Grūdų, tinkančių maistui, šalies ūkiuose – dauguma. Tačiau malūnininkai ir duonos kepėjai vis garsiau kalba apie tai, kad maistinių javų trūks, o jų supirkimo kainos kils. Brangs ir duonos gaminiai.
Lietus žudo
Nesiliaujantys lietūs grūdų augintojams pragaištingi: gamta žemdirbiams nežada lengvesnės vasarojaus pjūties.
Ūkininkai priversti gaudyti kiekvieną saulėtą valandą, į laukus kombainus dažnokai tenka išvairuoti vos kelioms valandoms. Rajone žiemines kultūras – kviečius, rugius, rapsus – jau baigiama nuimti: liko tik pavieniai ploteliai, kuriuose augalai beviltiškai suguldyti, bei laukeliai, į kuriuos technika negali įvažiuoti, nes drėgna.
Nors žieminių javų kiekiu žemdirbiai nesiskundžia, grūdų kokybė prastesnė nei tikėtasi: jiems bręstant buvo per aukšta temperatūra ir per didelė drėgmė.
Kainos keisis rugsėjį
Bendrovės „Lašų duona“ vadovo Zenono Akramavičiaus teigimu, duonos brangimas – neišvengiamas. Pasaulinėje rinkoje išaugęs maistinių grūdų poreikis kelia šiųmečio derliaus supirkimo kainas, o šios lemia miltų kainą. Pasak jo, už šiųmečių maistinių kviečių toną supirkėjai moka 200 Lt daugiau. Todėl miltai, pagaminti iš naujojo derliaus, jau brango 3-5 proc.
„Mūsų bendrovė produkcijos kainas peržiūrės po rugsėjo 1 d. Kepaliukas duonos gali kainuoti 15 centų brangiau“, – sakė Z.Akramavičius.
„Lašų duona“ 20 proc. miltų perka iš tiekėjų, 80 proc. gauna iš grūdų, kuriuos užaugina Lašų žemės ūkio bendrovė.
Priklauso nuo tiekėjų
„Esu visiškai priklausomas nuo miltų tiekėjų, o jie savo produkcijos kainas jau kelia. Paskutinę siuntą pirkome 10-12 centų brangiau“, – sakė įmonės „Darola“ bendraturtis Pranas Blažys.
Pasak verslininko, duonos kepėjai svarsto, ką daryti. Bet atsakymai visiems aiškūs: duonos gaminių kainas teks kelti. Visos maisto grandinės dalys priklauso viena nuo kitos: brangsta grūdai – kyla miltų, o paskui ir produkcijos kaina.
„Negąsdinkit žmonių: duoną paskutinį kartą branginome prieš metus. Mėsa, pienas, degalai brangsta nuolat“, – svarstė P.Blažys.
Duona skalsėja
Įmonės „Kepėjėlė“ bendraturtės Aldonos Kanopienės teigimu, rudenį teks imtis kainų korekcijų: duona brangs keliais procentais.
„Dar turime pernykščio derliaus miltų, todėl dabartines kainas bandysime išlaikyti kiek galima ilgiau“, – sakė verslininkė. Bendrovė daugumą savo produkcijos parduoda be tarpininkų, todėl jai lengviau konkuruoti su kitomis kepyklomis. Tačiau šįkart brangimas neišvengiamas: jei „Kepėjėlė“ kainų nekels, išaugusias sąnaudas teks dengti įmonės lėšomis.
Anot A.Kanopienės, duonos verslo sąlygas diktuoja miltų tiekėjai, o jos šįkart nepalankios ir kepėjams, ir pirkėjams.
„Žmonės išmoko gyventi taupiai: ieško nuolaidų, akcijų, duoną kepa namuose. Nors naminė kainuoja brangiai, bet, sako, yra skalsesnė“, – teigė A.Kanopienė.