Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kurie krizės signalai jau dega raudonai – jų daugiau nei ant rankos pirštų

Recesijos indikatoriai iš visų pusių jau prognozuoja ekonominį sulėtėjimą Jungtinėse Valstijose. Paprastai didžiausia pasaulio ekonomika paskui save nusitempia viso pasaulio ūkį. Portalas CNBC apžvelgė pagrindinius rodiklius, kurie kelia didžiausią nerimą investuotojams.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1. „Google“ ieškoma krizės

Vienas iš didžiausių recesijos indikatorių yra lūkesčiai. Turėdami prastesnius lūkesčius vartotojai mažiau perka, daugiau taupo, įmonės mažiau investuoja, tai automatiškai sukelia mažesnį ekonomikos aktyvumą. Lūkesčius pamatuoti nėra lengva. Tačiau „Google“ paieškoje žodžio recesija amerikiečiai šiuo metu ieško daugiausiai nuo praėjusios finansų krizės.

Net ir Lietuvoje žodis krizė šiuo metu ieškomas daug dažniau nei įprastai.

2. Iškrypusios palūkanos

Dažniausiai kalbant apie krizės indikatorius, lyginamos palūkanų normos skirtingiems laikotarpiams. Rinkoje įprasta, kad skolinantis trumpam, palūkanos bus mažesnės, nei skolinantis, tarkim 10 metų. Tačiau toks reiškinys, kai skolintis trumpam yra brangiau nei ilgesniam laikotarpiui, yra itin retas ir paprastai įvyksta prieš pat ekonomines krizes. Taip buvo ir 2007 metais, ir 2000 metais, ir prieš ankstesnes krizes.

JAV skolintis trumpesniam laikotarpiui kai kuriais atvejais jau tapo brangiau, nei skolintis ilgesniam laikotarpiui.

Apsivertusi palūkanų normų kreivė JAV suprognozavo 7 praėjusias recesijas JAV, o „Credit Suisse“ vertina, kad recesija įvyksta maždaug po 22 mėnesių, įvykus šiam reiškiniui.

3. BVP augimas lėtėja

CNBC pastebi, kad JAV ekonomikos augimas lėtėja. Antrą ketvirtį augimas sudarė 2 proc., kai dar šiemet pirmą ketvirtį metinis augimas siekė 3 procentus.

bea.gov nuotr./BVP pokytis per ketvirtį JAV
bea.gov nuotr./BVP pokytis per ketvirtį JAV

4. Įmonių pelnams – prastesnės prognozės

Įmonių pelnų JAV prognozės šiemet drastiškai koreguojamos. Pernai gruodį analitikai skaičiavo, kad didžiausios JAV kompanijos, patenkančios į „S&P 500“ indeksą, pelnus augins maždaug 7,6 procento. Dabartinė prognozė – pelnai augs 2,3 proc., rašo CNBC. Prastesnius pelnus lems lėtėjanti ekonomika, prekybos karai ir galima valiutų devalvavimo rizika.

factset.com inf./„S&P 500“ indekso pokyčio ir pelno vienai akcijai III ketv. prognozė
factset.com inf./„S&P 500“ indekso pokyčio ir pelno vienai akcijai III ketv. prognozė

5. JAV gamyba mažėja

JAV gamybos įmonių sveikatą atspindi ISM instituto skaičiuojamas pirkimo vadybininkų (PMI) indeksas. Jei jis virš 50 punktų, reiškia įmonių užsakymai planuojami didesni nei šiuo metu. Jei indeksas žemiau – prognozuojami mažesni užsakymai.

Rugpjūtį PMI indeksas pirmąkart per trejus metus buvo žemiau 50 ir siekė 49,1 punkto.

JAV pirkimo vadybininkų užsakymų (PMI) indeksas

source: tradingeconomics.com

6. Mažiau krovinių

Šiaurės Amerikos krovinių apimtis ir išlaidas matuojantis indeksas „The Cass Freight Index“ šiemet liepą nukrito 5,9 procento, lyginant su laikotarpiu prieš metus, birželį jis buvo 5,3 proc. mažesnis, o gegužę – 6 proc. mažesnis.

„Mes pakartojame savo žinutę iš ankstesnių dviejų mėnesių: krovinių indeksas jau rodo nebe įspėjimą dėl galimo sulėtėjimo, o signalizuoja ekonominį susitraukimą“, – teigiama liepos mėnesio ataskaitoje.

7. Vario kaina krenta

Vario kaina šiemet yra nusmukusi 13 procentų. Kodėl tai svarbu? Vario kaina paprastai yra ekonominės būklės barometras, kadangi metalo daug naudojama pramonėje, namų statyboje.

LME nuotr./Vario kaina Londono metalų biržoje (LME)
LME nuotr./Vario kaina Londono metalų biržoje (LME)

8. Aukso kaina šuoliuoja aukštyn

Kol žaliavų paklausa mažėja, aukso kaina, priešingai, šuoliuoja aukštyn, ir šiuo metu yra 20 proc. didesnė nei metų pradžioje. Trojos uncija šio tauraus metalo kainuoja 1544,86 JAV dolerio.

Auksas laikomas viena iš saugumo užuovėjų investuotojams, kurie dėl neapibrėžtos padėties baiminasi kito finansinio turto ar valiutų nuvertėjimo.

LME nuotr./Aukso kaina Londono metalų biržoje (LME)
LME nuotr./Aukso kaina Londono metalų biržoje (LME)

9. Didėja ekonominės politikos neapibrėžtumas

Ekonominės politikos neapibrėžtumo indeksas šiemet birželį pasiekė rekordines aukštumas nuo šio rodiklio stebėjimo pradžios 1997 m. Šis indeksas atspindi su politika susijusias baimes.

Indeksas seka, kiek kartų žiniasklaidoje paminėti terminai, susiję su ekonominiu ir politiniu neaiškumu, taip pat atsižvelgia į galiojančių mokesčių įstatymų pasikeitimus, nesutarimus tarp ekonomistų – kuo jų daugiau, tuo indeksas aukštesnis, rašo CNBC.

Tiesa, liepą šio rodiklio reikšmė kiek sumažėjo ir nuo 342 punktų nukrito iki 280 punktų.

policyuncertainty.com nuotr./Ekonominės politikos neapibrėžtumo indeksas
policyuncertainty.com nuotr./Ekonominės politikos neapibrėžtumo indeksas

10. Verslo investicijos krenta

Šiemet antrą ketvirtį JAV vidaus privačios investicijos sumažėjo 5,5 procento, tai didžiausias nuosmukis nuo 2015 metų pabaigos, pranešė JAV Prekybos departamentas. Investicijas 2017 metais į aukštumas pakėlė prezidento Donaldo Trumpo mokesčių pertvarka, tačiau nuo tada verslas mažiau linkęs investuoti dėl neapibrėžtumo.

Ne visi indikatoriai rodo būsimą krizę

CNBC išrinko dalį indikatorių, kurie jau signalizuoja galimą krizę, tačiau ne visi signalai yra raudoni.

Pavyzdžiui, dažnai būsimas ekonomines perspektyvas atspindi pinigų kiekis rinkose – vadinamasis M2 dydis. Šiuo metu JAV ekonomikoje pinigų yra rekordiškai daug.

JAV pinigų kiekis M2

source: tradingeconomics.com

Kitas ekonomiką prognozuojantis rodiklis – naujų namų statyba. Šis rodiklis pastaraisiais mėnesiais mažėjo, tačiau tebėra panašiame lygmenyje, kaip ir prieš metus. Stabtelėjo, bet nekrito ir naujų leidimų namams statyti skaičius.

Akcijų kainų pokyčiai taip pat yra vienas didelis reikšmingas indikatorius, ko galima tikėtis iš ekonomikos po maždaug 6 mėnesių. Šiuo metu indeksas „S&P 500“, nors kiek atsitraukė nuo pasiektų aukštumų, tebėra 17 procentų aukštesnis nei metų pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius