Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kylant palūkanoms trys šeimos papasakojo, kiek išaugo įmoka bankui ir kokių sprendimų imasi: „Bičiuliai kritikavo“

Praėjusią savaitę, po 11 metų pertraukos, Europos centrinis bankas (ECB) pakėlė bazinių palūkanų normas, tokiu žingsniu užbaigdamas pigių pinigų erą. Būsto paskolų turintiems gyventojams šis sprendimas reiškia vieną – didesnes įmokas. 3 jaunos šeimos, kurioms bankas jau perskaičiavo palūkanas, pasidalijo su 15min, kiek išaugo įmoka ir kokios įtakos tai turės šeimos finansams. Beje, augančios palūkanų normos palies ne tik būstą, bet ir lizingu automobilį įsigijusius gyventojus.
Palūkanų normos
Palūkanų normos / 123rf, 15min montažas

Retai nutinka taip, kad ECB posėdžio lauktų ne tik bankininkai ir finansų ekspertai, bet ir paprasti gyventojai. Tačiau praėjusios savaitės ECB posėdis buvo būtent toks. O sekti, ką sutars 19 euro zonos šalių centrinių bankų vadovai, gyventojai tą kartą buvo kaip niekada suinteresuoti.

ECB sprendimas užbaigti neigiamų bazinių palūkanų erą ir pakelti jas iki 0 proc. – 50 bazinių punktų, gyventojams reiškia augančias išlaidas: mokėti už būsto paskolas teks daugiau. Maža to, ECB užsimena, kad palūkanas, tikėtina, kels ir toliau – jau rugsėjį.

Tiesa, tiesiogiai būsto paskolos susijusios su kitu rodikliu – EURIBOR (tarpbankine palūkanų norma), kur atsispindi ir ECB nustatytos bazinių palūkanų normos, ir lūkesčiai dėl centrinio banko ateities ketinimų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos centrinis bankas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos centrinis bankas

Būtent dėl šios priežasties, tikintis, kad bazinės palūkanos kils, EURIBOR pradėjo augti dar prieš ECB sprendimą praėjusį ketvirtadienį – pirmą kartą 6 mėnesių EURIBOR į teigiamą pusę persivertė birželio pradžioje. Tai reiškia, kad tiems būsto paskolą kintamosiomis palūkanomis pasiėmusiems gyventojams, kuriems ateidavo terminas perskaičiuoti įmoką, paskolos augo jau daugiau nei prieš mėnesį.

Šiuo metu 3 mėnesių EURIBOR siekia 0,121 proc., 6 mėnesių, su kuriuo susietos didžioji dalis paskolų, – 0,623 proc., o 12 mėnesių – 1,033 proc.

Tad trijų būsto paskolas pasiėmusių jaunų šeimų, kurioms bankai palūkanų normas jau perskaičiavo, 15min pasiteiravo, kiek išaugo jų įmokos ir kokios įtakos tai turės šeimos finansams. Tai, kiek keisis įmoka bankui augant EURIBOR, priklauso nuo įvairių aplinkybių – kokio dydžio paskola, jos laikotarpis, ar ji susieta su 3 mėnesių, 6 mėnesių ar 12 mėnesių EURIBOR ir kitų aplinkybių.

Išaugo 20 eurų: „Puikiai suprantame, kad po pusmečio galime mokėti jau 40 eurų daugiau“

Vilniuje, Balsiuose, prieš dešimtmetį 110 kvadratinių metrų namą įsigijęs vilnietis Adomas pasakojo, kad jau liepos pirmomis dienomis jam buvo perskaičiuotos palūkanos bankui.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Balsių kvartalas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Balsių kvartalas

Trijų asmenų šeimai dar likusi būsto paskolos dalis siekia 57 tūkst. eurų. Kelerius metus šeima mokėdavo po 350 eurų bankui per mėnesį. Pakilus EURIBOR rodikliui vilniečių šeimai būsto paskola per mėnesį pabrango 20 eurų ir sieks 370 eurų. Vadinasi, per metus šeima sumokės 240 eurų daugiau.

„Ar pajusime? Greičiausiai nelabai. Tačiau puikiai suprantame, kad po pusmečio galime mokėti jau nebe 20, o 40 eurų daugiau. Ir kai imi galvoti, kad per metus tai jau kone 500 eurų – atrodo solidžiai“, – 15min pasakojo vyras.

8 eurais: grąžino dalį paskolos iš anksto

Klaipėdoje gyvenanti Aurelija teigė priėmusi sprendimą, kurį bičiuliai kritikavo. „Nujausdami, kad palūkanos gali kilti, dalį santaupų panaudojome būsto paskolos mažinimui“, – 15min atskleidė moters.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius