Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Linas Armalys: pinigai brangsta – kaip elgtis smulkiajam verslui?

Europos Centrinis Bankas nuo rugsėjo vidurio dar kartą padidino bazines palūkanų normas ir tai darys turbūt dar ne vieną kartą. Brangstantys pinigai yra mokestis, kurį turėsime mokėti stabdydami dviženklę infliaciją.
Linas Armalys
Linas Armalys / Asmeninio archyvo nuotr.

Esame situacijoje, su kuria daugelis jaunesnių verslininkų net nėra susidūrę. Kokį efektą bazinių palūkanų normų augimas gali turėti verslo paskoloms ir kaip, brangstant pinigams, elgtis smulkiajam ir vidutiniam verslui – pasverti kiekvieną pirkinį ar bandyti pasinaudoti retai kada atsirandančia galimybe?

Augančios bazinės palūkanų normos neišvengiamai paliečia visas paskolas, tačiau poveikis yra skirtingas ir priklauso nuo paskolos dydžio. Viena, jei banke imamas milijoninis kreditas, tarkime, nekilnojamojo turto projektui, ir visai kas kita, jeigu imama santykinai nedidelė smulkiojo verslo paskola apyvartinėms lėšoms.

Smulkieji verslai paprastai skolinasi dvejų-trejų metų laikotarpiui ir palyginti nedideles sumas, vidutiniškai apie 10-15 tūkst. eurų. Tokias santykinai nedideles paskolas alternatyvūs finansuotojai gali išduoti su fiksuotomis palūkanomis ir taip užtikrinti, kad paskolos kaina nesikeis visą paskolos laikotarpį, net jeigu pinigų kaina augant infliacijai kils ir toliau.

Be to, šiuo metu vis dar veikia „Invegos“ palūkanų kompensavimo priemonė, kuri leidžia susigrąžinti didelę dalį sumokėtų palūkanų ir taip padengti išaugusias išlaidas.

Iš esmės šiuo metu susiklosčiusi savita ir retai rinkoje pasitaikanti situacija, kuria smulkusis verslas gali pasinaudoti kaip galimybe. Dėl didelės infliacijos paskolos dabar pabrangsta mažiau, nei per tą patį laikotarpį dėl infliacijos nuvertėja pinigai, taigi realiosios palūkanos yra netgi neigiamos. Tad paskolą už šiandien įsigytą pirkinį smulkusis verslas grąžins per ateinančius kelerius metus vis labiau nuvertėjančiais pinigais.

Jei verslininkas turi stiprų jausmą, kad jam reikalingos prekės ateityje nebrangs, tikriausiai vertėtų palaukti su pirkiniais. Pavyzdžiui, kai kurios žaliavos, pavasarį pasiekusios kainų piką, šiuo metu pinga ir ateityje kainuos galbūt dar mažiau.

Tačiau įrangos kainos kyla, o dar labiau brangstanti energija verčia verslus investuoti į taupesnius įrenginius. Todėl smulkiajam verslininkui šiandien reiktų pasvarstyti, ar nevertėtų pasiskolinti, bei įsigyti įrangą, kuri leis padidinti darbo efektyvumą ir sutaupyti energetinių išteklių.

Tiesa, šiuo itin neapibrėžtu laikotarpiu skolinantis svarbu atsižvelgti ne tik į paskolos kainą, bet ir į finansuotojo patikimumą, paskolos sąlygas, ar, iškilus sunkumams, bus galima atidėti paskolos įmokų grąžinimą. Apibendrinant, kaip ir kiekvienoje krizėje gausu ne tik iššūkių, bet ir galimybių, kurias mums, verslininkams, svarbu pastebėti ir jomis pasinaudoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius