Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Pompeo užsipuolė Kiniją, ragina ASEAN pasitikėti JAV

JAV diplomatijos vadovas Mike'as Pompeo penktadienį ragino Pietryčių Azijos valstybes tikėti JAV vertybėmis ir griežtai kritikavo Kinijos dominavimą regione, kurį Pekinas laiko savo įtakos zona.
Mike'as Pompeo
Mike'as Pompeo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Bankoke vykstančiame Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) diplomatijos vadovų susitikime pristatydamas JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos strategiją Indijos ir Ramiojo vandenynų regionui, valstybės sekretorius sakė, kad dešimtmečius Amerikos plėtoti aljansai ir investicijos padėjo Azijai išbristi iš skurdo ir suklestėti.

Savo kalboje M.Pompeo paminėjo įvairių dalykų – pradedant valstybinių įmonių subsidijavimu, baigianti teritoriniais ginčais, bet ypatingą dėmesį skyrė Kinijos veiksmams ir motyvams Pietryčių Azijoje. Tokiu būdu jis iš esmės elgėsi priešingai nei kalbėjo ankstesnę dieną, kai regiono diplomatams pareiškė, kad iš jų nereikalaujama „rinktis“, kurią supervalstybę palaikyti.

„Mūsų investicijos netarnauja kokiai nors vyriausybei,... netarnauja kokiai nors politinei partijai“, – sakė jis, turėdamas galvoje Kinijos komunistų partiją.

Pekinas Pietryčių Aziją laiko savo „kaimynyste“, kur jo ekonominė, politinė ir karinė galia suteikia jam viršenybę. Kinija regione įgyvendina didžiules infrastruktūros ir investicijų schemas.

Tačiau mažesnės valstybės taip pat kaltina Kiniją užkraunant skolas ir agresyviai elgiantis ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje, kur didinamos pajėgos kelia grėsmę kelių šalių pretenzijoms į strategiškai svarbius vandenis.

JAV nori, kad Pietų Kinijos jūra, per kurią eina vieni svarbiausių pasaulio laivybos kelių, liktų atvira.

Priekaištaudamas dėl Kinijos veržimosi į Pietryčių Aziją M.Pompeo sakė: „Mes netiesiame kelių ant jūsų nacionalinio suvereniteto... Mes nefinansuojame tiltų, kad užpildytume lojalumo spragas.“

Jo kalba buvo pasakyta kelios valandos po to, kai prezidentas Donaldas Trumpas pažadėjo įvesti naujus 10 proc. tarifus 300 mlrd. dolerių (271,8 mlrd. eurų) vertės Kinijos prekėms, smarkiai eskaluodamas prekybos karą tarp šių dviejų supervalstybių.

Po savo kalbos trumpai komentuodamas grupėje M.Pompeo apkaltino Kiniją protekcionizmu ir „grobuoniška taktika“, siekiant pranašumo jos kompanijoms pasaulinėje rinkoje.

„Kinija naudojasi prekyba... Laikas tam liautis“, – sakė JAV valstybės sekretorius.

„Galvoju, tai matėte šį rytą“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje naujausius D.Trumpo muitus, įvestus kiniškoms prekėms.

Jis taip pat laikėsi Vašingtono pozicijos nesikišti dėl masinių antivyriausybinių protestų Kinijai priklausančiame Honkonge.

„Tikiuosi, kad reikalai Honkonge klostysis... be smurto“, – sakė jis.

Paklaustas, koks būtų atsakas, jei Kinijos kariškiai įsikištų į įvykius Honkonge, jis atsakė: „Vienas dalykas, ką ši administracija daro tikrai gerai, yra tas, kad ji neskelbia planų, ką darysime ir ko nedarysime. Taip pat elgsiuosi čia šį rytą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius