnesį mokama apie dešimt kartų daugiau (nuo 1100 iki 1550 Eur) nei kubiečiams.

Statybų bendrovės atstovas tikino, kad bendrovė beveik visada samdosi darbuotojus iš kitų šalių vykdydama projektus visame pasaulyje. Tačiau tokia užsieniečių darbuotojų praktika reta Lotynų Amerikoje, o Kuboje apie ją beveik visai negirdėta.

Tiesa, iš pradžių nei pats indų darbininkų pasirodymas Kuboje, nei algų skirtumai didelio ažiotažo šalyje nesukėlė.

Pasipiktinimas kilo po to, kai algų skirtumo priežastį nusprendė paaiškinti Kubos statybų ir nekilnojamojo turto bendrovės „Almest“ vykdomasis direktorius Jose Martinezas. Anot jo, didesnes algas lemia didesnis indų produktyvumas.

„Indų darbuotojų efektyvumo lygis statybos darbuose yra tris keturis kartus didesnis už nacionalinį Kubos vidurkį“, – paaiškino J.Martinezas.

Toks pasakymas įsiutino kubiečių darbuotojus, kurie aiškina, jog jų darbo efektyvumas būtų tas pats, jeigu jiems atitinkamai mokėtų.

Tiesa, BBC kalbinti kubiečiai darbininkai teigė nepavydintys kolegoms indams, nes darbas statybų brigadose nėra stabilūs, o jie patys žino, kad dirbs iki pensijos.

Pagrindinis dalykas, įžeidęs kubiečių statybininkus – pasakymas, kad jie nedirba taip pat efektyviai kaip indai ar kiti užsieniečiai darbininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius